Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Chorvati zaplatí za chování fanoušků

Varšava - Evropská fotbalová unie udělila chorvatskému svazu pokutu 80 000 eur (dva miliony korun) kvůli rasistickému chování a dalším výtržnostem fanoušků v utkání s Itálií na mistrovství Evropy. Chorvatští příznivci během čtvrtečního zápasu v Poznani především uráželi italského útočníka ghanského původu Maria Balotelliho.

Fanoušci Chorvatska
zdroj: ČT4

Podle pozorovatelů na stadionu na něj zhruba 300 fanoušků dělalo opičí zvuky. V sektoru chorvatských diváků se také objevily ultrapravicové a nacionalistické vlajky, navíc fanoušci způsobili zdržení hry házením dýmovnic po vyrovnávacím gólu na konečných 1:1.

"Je to pro nás samozřejmě drastická pokuta. Bohužel chování malé skupiny lidí nesmírně poškozuje naši reputaci a přináší obrovské finanční škody," řekl generální sekretář chorvatského svazu Zorislav Srebrič agentuře Reuters. "Je obtížné se s těmito jednotlivci vyrovnat. Budeme potřebovat silnější preventivní opatření a pomoc fanoušků, abychom je izolovali," dodal.

Trest hrozí i Němcům

Už před týdnem dostalo Chorvatsko od UEFA pokutu 25 000 eur za chování fanoušků v úvodním utkání ve skupině C proti Irsku. Jeho příznivci tehdy zapalovali v hledišti petardy a světlice, jeden z nich pronikl na hrací plochu a před střídačkou políbil trenéra Slavena Biliče. Pro chorvatský tým skončilo Euro pondělní porážkou 0:1 se Španělskem, po které obsadil ve skupině C třetí místo.

UEFA dnes také zahájila disciplinární řízení s německým svazem kvůli neonacistickému transparentu, který zaznamenali pozorovatelé u německých příznivců na zápase s Dánskem. Němci už dostali pokutu 10 000 eur za to, že jejich fandové házeli na portugalské fotbalisty papírové koule. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články