Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Polsko: Trio z Dortmundu bude soupeřům zatápět

Praha - Polsko se chce na mistrovství Evropy představit v tom nejlepším světle, nejen proto, že je spolu s Ukrajinou hostitelskou zemí šampionátu. Kouč Franciszek Smuda chce reprezentaci vrátit zašlou slávu z MS 1974 a 1982, kdy vybojovala bronzové medaile. Ve svém výběru má několik hráčů, kteří pravidelně nastupují v Lize mistrů, a jejich zkušenosti tak bude chtít náležitě zúročit. "Budeme hrát na sto procent," ujistil.

Robert Lewandowski
zdroj: AP

Poláci se poprvé a naposledy představili na Euru 2008. Debut to příliš povedený nebyl. Polsko prohrálo s Německem i Chorvatskem a remizovalo 1:1 s Rakouskem. Tehdejším koučem byl Nizozemec Leo Beenhakker, nyní je u kormidla Smuda.

Program polské reprezentace v základní skupině

Pátek 8. června 18:00 vs. Řecko (Varšava)

Úterý 12. června 20:45 vs. Rusko (Varšava)

Sobota 16. června 20:45 vs. Česko (Vratislav)

Jeho úkolem je obnovit víru v národní tým po propadáku v kvalifikaci na MS. "Začínali jsme virtuálně a od píky. Chtěl jsem vytvořit mladý tým, který by měl potenciál i do budoucna. Také jsem se hodlal vyvarovat situace, kdy by skončilo ME, měla by začít kvalifikace na MS a my bychom ji neměli vlastně s kým hrát,“ vysvětlil.

Smuda do hráčů, kteří se ve skupině A střetnou s Českou republikou, Řeckem a Ruskem, dokázal vlít novou krev, zkušenosti i taktickou vyspělost. Vybudoval v nich silný týmový a bojový duch. "Neměli jsme před sebou žádnou kvalifikaci, ale od začátku jsme se rozhodli, že ke každému zápasu přistoupíme tak, jako by šlo o body. Řekli jsme si, že budeme hrát na sto procent, a hráči to pak demonstrovali na trávníku," řekl Smuda.

Smuda chce vytvořit mužstvo, které bude hrát jeho stylem, tedy útočně se systémem krátkých přihrávek. Projekt vypadá slibně – jen tři porážky ze 13 utkání v novém roce. Polsko v jednom z posledních zápasů před ME porazilo v přípravě Slovensko 1:0.

Předpokládaná sestava:

Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Murawski, Polanski, Obraniak, Rybus - Lewandowski

V polské základní sestavě už nastoupilo hvězdné trio z mistrovského Dortmundu Robert Lewandowski, Jakub Blaszczykowski a Lukasz Piszczek. Rady si s ním nevěděl ani Marek Bakoš z Plzně. Ten odmítl, že by slovenský tým hrál zákeřně, jak Smuda naznačoval. "Poláci padali jako hrušky a rozhodčí to pískal. Chápu, že se báli o zranění před šampionátem, ale tohle bylo až příliš okaté," uvedl.

Podle Bakoše by si měli Češi dát největší pozor na polskou hru po stranách. "Právě po křídelní akci jsme inkasovali také my. Jeden bek centroval a druhý zakončoval," připomněl. "Pokud se podaří eliminovat jejich sílu, bude mít český tým určitě šance na úspěch," předpokládal Bakoš. "Doufám, že se nám podaří všechny překvapit. Dobrých hráčů, kteří nastupují ve špičkových klubech, máme dost, tak proč bychom to neměli potvrdit i v dresu reprezentace," zamyslel se Lewandovski.

Nominace Polska na mistrovství Evropy

brankáři: Wojciech Szczesny (Arsenal FC), Grzegorz Sandomierski (Jagiellonia Bialystok), Przemyslaw Tyton (PSV Eindhoven)

obránci: Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Marcin Wasilewski (Anderlecht Brusel), Jakub Wawrzyniak (Legia Varšava), Marcin Kamiňski, Grzegorz Wojtkowiak (oba Lech Poznaň), Sebastian Boenisch (Werder Brémy), Damien Perquis (FC Sochaux)

záložníci: Eugen Polaňski (FSV Mainz 05), Dariusz Dudka (AJ Auxerre), Adam Matuszczyk (Fortuna Düsseldorf), Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund), Ludovic Obraniak (Girondins Bordeaux), Maciej Rybus (Těrek Groznyj), Kamil Grosicki (Sivasspor), Rafal Murawski (Lech Poznaň), Rafal Wolski (Legia Varšava)

útočníci: Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Pawel Brožek (Celtic Glasgow), Artur Sobiech (Hannover 96)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články