Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Euro začíná, Češi jdou na Rusy

Vratislav (Polsko) – Tři týdny bude Evropa žít fotbalem. Na scénu hned v první hrací den evropského šampionátu vstoupí i čeští fotbalisté, svěřenci kouče Michala Bílka narazí na Rusko. Oba týmy se na Městském stadionu ve Vratislavi představí na velké akci shodně po čtyřech letech. Rusové i Češi touží po úspěšném výsledku, který by zvýšil jejich naděje na postup ze čtyřčlenné skupiny, v níž jsou i domácí Polsko a Řecko. Utkání bude řídit trojice anglických rozhodčích Howard Webb - Michael Mullarkey, Peter Kirkup. Zápas začne dnes ve 20:45, předzápasové studio a přímý přenos vysílá ČT4 a náš web od 20:00.

Česká fotbalová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Roli favorita trenér Bílek i jeho svěřenci možná i z taktických důvodů přisuzují pátečnímu soupeři. Rusko, neporažené od února 2011 už čtrnáct zápasů, dává své sebevědomí najevo. "Zřejmě nejtěžší zápas skupiny máme hned na jejím začátku, o tom není pochyb," řekl kapitán Tomáš Rosický, který je po problémech s lýtkem už fit a připravený hrát.

Reprezentanti se pozici outsidera zápasu s Ruskem nebrání. Zároveň se chtějí vzepřít pochybám expertů, fanoušků i bookmakerů, kteří týmu nevěří a jsou většinou skeptičtí při vyhlídkách na samotný postup ze skupiny. "Máme na to, abychom tady uspěli. Náš tým se semkl, věřím mu. Postupu do čtvrtfinále bych si hodně považoval," uvedl Bílek. Před ME řekl, že jeho snem je postup do čtvrtfinále a případný souboj s Německem, které obhajuje finálovou účast.

Fotbalisté před sebou mají i finanční motivaci: za výhru v základní skupině tým bere prémii milion eur (asi 25 milionů korun), za remízu polovinu.

Český tým je v dějišti turnaje od neděle, Bílek před premiérou s Ruskem řešil dva velké otazníky. Podle posledních informací ale bude k dispozici klíčový útočník Milan Baroš, nejlepší střelec Eura 2004, který si při úterním tréninku natáhl stehenní sval. Už bez úlev zvládl celý poslední trénink a podle lékařů je jen na Bílkovi, zda Baroše do sestavy zařadí.

Druhé Bílkovo dilema se týkalo složení obranné řady: trenér zvažoval, jestli na místo stopera zařadí Michala Kadlece, či Romana Hubníka. Kdyby hrál Hubník, Kadlec by se vrátil na post levého beka, který by jinak obsadil David Limberský. Podle všeho bude hrát Hubník a Kadlec půjde na levý kraj.

Čeští hráči před zápasem:

Kapitán Tomáš Rosický: "Je důležité dobře začít, ale na posledních dvou turnajích jsme první zápasy vyhráli a ze skupiny se nedostali. Naopak v roce 1996 se první zápas prohrál a kam mužstvo došlo... Takže zásadní to úplně není. I když se kolikrát prohraje první zápas, nic se neděje."

Útočník Tomáš Necid: "Zažil jsem to už dvakrát. První utkání je opravdu nejdůležitější ze všech, odvíjí se od něj celá skupina."

Záložník Jan Rezek: "První zápas může být opravdu fatální. Navíc ve chvíli, kdy skupina nemá úplně jasného lídra a všechno může být vachrlaté. Na druhou stranu 'o všechno' tady bude každý zápas. Vykročení každopádně může hodně napovědět."

Brankář Petr Čech: "Když se prohraje první utkání, tak to následující je už klíčové a hraje se o život. V opačném případě první výhry je i remíza ve druhém zápase pořád velmi dobrá a dává naděje na postup. Prostě první výhra může být klíčová."

Záložník Václav Pilař: "Snad nás ten zápas hned na startu potká ve velké formě."

Při zápase Česka s Ruskem ve Vratislavi ožijí vzpomínky na 16 let starý první vzájemný zápas, v němž na Euru v Anglii tým kouče Dušana Uhrina se sbornou remizoval v divokém utkání 3:3. Český tým zachránil minutu před koncem vyrovnávací brankou současný reprezentační manažer Vladimír Šmicer, po jehož trefě národní mužstvo slavilo postup do čtvrtfinále a nakonec došlo až k senzačnímu stříbru.

Reprezentační trenér Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Duel s Ruskem je pro český výběr velkou výzvou. Soupeř se opírá o silnou generaci hráčů, kteří před čtyřmi lety byli na Euru v semifinále. I teď má mužstvo vedené nizozemským rutinérem Dickem Advocaatem velké plány. "Jsme zkušenější a odehráli jsme více zápasů. Náš tým je z 85 až 90 procent stejný, a proto si myslím, že budeme ještě silnější než v roce 2008," uvedl záložník Igor Semšov.

Červení vs. bílí

Čeští fotbalisté nastoupí celí v bílém. Na další dva zápasy proti Řecku a domácímu Polsku obléknou celočervenou variantu dresů, trenýrek i stulpen. Fotbalisté se tak ve skupině nedostanou k oblíbené variantě červeného dresu, bílých trenýrek a modrých stulpen. Tyto barvy se při různém využití objevují u drtivé většiny mužstev a podle nařízení UEFA není možné, aby se u soupeřících mužstev v jakékoli kombinaci shodovaly.

Rozestavení české reprezentace
zdroj: ČT24

Polsko má na zápas s českým týmem výjimku a jeho hráči na svém bílém dresu budou moci mít přes prsa tenký červený pruh. Řekové proti Čechům vyrukují celí v bílém, Rusko vsadí na celočervenou variantu.

Předpokládané sestavy:

Rusko: Akinfejev (Malafejev) - Aňukov, A. Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Denisov, Zyrjanov, Širokov - Dzagojev (Izmajlov), Aršavin, Keržakov.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, Hubník, Kadlec - Jiráček, Plašil - Rezek, Rosický, Pilař - Baroš (Pekhart).

Evropský šampionát otevře v 18:00 zápas domácího Polska s Řeckem. Od francouzského triumfu z roku 1984 nedokázala vyhrát turnaj žádná pořadatelská země a mnohaleté prokletí domácích výběrů zřejmě neskončí ani letos. Triumf Poláků nebo Ukrajinců by znamenal senzaci.

Dvě země se o pořadatelství podělily teprve potřetí v historii. Turnaj, kterého se naposledy zúčastní před rozšířením počtu účastníků šestnáct týmů, hostí osm stadionů. Největší z nich v Kyjevě pojme 60 tisíc fanoušků a právě na něm bude 1. července korunován nový šampion.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články