Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Mourinhova aura opět zafungovala, AS Řím získal premiérovou evropskou trofej

Dvakrát triumfoval v Lize mistrů, dvakrát v Evropské lize, tentokrát v Evropské konferenční lize. Trenér José Mourinho dovedl v nově vzniklé soutěži k historickému vítězství AS Řím, který ve finále v albánské Tiraně udolal Feyenoord Rotterdam 1:0. Jediný gól vstřelil krátce po půlhodině Nicoló Zaniolo.

Italský klub uspěl ve finále evropských pohárů na třetí pokus. Naopak Mourinho si udržel stoprocentní bilanci v zápasech o cennou trofej. Ligu mistrů opanoval v roce 2004 s Portem a v roce 2010 s Interem Milán. Evropskou ligu, respektive Pohár UEFA v roce 2003 s Portem a v roce 2017 s Manchesterem United.

"Hlavou se mi honí spousta věcí. Jsem v Římě jedenáct měsíců. Hned při příchodu k týmu jsem si uvědomil, co to znamená, hráči na tohle čekali. Přepsali jsme historii," řekl Mourinho.

"Je to ohromné. Splnil se mi dětský sen. Naši fanoušci byli úžasní, vítězství patří jim. Máme hodně silné mužstvo. Nejspíš si ani sami neuvědomujeme, jak je silné," prohlásil Zaniolo.

Čtvrtfinálový přemožitel pražské Slavie Feyenoord prohrál v Konferenční lize od začátku skupinové fáze ve 13. utkání poprvé. Poslední evropskou trofej získal v roce 2002 v Poháru UEFA (dnešní Evropská liga).

Zaniolo potrestal chybu Traunera

V základní sestavě Římanů nastoupil po téměř měsíci Mchitarjan, který však už v 17. minutě musel kvůli zranění vystřídat.

Souboj dvou nejproduktivnějších celků soutěže toho zpočátku moc nenabídl. Klub z věčného města se prosadil ve 32. minutě víceméně z první akce. Mancini odcentroval do vápna, stoper Feyenoordu Trauner podskočil míč a Zaniolo pohotově překonal brankáře Bijlowa.

Nizozemské mužstvo se k ohrožení branky dostalo až v závěru úvodního dějství, gólman Patrício si ale s Kökcüho střelou z dálky poradil.

Do druhé půle Feyenoord vstoupil aktivně a po rozehrání rohu nakrátko nastřelil tyč, vzápětí Tilovu střelu vyrazil Patrício do zámezí. O chvíli později vyrazil portugalský brankář Malaciovu ránu zpoza šestnáctky na tyč.

V 73. minutě zahrozil i AS, s tečovanou střelou střídajícího Veretouta si ovšem Bijlow poradil. Vedení nenavýšil ani Pellegrini, ale Římanům to vadit vůbec nemuselo.

AS Řím - Feyenoord Rotterdam 1:0 (1:0)

Branka: 32. Zaniolo. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Fritz (video, Něm.). ŽK: Pellegrini, Patrício, Spinazzola - Trauner. Diváci: 21 690. 

AS Řím: Patrício - Mancini, Smalling, Ibaňez - Mchitarjan (17. Oliveira), Cristante - Karsdorp (89. Viňa), Zaniolo (67. Veretout), Pellegrini, Zalewski (67. Spinazzola) - Abraham (89. Šomurodov). Trenér: Mourinho.

Feyenoord Rotterdam: Bijlow - Geertruida, Trauner (74. Pedersen), Senesi, Malacia (89. Džahánbachš) - Til (59. Toornstra), Aursnes, Kökcü (88. Walemark) - Nelson (74. Linssen), Dessers, Sinisterra. Trenér: Slot.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články