Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

"Sázkařská" kauza půjde před soud, Hauzrovi hrozí šest let vězení

Praha - Trenér brankářů fotbalové juniorky Liberce Zbyněk Hauzr čelí obžalobě z podplácení kvůli ovlivňování zápasů a hrozí mu až šest let vězení. Sázkařskou kauzou z roku 2013, v níž bylo obžalováno celkem 22 osob, se podle informací Hospodářských novin začal zabývat Okresní soud ve Strakonicích, termín hlavního líčení zatím nebyl stanoven.

Zbyněk Hauzr v dresu Liberce
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

V pátek soud uplatnil vůči 14 obžalovaným trestní příkazy, ve kterých udělil za méně závažné trestné činy podmíněné tresty, proti nimž mohou odsouzení podat odpor a dosáhnout tak jejich zrušení. Jejich případy by pak byly zahrnuty do hlavního líčení, v němž se budou řešit těžší zločiny.

Dvaačtyřicetiletý bývalý gólman Slovanu Hauzr byl obžalován v rámci sázkařské aféry, která v českém a slovenském fotbale vypukla na podzim 2013. Obžalováno bylo dalších 21 osob, mezi nimiž je například teplický obránce David Jablonský, Martin Sus, jenž nyní hraje za Příbram, a Jan Halama, který v minulosti hrál na České Budějovice či Bohemians Praha.

Obžaloba Hauzra viní z účasti na manipulaci výsledků ve třech zápasech. Jedná se o pohárový duel Teplice - Liberec z dubna 2013, srpnový ligový zápas Liberce s Mladou Boleslaví a utkání s Jabloncem ze září. Ve všech případech měl Hauzr na objednávku sázkařské mafie ovlivnit počet gólů, které v duelech padnou.

Podle serveru aktualne.cz sázkařská mafie platila za ovlivnění jednoho zápasu až 60 000 eur v hotovosti. To se týkalo především duelů nejvyšší soutěže. První ligu se prý sázkařská mafie pokusila ovlivnit třikrát, dvakrát se pak zaměřila na domácí pohár. Dále se obžaloba týká machinací kolem soubojů nižších a mládežnických soutěží.

Kromě fotbalistů se do aféry zapletli i jiní aktéři. Mezi obžalovanými figuruje například funkcionář bývalého strakonického klubu a exligový hráč Českých Budějovic Michal Káník nebo rozhodčí Jan Kalenda.

Mezi usvědčené spolupracovníky mafie patřili i slovenští fotbalisté Ivan Hodúr, Marián Dirnbach či Róbert Rak. Vinu už dříve přiznal někdejší Hauzrův spoluhráč a slovenský reprezentant Hodúr a na Slovensku dostal tříletou podmínku. FIFA mu navíc udělila zákaz působení ve fotbale na 25 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články