Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Petr Čech je opět fotbalistou roku. Lavička ukončil Vrbovo kralování

Praha – Petr Čech se podeváté stal fotbalistou roku České republiky. Na druhém místě skončil Vladimír Darida, třetí místo připadlo Bořku Dočkalovi. Nejlepším trenérem za rok 2016 byl vyhlášen Vítězslav Lavička, nejzářivějším talentem je Patrik Schick, fotbalistkou roku Lucie Voňková. Do Síně slávy vstoupil Dušan Uhrin starší, trenér stříbrného týmu z ME 1996.

Čech vyhrál anketu s náskokem 112 bodů před Daridou. Pomohlo mu, že je jediným českým zástupcem v prestižní anglické lize a je oporou Arsenalu. V dalším úspěchu mu nezabránilo ani to, že se vloni v létě po vypadnutí v základní skupině mistrovství Evropy rozhodl ukončit reprezentační kariéru.

"S Arsenalem jsme byli v lize druzí. Sice jsme chtěli získat titul, ale i tak to bylo nejlepší umístění za deset let. Také jsem získal Zlatou rukavici za nejvíce čistých kont v sezoně a vytvořil jsem absolutní rekord v počtu čistých kont. S reprezentací jsme se dostali na mistrovství Evropy, které se ale nepovedlo podle přestav. Byl to ale rok velice povedený," rekapituloval Čech loňský rok.

"Ve fotbale jde všechno rychle, můžete mít jednu dobrou sezonu a pak to může jít opačným směrem. A když vyhrajete tuto cenu devětkrát, tak to znamená, že máte devětkrát lepší sezonu než ostatní fotbalisté v Česku. Věřím, že ještě alespoň jednu takovou sezonu budu mít," dodal gólman Arsenalu.

Lavičkovi se daří v anketě ukončovat dlouhé série velkých trenérských osobností. Nejprve v roce 2006 triumfoval poté, co pět předchozích ročníků vyhrál Karel Brückner. Nyní utnul šestiletou sérii Vrby, který neuspěl s národním týmem na mistrovství Evropy a pak odešel do ruské Machačkaly.

V hlasování akademie dostal Lavička za trochu překvapivý postup s jednadvacítkou na mistrovství Evropy i více hlasů než druhý Jaroslav Šilhavý, kterému se na podzim povedlo pozvednout pražskou Slavii a udělat z ní kandidáta na titul. "Tahle cena je sice individuální, ale já ji vnímám jako týmový úspěch," prohlásil Lavička. Třetí skončil stejně jako před rokem Bohumil Páník, který se Zlínem ligu dlouho vedl.

Jasné vítězství o 380 bodů získal Schick v anketě Talent roku. Jednadvacetiletý útočník byl nejprve oporou Bohemians Praha 1905, než v létě zamířil do Sampdorie Janov. Tam se okamžitě zařadil mezi vycházející hvězdy italské ligy a už má na svém kontě sedm vstřelených gólů, přestože do zápasů naskakuje především jako střídající hráč. Za ním skončil další italský krajánek Jakub Jankto z Udine.

"Byl to zajímavý rok, hlavně jsem rád, že jsme s jednadvacítkou postoupili na Euro," uvedl Schick. "Začátky v Itálii byly těžké, neuměl jsem jazyk, nikoho jsem neznal, vytížení nebylo optimální, ale sám sobě jsem si dokázal, že umím překonat překážky, které se mi postaví do cesty. S trenérem jsem to neměl lehké, ale nyní vím, že mi trenér věří," dodal útočník Sampdorie.

Do Síně slávy FAČR byl uveden trenér vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušan Uhrin starší. S tehdejšími svěřenci v čele s Pavlem Nedvědem, Karlem Poborským či Vladimírem Šmicerem převzali i pamětní medaile a sklidili potlesk vstoje od zaplněného Španělského sálu.

Vyhlášení se zúčastnili také prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin či legenda chorvatského fotbalu Zvonimir Boban.

O vítězích anket rozhoduje fotbalová akademie, do níž patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků a zástupci médií a svazu.

