Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalisté budou proti Portugalsku bojovat i o svou budoucnost

Praha - Euro není jen svátkem fotbalu - turnaj je také jedinečnou možností pro hráče představit se v co nejlepším světle, aby si jich všimly špičkové evropské kluby. A také pro menší kluby je Euro po mistrovství světa nejpříhodnější "výlohou", ve které mohou na svých hráčích spolehlivě vydělat. Jejich hodnota totiž stoupá s každým zápasem.

Theo Gebre Selassie
zdroj: ČTK/AP autor: Jon Super

To se týká hlavně hráčů, kteří jsou mladí, nehrají za evropský velkoklub a před Eurem ještě nebyli na velkém turnaji. Reprezentační starty na této úrovni mají totiž v určení ceny hráčů ještě větší váhu, a proto si české kluby jako Liberec či Plzeň mohou mnout ruce. I kdyby své hráče nakonec pustit nechtěly, jejich cena rapidně stoupá, což následně staví klub do mnohem silnější pozice. V určitém momentu je však jasné, že i přes možnost bojů v Lize mistrů má hráč ambice působit na vyšší úrovni, než kterou je Gambrinus liga.

To je například případ pravého beka mistrovského Liberce Theodora Gebre Selassieho. "Jsem moc rád, že jsme to s Libercem zvládli, ale přece jen je mi pětadvacet, takže si myslím, že je čas to posunout někam dál," prohlásil obránce před Eurem. A severočeský klub zřejmě nebude proti, protože Gebre Selassieho cena by z 1,5 milionu eur (zhruba 37 milionů korun), jež uváděl server transfermarkt.de jako tržní hodnotu hráče v únoru, měla stoupnout během Eura ne-li dvojnásobně. To by pro Liberec znamenalo víc než polovinu částky, kterou by potenciálně mohl vydělat na postupu do Ligy mistrů.

Plzeň, která má paradoxně vedle špičkových klubů jako Barcelona či Juventus jeden z největších počtů reprezentantů na Euru, v našem prostředí představuje jedinečný příklad klubu, jenž věří své koncepční práci. Její plody jsou dobře známé – mistrovský titul, udržení většiny hráčského kádru přes léto a následný postup do Ligy mistrů, dnes kvůli nižšímu klubovému koeficientu českého fotbalu těžší než kdykoliv předtím. Následné úspěchy do klubové kasy nakonec přinesly mnohem více financí než obvyklý letní výprodej hráčů u jiných mistrů.

I proto se Plzeň brání přestupům svých hráčů, pokud to jen trochu jde. Důraz na kontinuitu a rozum se vyplácí. Kromě případů, kdy si hráč přestup vysloveně vyžádá, Plzeň prodává v podstatě jen tehdy, pokud má za odcházejícího hráče náhradu, a pokud jí přistane na stůl nabídka, která se nedá odmítnout. Takto proběhl například zimní odchod Petra Jiráčka, jenž svou hodnotu po přestupu do Wolfsburgu svými góly na Euru stále zvyšuje.

Plzeň má sice v reprezentačním kádru šest hráčů, jistotou místa v základu se však může pyšnit pouze Limberský. Ten se vyjádřil, že by v klubu chtěl zůstat nadále, a tak se Plzeňští nejspíš nemusejí obávat většího exodu.

Jisté však je, že klub neovlivní podmínky přestupu Václava Pilaře, který byl loňskou sezonu ve Viktorii pouze na hostování z Hradce Králové. Hráčova hodnota se působením na Euru vymrštila téměř exponenciálně, nicméně východočeský klub již zpečetil zimní přestup do Wolfsburgu za 51 milionů korun, z něhož Plzeň uvidí "pouhých" jedenáct.

Postup do čtvrtfinále nenapomáhá hráčům, jen co se týče ceny, ale také tím, že o ně kluby samozřejmě mají větší zájem. Zúžený počet týmů rovná se větší počet skautů, a to bezpochyby i z nejlepších týmů světa. Důležitost případného dalšího postupu pak snad ani netřeba zmiňovat – po nečekaném stříbru v roce 1996 se o do té doby téměř neznámé hvězdy českého týmu začaly přetahovat elitní evropské týmy. Karel Poborský pak zamířil do Manchesteru United, Pavel Nedvěd začal fantastickou kariéru v Itálii v římském Laziu.

Zápas s Portugalskem tak nebude důležitý jen z pohledu české reprezentace jako týmu – hráči budou mít dvojitou motivaci se ukázat před světem. Proto pro ně čtvrtfinále může být zápas, který rozhodne o jejich budoucnosti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články