Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Polskem a Ukrajinou obchází strašidlo ultras – přijede jen 5 tisíc Angličanů

Praha - Polsko a Ukrajina vidí ve fotbalovém Euru příležitost, jak se předvést v tom nejlepším světle. Jejich plány však mohou výrazně narušit rasističtí a násilničtí fanouškové. Varovné reportáže o bezpečnosti zabírají. Na Euro se chystá jen pět tisíc Angličanů, což je o polovinu méně než předloni na světové mistrovství do Jihoafrické republiky.

Fotbaloví chuligáni
zdroj: ČT24

"Z Anglie už tu byli fanoušci Fulhamu a Tottenhamu. Zažili, co je utrpení. Angličani nás nedostanou. Budeme připraveni. Nikomu nedovolíme zneuctít naši vlast," říká člen tvrdého jádra ukrajinských fanoušků Oleg. "Nemůžu tomu uvěřit, dělá se mi z toho špatně. Zraňuje mě to, protože vím, čím si ti kluci procházejí," reaguje na rasistické útoky fanoušků bývalý anglický fotbalový reprezentant Sol Campbell.

Bandy extremistů, kteří nenávidí Židy a lidi jiné barvy pleti, straší Evropu. Polští a ukrajinští rowdies útočí na hráče i diváky, ať už ústně, nebo ručně. Ukazují to záběry skryté kamery z několika ligových zápasů. V Anglii proto bijí na poplach. "Zůstaňte doma a dívejte se na to v televizi. Radši neriskujte, protože se můžete vrátit domů v rakvi," varuje Campbell.

Ukrajina i Polsko krotí obavy

Ukrajina nepopírá, že v zemi působí několik nebezpečných skupin – takzvaných ultras. Podobná prohlášení ale považuje za přehnaná. Úřady slibují, že 1 500 aktivních chuligánů udrží pod kontrolou, stejně jako se jim to daří během sezony. "Ukrajina je pořád vykreslována v hororových barvách, existuje o ní spousta pověstí, které nemají se skutečností nic společného," prohlásil ředitel Eura Markijan Lubkivskij. "Neočekáváme žádné bitky, žádné války. Připravujeme se na velkou slavnost fotbalu," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Co nám hrozí na EURO 2012?

Kyjev tvrdí, že proti rasismu ve fotbale bojuje všemi prostředky. Varšava s takovými útoky problémy nemá. Tvrdé jádro polských fanoušků se však nechvalně proslavilo po celé Evropě. Nepomáhají hrozby ani přísné tresty, ani rychlé soudy či zavírání stadionů. Fotbaloví chuligáni mají na svědomí značné hmotné škody, zraněné i mrtvé. Polské úřady kvůli bezpečnosti nechtějí nic riskovat. Dvaatřicet nejvyhlášenějších chuligánů před Eurem uklidily do cel, na dva tisíce dalších nesmí na stadion.

"Negativní je, že jsou schopní sebrat se – 200, 300 fanoušků – a přijít na klub, na trénink a tam třeba otevřeně vyhrožovat hráčům, někdy vedení, někdy trenérům. S tím jsem se setkal i osobně," ilustruje složitou situaci Josef Csaplár, který v Polsku dva roky trénoval.

Stín na sportovní svátek přitom nevrhají jen obávaní výtržníci. Prestiž pořadatelské Ukrajiny utrpěla i kvůli zacházení s vězněnou Julijí Tymošenkovou. Mnoho evropských politiků zvažuje, že na mistrovství Evropy nepřijede. K bojkotu Eura vyzývají také ukrajinské aktivistky Femen. Během týdne o sobě daly vědět hned dvakrát: pokusily se ukrást pohár pro vítěze a protestovaly v Kyjevě. Chtějí tak upozornit na potlačování ženských práv v zemi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články