Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Peltu propustili z vazby, kvůli zdravotním problémům je v nemocnici

Brno - Nyní už bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta byl propuštěn z brněnské vazební věznice, kde setrval více než měsíc kvůli obvinění z podvodů s dotacemi pro sport. Pražský městský soud tak vyhověl jeho stížnosti. Původně byl Pelta v pražské vazební věznici Ruzyně, následně jej kvůli zdravotním problémům převezli do Brna. V nemocnici skončil i nyní po propuštění.

Miroslav Pelta u Obvodního soudu pro Prahu 1
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Mohu potvrdit, že jsme dostali příkaz k okamžitému propuštění," uvedla mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. O propuštění z vazby rozhodl pražský městský soud.

Dvaapadesátiletý Pelta, který vedl FAČR od roku 2011, byl původně jediným kandidátem na post předsedy FAČR, ale po zadržení policií na začátku května a následném vzetí do vazby kandidaturu stáhl. Páteční valná hromada následně skončila patem - ve druhém a ani třetím kole delegáti Petra Fouska či Martina Malíka novým šéfem českého fotbalu nezvolili.

Pelta pak v pondělí na funkci rezignoval, což mohlo hrát v rozhodování soudu o propuštění z vazby zásadní roli. "Písemné odůvodnění ještě nemám, ale předpokládám, že to bylo na základě podané stížnosti o uvalení vazby, kterou projednal pražský městský soud," uvedl pro Deník Sport advokát Bronislav Šerák.

Pelta je spolu s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a bývalým šéfem ministerského odboru Zdeňkem Břízou stíhán kvůli podezření ze zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění čelí i FAČR. V návaznosti na dotační kauzu navíc rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články