Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Liberečtí proti silnému Dněpropetrovsku chtějí překvapit

Liberec - Poté, co fotbalistům Liberce nevyšel ani třetí pokus o postup do hlavní fáze Ligy mistrů a ve třetím předkole ztroskotali na rumunské Kluži, zkusí vybojovat účast alespoň v základní skupině Evropské ligy. V cestě jim však stojí silný ukrajinský celek Dněpr Dněpropetrovsk. Ten trénuje známý trenér Juande Ramos, jenž působil v Seville a Tottenhamu, v týmu působí velký ukrajinský talent Konopljanka a také dva Češi - brankář Jan Laštůvka a obránce Ondřej Mazuch. První zápas play-off sledujte od 18:50 na programu ČT4 a na našem webu.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: Isifa autor: Erben Eduard

Liberečtí nejsou nadšeni, že po duelech LM s Karagandou a Kluží potřetí za sebou pocestují na východ. Nejprve ale musejí zvládnout domácí utkání. Do souboje s Dněprem nevstupují jako favorit, v úvodu sezony totiž hledají "mistrovskou" formu z jara a navíc jsou oslabeni o marody. "Favoritem je Dněpropetrovsk. Sílu mají velikou, finančně jsou někde jinde než české kluby. My nemáme co ztratit, můžeme překvapit," řekl brankář David Bičík.

Zápasu dodávají zvýšený náboj dva legionáři v dresu Dněpru - gólman Laštůvka a obránce Mazuch. Oba by neměli chybět v základní sestavě. "Liberec rozhodně není slabý soupeř. My jsme ale dlouho nehráli základní skupinu pohárů, chceme postoupit pro naše fanoušky. Kdyby se to nepovedlo, byl by to velký neúspěch," uvedl Laštůvka.

Liberci se zatím nedaří

Liberec už tři soutěžní zápasy včetně odvety s Kluží čeká na výhru a naposledy v lize se štěstím zachránil proti nováčkovi z Jihlavy aspoň remízu. Trenér Jaroslav Šilhavý ale věří, že právě z předkol Ligy mistrů by si mohl jeho tým vzít zkušenosti. "Dněpr patří mezi silnou ukrajinskou pětku, ale věřím, že je v našich silách postoupit. Budeme chtít zúročit naše zkušenosti z předešlých zápasů," podotkl Šilhavý.

Dněpropetrovsk, který v 80. letech dvakrát vyhrál sovětskou ligu, ale v ukrajinské nejvyšší soutěži skončil nejlépe druhý, potkal úvod sezony v lepší formě. O víkendu sice stejně jako Slovan remizoval, předtím ale z pěti zápasů čtyřikrát vyhrál a nastřílel čtrnáct branek. "Snažíme se hrát dopředu, zatím nám to tam dost padá. Snad to vydrží," přál si Laštůvka.

Trenér Juande Ramos, který vedl i slavný Real Madrid a se Sevillou dvakrát vyhrál Pohár UEFA, má ve svém kádru čtveřici ukrajinských reprezentantů v čele se záložníkem Konopljankou, jenž je považován za jednu z největších nadějí národního týmu. V ofenzivě Dněpru dominují dva Brazilci Matheus a Giuliano.

Konopljanku bude nejspíš střežit ukrajinský mladík v libereckém dresu Ljulka, pravý bek soupeřovu hvězdu potkával v mládežnické reprezentaci. "Oba se dobře znají. Konopljanka je dneska o kousek dál, ale nemyslím, že Ljulka z něj bude mít strach," uvedl Šilhavý.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec čeká Dněpr

Jeho protějšek Ramos se vrátil do Liberce po šesti letech, v roce 2006 v Poháru UEFA uhrál s obhájcem prvenství Sevillou pod Ještědem remízu 0:0. "Bylo to velice dobré utkání. Liberec je rozehraný z předkol Ligy mistrů, čekám složitý boj. Rozhodovat se bude až v odvetě," řekl. 

Severočeši se nadále musejí obejít bez opor Jiřího Štajnera a Michaela Rabušice. Na marodku přibyl také Jan Blažek, otazník visí nad startem Miloše Bosančiče. Liberečtí sice přišli o možnost získat miliony za postup do základní části Ligy mistrů, i Evropská liga ale nabízí zajímavé částky. UEFA od této sezony zvýšila prémie a za účast v základní skupině vyplatí v přepočtu přes 32 milionů korun.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články