Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Po nesrovnalostech na Prokešově kreditce prověřuje FAČR financování akademií

Fotbalová asociace ČR zahájila v souvislosti s odchodem ředitele sportovně-technického oddělení Michala Prokeše interní vyšetřování financování regionálních fotbalových akademií. Prokeš, který akademie řídil, měl podle vedení asociace nedoložené výrazné výdaje na služební kreditní kartě. S FAČR se nedomluvil na další spolupráci. Podle předsedy asociace Martina Malíka požadoval neúměrně vysoký plat a nesouhlasil se splácením nedoložených výdajů.

"Michal chtěl 250 tisíc, což tady nebere vůbec nikdo. A do toho přišla kauza s kreditní kartou. Michal nejdřív nedoložil účty, ale slíbil, že všechno dodá. Nedodal. První náš návrh tedy byl, aby tady zůstal a že mu budeme 25 až 30 tisíc měsíčně z platu strhávat. Tuhle nabídku odmítl s tím, že je nepřijatelná. Tak jsme se dohodli na jeho konci," řekl nedávno Malík.

Nyní chce FAČR prověřit financování akademií, na jejichž zřízení a provozu se Prokeš významně podílel. Proto 16. října interně oznámila, že se akademiemi bude zabývat kontrola revizní a kontrolní komise.

"Jde o zcela standardní a rutinní věc, která slouží jako klasický kontrolní mechanismus zaměřený na finanční hospodaření, v tomto případě tedy akademií," sdělil Malík. "V průběhu kalendářního roku ze strany interních orgánů dochází k celé řadě podobných kontrol a je jasné, že s příchodem nového ředitele sportovně-technického oddělení dochází i k této konkrétní," uvedl. Prokešovým nástupcem se stal bývalý kouč Jiří Kotrba.

Prokešův odchod vyvolal v akademiích nevoli. Mimo jiné se své funkce vzdal technický ředitel českobudějovické akademie Tomáš Maruška. Na FAČR dorazil nesouhlasný dopis, který podepsali zástupci akademií z šesti krajů i někteří bývalí reprezentanti pracující pro akademie a mládežnické reprezentace, jako Karel Poborský, Jan Suchopárek, Radek Bejbl, Petr Kouba a Luboš Kozel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články