Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Portugalci jsou jasní favorité. I tak se nevzdáme, vzkazují Češi

Vratislav - Z Portugalska jde strach a Češi jsou si toho vědomi. Po včerejších utkáních v národním týmu opravdu nadšení nezavládlo. Fotbalisté považují Portugalce za nejhorší možnou čtvrtfinálovou variantu, Tomáš Sivok by si mnohem raději zahrál i s Nizozemskem. Na posledním evropském šampionátu právě výběr kapitána Cristiana Ronalda zhatil české naděje a vzpomínky na prohru se Čechům vrátily i nyní. Přesto neztrácejí naději. "Je hlavní, že jsme ve čtvrtfinále a je jedno, kdo nás v něm čeká. Můžeme být uvolnění, nemáme už co ztratit. A když jsme takhle nakročili, nechceme končit hned ve čtvrtfinále," uvedl stoper Kadlec.

Trénink české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

A v neposlední řadě vzývají také opakování historie z Eura 1996, kdy Češi zásluhou fenomenálního lobu Karla Poborského ve stejné fázi turnaje přes Portugalce postoupili. "Teď je trošku rozdíl v tom, že oni tenkrát svoji skupinu vyhráli a my šli ze druhého místa, ale i tak je zvláštní, že se to opakuje. Pokud se by se to opakovalo se vším všudy, nezlobili bychom se," řekl obránce Michal Kadlec, jehož otec Miroslav před 16 lety jako kapitán nakonec dovedl reprezentaci až ke stříbru.

Kadlec ale má nyní jasno v tom, že Portugalsko je favoritem. Podobně jako stoper Tomáš Sivok. "Těžko u Portugalců hledat nějaké slabiny, mají víc individualit než my. Ale my tady sázíme na týmový výkon, dostali jsme se tady z těžké situace a pokračovat v tom chceme i ve čtvrtfinále," řekl Sivok, který by prý raději ve čtvrtfinále vyzval Nizozemsko či Dánsko.

"Šanci máme, i když soupeř patří mezi nejlepších deset týmů na světě a teď postoupil i ze skupiny smrti. To o něčem vypovídá," uvedl brankář Petr Čech. "Stejně si šlo těžko vybírat. Věděli jsme, že nás lehký soupeř čekat nemůže, tím spíš, že skupina B byla nejtěžší ze všech," uvedl Kadlec.

Vyzdvihl i skutečnost, že nejbližší soupeř postoupil ze skupiny B navzdory úvodní porážce s Německem. Portugalsko tak na mistrovství zatím zažívá podobný příběh jako Češi, kteří také museli odčinit úvodní debakl s Ruskem výhrami nad Řeckem a Polskem.

Brankář Čech v prohraném utkání z posledního Eura nechyběl a dobře si vzpomíná i na to, jak jej překonal obávaný kanonýr Ronaldo. Autor letošních 46 ligových branek v Realu Madrid u českých hráčů vzbuzuje oprávněný respekt i teď. "Je výjimečný, pracuje na sobě, má obrovskou ránu, umí hrát oběma nohama a zakončit ze všech pozic. Naprosto komplexní hráč. Pro mě je těžké srovnání, jestli je nejlepší hráč světa on (Ronaldo) nebo Messi," uvedl Čech, který věří, že reprezentanti nyní Portugalcům oplatí čtyři roky starou prohru. "Pevně věřím, že výsledek teď bude jiný," přál si Čech. Tvrdí ale, že současný portugalský tým je silnější než ten z před čtyř let.

Obránce David Limberský je smířený s tím, že proti Portugalsku ho čeká pořádná šichta. "Portugalci jsou v ofenzivě famózní. Pro náš úspěch bude klíčové, jak jejich útočnou sílu eliminujeme," řekl Limberský. Ten je zvědavý na to, jak se s Ronaldem popasuje v přímých soubojích.

Pomoci mu prý mohou zkušenosti z podzimních zápasů v Lize mistrů proti Barceloně v čele s Lionelem Messim. "Messiho řadím ještě výš než Ronalda, on je z jiné planety a úplně jinde než všichni ostatní. Ale na Ronalda jsem zvědavý také. Je silný, strašně rychlý, sebrat mu čistě míč je hodně těžké. Na druhou stranu se občas nechá vyprovokovat a otrávit. Snad se nám to povede," doufal Limberský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články