Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lípa: Češi mají reálnou šanci na postup

Praha - Češi už několikrát prokázali, že vypjaté situace umí zvládat. Podobně tomu údajně bude i ve čtvrtfinále, kde se národní tým utká s Portugalskem. "Pro český tým nebude žádný problém připravit se na taktiku svého soupeře na čtvrtfinále. Portugalské hráče totiž často vídají v evropských soutěžích. Pokud Češi předvedou podobný výkon, jako v druhém poločasu s Polskem, vidím reálnou šanci na postup," soudí sportovní komentátor ČT Ondřej Lípa.

Češi dokázali vyhrát skupinu A i bez závěrečné pomoci kapitána Tomáše Rosického. To týmu dle Lípy paradoxně mohlo pomoci. Nároďák se totiž více koncentroval na obranu a lépe komunikoval se záložní řadou.

To bude český výběr více než potřebovat ve čtvrtfinále. Portugalsko disponuje nebezpečnou zálohou a ještě nebezpečnějším útokem. Raúl Meireles, Nani nebo Cristiano Ronaldo jsou hvězdami na svých postech schopni rozebírat obrany nepřítele, jako to předvedli včera s Nizozemskem.

Zápasy s ČR (od roku 1994):

1996 (Birmingham): ČR - Portugalsko 1:0 (čtvrtfinále ME)

2008 (Ženeva): Portugalsko - ČR 3:1 (ME)

I tak mají dle Lípy Češi šanci zopakovat fantastický úspěch z roku 1996. "Pokud bude fungovat zajišťování hráčů mezi obránci a záložníky, možná se podaří portugalskou ofenzívu eliminovat. Hlavní je nedostat gól hned na začátku," uvedl. Národní tým totiž bude pravděpodobně pokračovat v reaktivní hře, kterou na Euru zatím úspěšně předvádí, a rychlý protiútok do otevřené portugalské obrany je nejlepší cestou, jak na soupeře vyzrát.

Stopka to však bude pro spolupostupujícího ze skupiny A. "Pro Řeky to bude konečná. Německo má fantastický tým, který se s řeckým manšaftem nedá vůbec porovnávat," předpovídá Lípa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články