Výsledky ankety Fotbalista roku 2016

Fotbalista roku:

1. Petr Čech (Arsenal) 525 b., 2. Vladimír Darida (Hertha Berlín) 413, 3. Bořek Dočkal (Sparta Praha) 303, 4. Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) 261, 5. David Lafata (Sparta Praha) 145, 6. Ladislav Krejčí (Sparta Praha/Boloňa) 131, 7. Milan Škoda (Slavia Praha) 70, 8. Roman Hubník (Plzeň) 66, 9. Tomáš Sivok (Bursapor) 56, 10. Jaroslav Plašil (Bordeaux) 55.

Další pořadí: 11. Tomáš Vaclík (Basilej) 44, 12. Theodor Gebre Selassie (Brémy) 16, 13. Tomáš Hořava (Plzeň) 12, 14. Patrik Schick (Bohemians 1905/Sampdoria Janov) 11, 15. Jakub Brabec (Sparta/Genk) a Tomáš Koubek (Liberec/Sparta) oba 8, 17. Antonín Barák (Slavia), Michael Krmenčík (Plzeň) a Marek Suchý (Basilej) všichni 7, 20. Jakub Jugas (Zlín), Jan Kopic (Plzeň) a Jan Sýkora (Liberec) všichni 5, 23. Jaromír Zmrhal (Slavia) 2, 24. Adam Hloušek (Legia Varšava), Jan Laštůvka (Dněpropetrovsk/Karviná), Tomáš Necid (Bursaspor), Filip Novák (Midtjylland) a Stanislav Tecl (Jablonec) všichni 1.

Trenér roku:

1. Vítězslav Lavička (reprezentace ČR do 21 let) 404, 2. Jaroslav Šilhavý (Dukla Praha/Slavia Praha) 188, 3. Bohumil Páník (Zlín) 156.

Další pořadí: 4. Roman Pivarník (Bohemians 1905/Plzeň) 135, 5. Karel Jarolím (Mladá Boleslav/reprezentace ČR) 72, 6. Jindřich Trpišovský (Liberec) 46, 7. Pavel Hapal (reprezentace SR do 21 let) 18, 8. David Holoubek (Sparta) 16, 9. Pavel Vrba (reprezentace ČR/Machačkala) 11, 10. Jozef Weber (Karviná) 8, 11. Karel Krejčí (Plzeň/asistent reprezentace ČR) 6, 12. Miroslav Koubek (Bohemians 1905/asistent reprezentace ČR) 5, 13. Radoslav Látal (Gliwice) a Václav Kotal (Brno/reprezentace ČR do 17 let) po 4, 15. Bohuslav Pilný (Hradec Králové) a Zdeněk Ščasný (Sparta) po 3, 17. Jakub Dovalil (reprezentace SAE do 19 let) a Stanislav Levý (Slovácko) po 1.

Talent roku:

1. Patrik Schick (Bohemians Praha 1905/Sampdoria Janov) 555, 2. Jakub Jankto Jakub (Ascoli/Udine) 175, 3. Matěj Pulkrab (Slovan Liberec/Sparta Praha) 95.

Další pořadí: 4. Aleš Matějů (Plzeň) 62, 5. Dominik Mašek (Cambuur/Bohemians 1905) 33, 6. Tomáš Souček (Slavia) 32, 7. Daniel Holzer (Sparta) 17, 8. Michal Sadílek (PSV Eindhoven) 16, 9. Roman Macek (Juventus), Stefan Simič (Mouscron) a Daniel Trubač (Hradec Králové) po 5, 12. Marek Havlík (Slovácko) 4, 13. Michal Bezpalec (Dukla), Tomáš Zajíc (Slovácko), Filip Zorvan (Hradec Králové) po 3, 16. Christian Frýdek (Sparta), Martin Hašek (Vlašim/Bohemians 1905), Libor Holík (Slavia/Karviná), Matěj Chaluš (Příbram), Tomáš Chorý (Olomouc), Ondřej Mihálik (Jablonec), Erik Puchel (Karviná), Michal Sáček (Sparta) všichni 1.

Fotbalistka roku:

1. Lucie Voňková (USV Jena) 168, 2. Kateřina Svitková (Slavia Praha) 149, 3. Lucie Martínková (Sparta Praha) 111.

Další pořadí: 4. Eva Bartoňová 109, 5. Tereza Kožárová 108, 6. Petra Divišová (všechny Slavia) 97, 7. Jana Sedláčková (Jena) 96, 8. Barbora Votíková (Slavia) 94, 9. Petra Bertholdová (Sparta) 83, 10. Klára Cahynová (Slavia) 81.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články