Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Švédsko: Poslední šance pro Zlatana

Praha - Dlouhých osmnáct let čeká výběr tří korunek na výraznější průlom na vrcholné fotbalové scéně. Generace Thomase Brolina získala třetí místo na domácím mistrovství Evropy v roce 1992 a o dva roky později si bronzovou radost zopakovala i na světovém šampionátu ve Spojených státech. Od té doby jsou Švédové vždy považováni za jednoho z černých koní velkých turnajů, jejich pouť však vždy končí v nejlepším případě v prvním kole vyřazovací části. Parta kolem geniálního egoisty Zlatana Ibrahimoviče nyní dozrála do ideálního fotbalového věku a nejen lídr týmu cítí poslední šanci na velký úspěch. 

Zlatan Ibrahimovič
zdroj: EPA autor: Björn Larsson Rosvall

Historicky nejlepším umístěním Švédů na záverečných turnajích je stříbro z domácího světového šampionátu v roce 1958, kde žlutomodří nestačili až ve finále na fenomenální Brazilce s mladičkým Pelém v sestavě. Na prvním poválečném turnaji o osm let dříve v Brazílii pak získali Švédové bronz, druhý přidali na zmiňovaném turnaji v USA. Od té doby dvakrát na MS vůbec nepostoupili (naposledy do Jihoafrické republiky před dvěma lety, kdy skončili v kvalifikaci až třetí za Dány a Portugalci) a dvakrát skončili v osmifinále.

Podobná je i bilance Švédska na Euru. Do Anglie 1996 se čerství medailisté z MS 1994 nepodívali vůbec, když vyhořeli v jednoduché kvalifikační skupině se Švýcarskem a Tureckem. Na Euru 2000 a před čtyřmi lety byla pro Tre Kronor konečnou už základní skupina a nejlepším výsledkem od domácího bronzu tak zůstává prohrané čtvrtfinále s Nizozemskem na mistrovství Evropy v Portugalsku.

Na Euro 2012 Švédové postoupili přímo jako nejlepší tým na druhých místech kvalifikačních skupin. Z deseti utkání ztratili body pouze dvakrát, po porážkách v Nizozemsku a v Maďarsku. Vstřelili při tom 31 branek, ovšem 11 z toho slaboučkému San Marinu. Najlepším střelcem byl s pěti góly Ibrahimovič, do statistik se však alespoň jednou zapsalo hned jedenáct jeho spoluhráčů.

Reprezentační kouč Erik Hamrén nastoupil k národnímu týmu bezprostředně po neúspěšné kvalifikaci na MS 2010, ještě rok však zároveň trénoval i norský Rosenborg Trondheim, který přivedl ke dvěma norským titulům, mistrovský pohár dobyl i v roce 2008 s Aalborgem v dánské lize. Hamrén sází vedle individuálních schopností Ibrahimoviče především na pevnou obranu a rychlé kontry po křídlech, jak ale ukázala třeba kvalifikační porážka 1:4 v Nizozemsku, i pověstná defenzíva Seveřanů si umí vybrat slabší den.

Program švédské reprezentace v základní skupině

Pondělí 11. června 20:45 vs. Ukrajina (Kyjev)

Pátek 15. června 18:00 vs. Anglie (Kyjev)

Úterý 19. června 20:45 vs. Francie (Kyjev)

Místo mezi třemi tyčemi má dlohodobě pod svou správou Andreas Isaakson z PSV Eindhoven, jako náhrada je připraven Johan Wiland z Kodaně. Středu obrany vévodí velezkušený Olof Mellberg z Olympiakosu, místo zraněného Daniela Majstorovice z Celtiku Glasgow pak zaujme pravděpodobně Andreas Granqvist z Janova. Souboj o post levého beka svedou Martin Olsson z Brackburnu s Behrangem Safarim z belgického Anderlechtu, na pravé straně v posledních letech pravidelně hrává Mikael Lustig z Celtiku.

Pravděpodobná sestava:

Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson - Larsson, Svensson, Källström, Elm - Ibrahimovič, Elmander

Na zkušenost Hamrén sází také ve středu zálohy, veterán Anders Svensson z Elfsborgu a opora Lyonu Kim Källström nasbírali dohromady 216 startů v národním dresu, jen na lavičce tak nejspíš začne kapitán Eindhovenu Ola Toivonen. Z pravé strany létají ostré centry od kopaček Sebastiana Larssona z Blackburnu, vlevo by měl dostat přednost talentovaný Rasmus Elm z Alkmaaru před Christianem Wilhelmssonem, který dohrává kariéru mezi arabskými šejky.

Vedle jasné ofenzivní jedničky Zlatana Ibrahimoviče z milánského AC nejčastěji nastupoval Johan Elmander z Galatarasaye, ten se však před turnajem zranil a není jisté, jestli bude schopen nastoupit v základu. V tom případě dostane šanci buď neméně zkušený Marcus Rosenberg z Werderu Brémy, nebo Tre Kronor přejdou na systém 4-4-1-1 a Ibrahimoviče bude z druhé vlny doplňovat již zmiňovaný Toivonen.

Nominace Švédska na mistrovství Evropy

brankáři: Andreas Isaksson (PSV Eindhoven), Johan Wiland (FC Kodaň), Pär Hansson (Helsingborgs IF)

obránci: Mikael Lustig (Celtic Glasgow), Olof Mellberg (Olympiakos Pireus), Andreas Granqvist (FC Janov), Martin Olsson (Blackburn Rovers), Jonas Olsson (West Bromwich Albion), Behrang Safari (Anderlecht Brusel), Mikael Antonsson (FC Boloňa)

záložníci: Rasmus Elm (AZ Alkmaar), Sebastian Larsson (AFC Sunderland), Kim Kallström (Olympique Lyon), Anders Svensson (Elfsborg IF), Pontus Wernbloom (CSKA Moskva), Samuel Holmén (Belediyespor), Emir Bajrami (Twente Enschede), Christian Wilhelmsson (Al-Hilál)

útočníci: Zlatan Ibrahimovic (AC Milán), Johan Elmander (Galatasaray Istanbul), Tobias Hysen (IFK Göteborg), Ola Toivonen (PSV Eindhoven), Marcus Rosenberg (Werder Brémy)

Hlavní zprávy

Nejčtenější články