Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Fábregas: Kdo si myslí, že hrajeme nudně, nerozumí fotbalu

Kyjev – Čím dál tím více kritiky se během šampionátu začalo snášet na donedávna všemi obdivovaný herní projev Španělska. Dlouhé série nekončících přihrávek připomínají čím dál tím více spíše házenou než fotbal, a kdekoho nudí. Na druhou stranu Španělé porazili Itálii rekordním finálovým výsledkem 4:0 a jako první v historii obhájili titul na evropském šampionátu. "Že jsme nudní? Lidé, kteří si to myslí, podle mě nerozumějí fotbalu," vrací úder Cesc Fábregas.

Cesc Fabregas
zdroj: ISIFA

"Odehráli jsme vynikající finále. Nemám slov a ještě mi nedošlo, čeho jsme dosáhli," řekl po finále Fábregas. Kritici Španělům nejvíce vyčítali, že místo k útočení začínají používat svůj styl hlavně jako prevenci, aby nedostali gól, sami přitom málo zakončují. Kouč Del Bosque navíc ve většině zápasů nenasadil do hry jediného hrotového útočníka a místo něj se dostal do sestavy záložník Fábregas.

Šest záložníků poslal zkušený trenér i do finále a Španělé předvedli nejlepší výkon na turnaji. "Nemyslím si, že existuje jen jeden způsob, jak hrát fotbal. Musíte hledat cestu, jak dát gól. Máme útočníky, ale rozhodli jsme se postavit hráče, kteří se lépe hodí do našeho stylu," komentoval Del Bosque svůj netradiční tah. "I bez klasického útočníka stále způsobují pekelně mnoho problémů," ulevil si jeho italský protějšek Cesare Prandelli.

Španělští hráči prý kritiku nijak zvlášť nevnímali. "Každý má svůj názor. Nejsme tu proto, abychom přemítali, jestli je to nejlepší způsob hry, nebo ne. Ve finále jsme předváděli náš styl a hráli jsme na vysoké úrovni," podotkl záložník Andrés Iniesta. "To, co hrajeme, je těžké. Věděli jsme, že pokud jen trochu uberete, lidé vás budou kritizovat. Ale pojďme si nyní hlavně užít tuhle chvíli," prohlásil kapitán brankář Iker Casillas.

Del Bosque si pochvaloval, že se jeho tým nenechal kritickými hlasy rozhodit. "Hráli jsme prostě svoji hru a nenechali se ovlivňovat žádnými vnějšími vlivy. Byli jsme věrni tomu, co jsme dělali v několika posledních letech," podotkl Del Bosque.

Za rozhodující moment finále označil zranění italského záložníka Thiaga Motty, který po čtyřech minutách od příchodu na trávník musel ze hry a squadra azzurra dohrávala v deseti. "Itálie byla těžkým soupeřem, ale prostě neměla štěstí. To byl důvod, proč jsme tak pohodlně vyhráli," mínil kouč.

Španělé se triumfem na třetím turnaji po sobě zapsali do historie, podle Del Bosqueho ale rozhodně neztratí motivaci. "Máme před sebou mnoho výzev. Kvalifikaci na mistrovství světa či Pohár FIFA, kde budeme chtít dobře reprezentovat Evropu," dodal. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články