Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Francie: Mladí "kohouti" s odhodláním i pokorou

Praha - Francie byla po triumfu na Euru v roce 2000 hodnocena jako nejlepší světový tým. O deset let později po světovém šampionátu v Jihoafrické republice byla situace zcela odlišná. Veřejnost se postavila proti rozhádanému týmu, který nedokázal postoupit ze základní skupiny. Zašlou slávu francouzského fotbalu má vzkřísit trenér Laurent Blanc. Šestačtyřicetiletý kouč začal budovat nový tým, založený na mladých talentech.

Francouzská reprezentace
zdroj: ISIFA autor: Franck Faugere

Kvalifikační cesta na Euro nezačala pro Francii vůbec dobře, podlehla doma Bělorusku 0:1. Pak už však reprezentace "galského kohouta" zabrala, Bosnu a Hercegovinu porazila na jejím hřišti 2:0. Francie si následně poradila i s Rumunskem a Albánii a postoupila na turnaj z prvního místa ve skupině.

"Tým zažívá progres, ale ještě není hotový. Máme mladé talentované hráče, ale nejsou to ještě velcí fotbalisté. Věřím, že mají potenciál se jimi stát," říká s velkou dávkou pokory trenér Blanc. Jeho tým prý zatím nemůže myslet na nejvyšší mety. "Doufám, že se dostaneme do čtvrtfinále, což je naše první podmínka. Připomínám, že na posledních dvou mezinárodních turnajích se Francie nedostala ze skupiny. Taková je realita," uvedl bývalý kouč Bordeaux.

Předpokládaná sestava:

Lloris – Evra, Mexés, Rami, Reveillére – Ribéry, Nasri, M'Vila, Cabaye – Gameiro, Benzema

Francouzská reprezentace se pod Blancem zvedla a od října 2010 neprohrála v posledních osmnácti mezinárodních utkáních. I tak vidí bývalý mistr světa a Evropy prostor ke zlepšení. "Z taktického hlediska je stále na čem pracovat. Chceme zlepšit také způsob hry s míčem, což se nám nepodařilo v listopadových přátelských zápasech. Držení míče jsme měli dobré naposled v kvalifikaci," upozornil Blanc.

Z rebelujících hráčů ze světového šampionátu v roce 2010 si Blanc nechal jen Francka Ribéryho. Další dříve opomíjení hráči jsou dnes oporami, včetně útočníka Realu Madrid Karima Benzemy. "Nemůžeme říci, že se rovnáme Španělsku nebo Německu, máme nový tým, ale ukázali jsme, že s velkými týmy hrát dokážeme," myslí si kanonýr, který za španělský velkoklub letos nasázel 32 branek.

Program francouzské reprezentace v základní skupině D

Pondělí 11. června 18:00: vs. Anglie (Doněck).

Pátek 15. června 20:45: vs. Ukrajina (Doněck).

Úterý 19. června 20:45: vs. Švédsko (Kyjev).

S průměrem necelých 27 let má Francie pátý nejmladší výběr na Euru. Defenzivní záložník Yann M'Vila se vyznačuje bojovností, francouzskému týmu přináší nový výraz. "Pracovitost je víc než talent. Musíte dřít," to je motto jednadvacetiletého štítu Rennes. Už v mladém věku vyzrálý fotbalista kryje záda o tři roky staršímu Samiru Nasrimu z Manchesteru City. Ofenzivní opora čerstvého anglického mistra dělá starosti soupeřům především svou vytříbenou technikou, neotřelými nápady i důrazem v osobních soubojích.

Francie má ve své sbírce dvě zlata z mistrovství Evropy v roce 1984, kdy dobyla starý kontinent parta kolem Michela Platiniho, s 9 góly dosud nejúspěšnějšího střelce šampionátů, a v roce 2000, kdy jako první tým v historii dokázali Francouzi zvítězit na ME dva roky po zisku světového titulu. Mužstvo "galského kohouta" o triumfu nemluví, potenciál v něm však i tentokrát dřímá velký.

Nominace Francie na mistrovství Evropy

brankáři: Cédric Carrasso (Girondins Bordeaux), Hugo Lloris (Olympique Lyon), Steve Mandanda (Olympique Marseille)

obránci: Gaël Clichy (Manchester City), Mathieu Debuchy (OSC Lille), Patrice Evra (Manchester United), Laurent Koscielny (Arsenal FC), Philippe Mexes (AC Milán), Adil Rami (Valencie CF), Anthony Réveillere (Olympique Lyon)

záložníci: Yohan Cabaye (Newcastle United), Alou Diarra (Olympique Marseille), Yann M‘Vila (Stade Rennes), Florent Malouda (Chelsea FC), Marvin Martin (FC Sochaux), Blaise Matuidi (Paris St. Germain), Samir Nasri (Manchester City), Franck Ribéry (Bayern Mnichov), Mathieu Valbuena (Olympique Marseille)

útočníci: Hatem Ben-Arfa (Newcastle United), Karim Benzema (Real Madrid), Olivier Giroud (Montpellier HSC), Jérémy Menez (Paris St. Germain)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články