Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Malík vs. Fousek. Zvolí si český fotbal svého předsedu?

Napodruhé úspěšně? Fotbalová asociace ČR se pokusí letos opětovně zvolit nové vedení. Červnová volba nástupce Miroslava Pelty skončila patem, poté co česká komora podporovala Martina Malíka a moravská Petra Fouska. Oba se rozhodli znovu kandidovat. Na mimořádné valné hromadě v Nymburce se bude předně rozhodovat o úpravě stanov tak, aby do budoucna nemohlo docházet při volbě k patu. Zároveň by měli být případně zvoleni další členové výkonného výboru. Valná hromada začne v 10:00, podrobnou textovou on-line reportáž přinese web ctsport.cz.

Valná hromada FAČR
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Červnová valná hromada se uskutečnila jen měsíc poté, co v sídle FAČR provedla zásah policie kvůli podezření na dotační podvod a zadržela tehdejšího předsedu Miroslava Peltu, který byl do té doby jasným kandidátem na znovuzvolení. Jenže kvůli vazbě se kandidatury vzdal a další adepti neměli dostatek času na to, aby získali podporu v obou komorách. Ani tři kola volby nového předsedu neurčila. Malíka volilo 106 delegátů z Čech a 18 z Moravy, Fouska 20 Čechů a 51 zástupců Moravy.

Po půl roce se oba utkají znovu, jelikož se jiný kandidát nenašel. "Česká komora je výrazně jednobarevná, ale není tam málo těch, kteří by si přáli změnu či jinou filozofii, kterou by se fotbal měl ubírat. To, jak vypadá rozložení sil v Čechách a na Moravě, se ale ukáže až na valné hromadě," řekl čtyřiapadesátiletý Fousek, který je zkušeným funkcionářem.

Na FAČR vedl mezinárodní oddělení, následně byl generálním sekretářem a působil i v komisích futsalu FAČR, UEFA a FIFA. Rovněž je mezinárodním delegátem i v zápasech Ligy mistrů a šéfoval organizačnímu výboru při pořadatelství mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Do čela českého fotbalu kandiduje kromě Martina Malíka také Petr Fousek

Proti němu se postaví šestačtyřicetiletý marketingový specialista Malík, který momentálně řídí STES, dceřinou společnost FAČR starající se o marketingová práva českého fotbalu. V minulosti pracoval například jako marketingový ředitel ve fotbalové Slavii. Studoval fotbalový management v Lausanne.

"Odvážím se říct, že cítím ještě větší podporu než v červnu," uvedl. Za favorita se ale neoznačil. "Tak bych to neřekl. Potřebuji mít vnitřní pocit, že jsem udělal, co jsem mohl. Mám z toho dobrý pocit," dodal.

Aby opět nenastala patová situace, leží na stole návrh na úpravu stanov FAČR tak, že by ke třem volebním kolům přibylo čtvrté. V tom by se hlasy nerozdělovaly mezi českou a moravskou komoru, ale předsedovi by ke zvolení stačila většina přítomných delegátů.

Poslechněte si nový díl Fotbal fokus podcastu i o valné hromadě FAČR:

S tím však nesouhlasí Morava, která přišla s vlastním návrhem, podle kterého by ve čtvrtém kole rozhodoval součet procentuálního zisku hlasů přítomných delegátů z každé z komor. Prostý součet hlasů přítomných delegátů bez rozdílu komor, jak navrhují Češi, by přišel na řadu až v případném pátém kole.

"Schválit volbu předsedy ve čtvrtém kole prostou většinou hlasů napříč komorami, by byla pro Moravu naprostá sebevražda," uvedl místopředseda FAČR za Moravu Zdeněk Zlámal. "Náš návrh daleko lépe reflektuje rozložení sil v české a moravské komoře. Ani jedna z nich nebude upozaděna a kandidát na předsedu bude muset skutečně hledat podporu v obou komorách," dodal.

Na změnu stanov tlačí i mezinárodní organizace UEFA a FIFA. "FIFA i UEFA jde o to, aby z každé valné hromady vzešlo nové vedení, a je jim víceméně jedno, jakým způsobem k tomu český fotbal dospěje," uvedl Malík. "UEFA udělá vše pro to, aby nám pomohli, ale nestrašme se tím, že by český fotbal měl být nějakým způsobem trestán za to, že hledá svou cestu," doplnil Fousek.

Seznam kandidátů:

Předseda: Martin Malík, Petr Fousek
Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal, František Jura, Radek Bělák, Karel Kula
Místopředseda za Čechy: Roman Berbr, Pavel Marek
Předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková
Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval, Alan Jančík, Karel Kula.
Člen za Čechy: Miroslav Liba, Rostislav Votík
Člen za Moravu: Miroslav Vrzáček, Karel Kula, Pavel Brímus, Pavel Blaha
Člen za ligu: Tomáš Paclík, Marek Hájek, Dušan Svoboda, Pavel Marek, Václav Brabec

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články