Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Euro 2012 - nejen fotbal, ale i bezpečnostní manévry

Varšava - V Polsku vrcholí přípravy na fotbalové mistrovství Evropy. Tamní policisté ještě nezažili větší bezpečnostní akci. V pohotovosti jich bude až padesát tisíc. Policie v hostitelské zemi nazvala největší akci své moderní historie přiléhavě - Hattrick 2012. Fanoušků se dotkne celá řada bezpečnostních kroků.

EURO 2012
zdroj: ČT24

Budou to policejní manévry, jaké Polsko dosud nepoznalo. V době šampionátu bude sloužit přes padesát tisíc policistů. "Budeme se snažit být velmi tolerantní, pokud to jen bude možné, ale zasáhneme v situacích, které to budou vyžadovat," řekl Krzysztof Hajdas z Hlavního velitelství policie.

Všechny informace se budou sbíhat do policejního operačního centra v Legionově, asi 20 kilometrů od Varšavy. Budou v něm působit i policejní posily ze šestnácti zemí, které se Eura účastní. Na starost budou mít sledování pohybu fanoušků, situaci v dopravě, na stadionech i v zónách pro fanoušky. V turnajových městech bude zvláštní režim ve dnech, kdy se bude hrát.

Mimořádná bezpečnostní opatření budou v Polsku trvat tři týdny a pocítí je každý fanoušek. Zvláštní kontrola bude na stadionech, zakázané jsou například fotoaparáty. "Nebude možné vnést deštníky s hrotem, ostré nástroje, jako je nůž, ani transparenty," doplnila Julia Wachová z Městského úřad ve Vratislavi.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Miroslava Karase

Malá letadla, vrtulníky anebo motorové padáky nad turnajová města nesmějí, musí být od nich minimálně 50 kilometrů. Přelety nejsou dovoleny ani nad zónami pro fanoušky. Polský vzdušný prostor budou v době šampionátu střežit stíhačky. "Ve vzduchu budou letadla F16 a a MiG-29, na zemi posílíme palebné divize a radiolokátory," uvedl velitel letectva Lech Majewski. Nad polským územím bude létat i speciální letoun systému AWACS, který může sledovat cíle ve vzduchu anebo odposlouchávat nepřátelské stroje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články