Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Christian Frýdek je podle Guardianu mezi 60 největšími talenty světa

Londýn - "Ghanský Luka Modrič", "italský Zlatan" či "španělský Messi". A Christian Frýdek. Vedle zástupu hráčů s poněkud nadsazenými přívlastky nechybí mezi 60 největšími talenty světového fotbalu podle deníku Guardian ani šikovný záložník pražské Sparty. Kromě bratra a syna Martinů Frýdků je mezi jmenovanými fotbalisty například i supertalentovaný brankář AC Milán Gianluigi Donnarumma.

Christian Frýdek v utkání s Jabloncem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Frýdek je dalším zástupcem z úspěšné fotbalové rodiny. Otec Martin patřil mezi stříbrné reprezentanty na Euru 1996, starší čtyřiadvacetiletý bratr Martin je zase stabilním členem sparťanské základní sestavy, byť se v současné době zotavuje z dlouhodobého zranění kolena.

Sedmnáctiletý sparťan je stejně jako jeho dva nejbližší příbuzní dříčem v záloze, k tomu je však i velice kreativní a dokáže na hřišti skvěle improvizovat. A pomáhá mu k tomu v posledních týdnech i Tomáš Rosický, s nímž Frýdek nejml. působí na trénincích sparťanského áčka.

"Povolali si ho přednedávnem do prvního týmu a každý den, co přišel domů, jsem slyšel jenom Rosický tohle a Rosický támhleto," směje se otec Martin Frýdek.

Christian Frýdek není první český hráč, který se probojoval do výběru Guardianu. Před rokem zde nechyběl ani Dominik Smékal. Osmnáctiletý útočník se před dvěma a půl lety vydal do Interu Milán, tam se ale příliš neprosadil, a tak se letos vrátil do Baníku Ostrava.

Ve třetím ročníku ankety o nejtalentovanější hráče planety figuruje hned několik talentů z velkoklubů a špičkových fotbalových zemí. Velkou pozornost budí například sedmnáctiletý hráč Manchesteru City Brahim Díaz, šikovný španělský křídelník či útočník s výbornou levačkou už dnes neujde srovnáním s Lionelem Messim.

Doposud největším jménem letošního ročníku je Gianluigi Dommarumma z AC Milán. Italský brankář poprvé nastoupil za Rossoneri loni v šestnácti letech, odchytal za ně prakticky celou ligovou sezonu a letos v létě už si odbyl i debut v reprezentaci Azzurri. I jeden z nejlepších brankářů všech dob Gianluigi Buffon jej považuje za svého nástupce.

Vzhledem ke krátké tradici ankety zatím není příliš mnoho hráčů, kteří by naplno rozvinuli talent ve světovém fotbale, nejstarším hráčům je dnes teprve okolo devatenácti let. Mezi hvězdičkami, jež se ale začínají prosazovat ve velkém světle, ale už patří například Ousmane Dembélé, nová posila na křídlo Dortmundu, či Marcus Rashford, kometa v útoku Manchesteru United. 

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články