Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Z nejisté sezony bude poslední. Juniorská liga skončí, nahradí ji B týmy

Prvoligové kluby se dohodly na ukončení Juniorské ligy, příští sezona bude její poslední. Oznámila to Ligová fotbalová asociace po klubovém grémiu. Kritizovaná soutěž v českém fotbale fungovala od roku 2012, nahradí ji systém B týmů. Ty se zařadí do ČFL a MSFL, Česká fotbalová liga se rozdělí na dvě skupiny po šestnácti týmech, MSFL zase bude hrát 20 týmů místo dnešních šestnácti.

Radost Richarda Sedláčka
zdroj: Twitter autor: AC Sparta Praha

"Kluby jsou přesvědčeny, že z hlediska výchovy hráčů a přechodu z mládežnické do dospělé kategorie je jejich působení v dospělém fotbalu, byť třeba na nižší úrovni ve třetí lize nebo v divizi, lepší než působení v juniorské lize," prohlásil šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Rozhodnutí klubů zřejmě nebylo jednoznačné, už v průběhu ledna a února se v anketě webu ctsport.cz ke zrušení Juniorské ligy přiklonilo sedm klubů - Dukla, Jihlava, Mladá Boleslav, Olomouc, Slavia, Slovácko a Teplice. Bohemians a Sparta se vyjádřily spíše pro zachování Juniorské ligy a další kluby se k problematice nechtěly vyjádřit.

"Slavia nejen že souhlasí, ale je dlouhodobě kritikem Juniorské ligy a volá po jejím zrušení," uvedl pro ctsport.cz generální ředitel Slavie Praha Martin Krob. "Tato soutěž je bohužel pouze prodloužením dorostenecké kategorie a nepřináší nám obecně tu správnou výchovu hráčů pro profesionální fotbal," přidal se ředitel Mladé Boleslav Michael Doležal.

Poslechněte si Fotbal fokus rozhovor s šéfem trenérů a metodiky FAČR Antonínem Plachým o výchově mladých hráčů v České republice i smyslu Juniorské ligy

"Po několika ročnících se bohužel ukázalo, že Juniorská neplní svou funkci - tedy přechod hráčů do dospělého a profesionálního fotbalu. Vznikaly obrovské rozdíly v zápasech, pokud hráli například dorostenci proti kombinované sestavě se čtyřmi, pěti hráči A mužstva. Úkol tedy soutěž nesplnila. Bylo to asi dané tím, že se nesestupuje a nebyl tlak na výsledek, čímž se soutěž neblížila dospělému fotbalu," vysvětloval další důvody ke zrušení Juniorské ligy sportovní ředitel Teplic Jakub Dovalil.

Jako náhradu za dosavadní systém viděli příznivci zrušení Juniorské ligy zařazení B týmů do nižších soutěží v českém ligovém systému. Na tom se pak dohodli i na čtvrtečním ligovém grémiu. Týmy, které si budou chtít zřídit B týmy, je mohou poslat do ČFL a MSFL. ČFL tak může mít dvě skupiny po šestnácti týmech, MSFL by hrálo 20 týmů.

"Rádi bychom měli svůj B tým, který by se v prvním roce po konci Juniorské ligy zařadil ideálně do ČFL a konfrontace našich mladých hráčů by tak mohla být s dospělým fotbalem co nejvyšší. Tato varianta byla námi diskutována s představiteli FAČR, došlo zde ke shodě a na nejbližším zasedání LFA by měly být představeny varianty, jak by ČFL a MSFL vypadaly po zrušení Juniorské ligy," prohlásil Krob.

Je nám líto, video expirovalo.
Příští sezona Juniorské ligy bude poslední, soutěž skončí

"Tento systém již fungoval a z našich zkušeností musíme konstatovat, že to bylo poslední období, kdy se nám přes ČFL doprofilovali mladí hráči - odchovanci do kádru A týmu, potažmo do profesionálního fotbalu na úrovni I. a II. ligy. Takže věříme, že podobné zkušenosti mají i v jiných klubech a mohli bychom se k tomu vrátit," řekl Doležal.

Mezi odpůrce zrušení Juniorské ligy se naopak zařadila Sparta Praha, jejíž místopředseda představenstva Dušan Svoboda je zároveň šéfem LFA a byl zastáncem spuštění projektu. "Hledejme spíše řešení, jakým způsobem vylepšit model stávající soutěže a jak dále systémově zapojovat talentované hráče do fotbalu v seniorských kategoriích," uvedl ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

Zastáncem Juniorské ligy byl i ředitel Bohemians 1905 Darek Jakubowicz. "Chceme Juniorskou ligu zachovat. Jedním z důvodů je, že máme možnost testovat zahraniční hráče, aniž bychom je museli registrovat. V rámci regulí může hráč odehrát až tři zápasy. Taky můžeme hýbat termíny zápasů. Nemluvě o tom, že bychom ve třetí lize museli mít širší kádr," vysvětlil Jakubowicz.

Juniorská liga byla i fotbalovými experty kritizovaná za zbytečné prodlužování mládežnického fotbalu i pro hráče, kteří by se už měli propracovávat do seniorské kopané. Dále kritici vyčítali projektu, že zápasy jsou málo soutěživé a vychovávají málo hráčů pro dospělý fotbal.

Podle Jakubowicze ale Juniorská liga plnila úkol vychovat mladé fotbalisty na seniorské zápasy. "Je to nástroj, skrz který můžeme použít hráče, který vyroste z dorosteneckého věku a ještě úplně nemá na áčko. Patřil mezi ně třeba Milan Havel, který strávil v Juniorce dva roky. Pak Hubínek a Vaníček, který tam strávil rok kombinovaně s devatenáctkou," zakončil Jakubowicz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články