Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jak připlouvali kapříci. Poslechněte si část "legendárních" fotbalových odposlechů

Praha - Ivan Horník je zpátky ve hře. A rovnou v prvoligovém týmu. Hlavní postavu nechvalně proslulé fotbalové korupční aféry z roku 2004 si majitel Jablonce Miroslav Pelta vybral pro řízení sportovního úseku klubu. Jedná se o velice pikantní spojení. Pelta je totiž zároveň šéfem Fotbalové asociace ČR a postavou, která sama figurovala v odposleších, na jejichž základě později vznikla úspěšná divadelní inscenace Petra Čtvrtníčka a Jiřího Lábuse Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Původní část odposlechů mezi bývalým předsedou komise rozhodčích Milanem Brabcem a Ivanem Horníkem tak, jak byly před jedenácti lety zveřejněny v Otázkách Václava Moravce, nyní exkluzivně přináší náš web.

Zapálený fotbalový fanoušek. Ivan Horník
zdroj: ČTK

Horník začínal jako sekretář ve fotbalovém Radotíně, většinu svého funkcionářského období byl však spjat s Viktorií Žižkov, kde působil celkem třikrát, a za nitky tahal ve druhé polovině 90. let také ve Spartě během éry slovenského velkotovárníka Alexandera Rezeše.

Vrcholem bizarnosti za jejich "letenské vlády" se tehdy stala prešovská předvolební agitka, během níž byli fotbalisté Sparty nuceni hrát před patnácti tisíci diváky v dresech HZDS. Podle Horníka hráči pouze plnili pokyn majitele klubu.

Sparta si kvůli tomu před sedmnácti lety v anketě Červená karta vysloužila první místo za nejhorší počin roku, hráči se navíc obklopili hradbou mlčení a raději po asistenci na předvolební kampani odjeli na dovolenou.

FAKTA ČT: "Je prokazatelné, že pan Zejda byl na výlovu rybníka. Pro mě je kapr kapr."

Česká televize v roce 2003 ukázala, jak to v českém fotbale chodí doopravdy - čistý sport a fair-play byly v reportáži pořadu Fakta na posledním místě. Už tehdy byly k dispozici telefonní odposlechy rozhodčích, v nichž se to jen hemžilo nulami nebo kapříky. Třeba jako v případě sudího Václava Zejdy. Toho policie obvinila v roce 2004 z toho, že vzal úplatek 120 000 korun v souvislosti se zápasem Blšany - Synot, který hosté vyhráli 3:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Otázky Václava Moravce z 21. 11. 2004: Aféra Ivana Horníka

Našláplou kariéru zastavila Horníkovi až korupční aféra obrovských rozměrů. Za ovlivňování rozhodčích a delegátů dostal od disciplinární komise tehdy ještě Českomoravského fotbalového svazu dvouletý zákaz činnosti a pokutu 100 000 korun, později mu soud udělil sedmiměsíční trest vězení s podmínkou na pět let, pokutu 900 000 korun a desetiletý zákaz působení ve fotbalu. Horník vešel ve známost zejména díky svému slovníku, v němž nešetřil vulgaritami, ale i zastíracími hesly označujícími úplatky, které díky hruškám, jabkům a kapříkům naprosto zlidověly.

Pelta se s Horníkem zná léta. Třeba 1. února 2004 mu jako ředitel Sparty volal na Žižkov a byl rozčilený, jak Jiří Kotrba popisoval své trenérské úspěchy v časopise Hattrick. "Ty vole, já bych mu nejradši řekl: ty ču**ku, tys přišel do Sparty, měli jsme náskok, vole, na jaře jsme se klepali, vole, všechno bylo cinklý, vole, jinak byl konec. (...) Tak si na to vzpomeň, jak jsme postoupili," hřímal tehdy v odposleších Pelta, který se nyní domnívá, že si Horník zaslouží druhou šanci. Že je to právě v Jablonci, je už jen detail.

Ivan Horník
zdroj: isifa/LN autor: Tomáš Krist

Milan Brabec (bývalý předseda komise rozhodčích), který byl za svůj podíl na korupční aféře potrestán dvouletým zákazem činnosti ve fotbalu a pokutou 100 tisíc korun: "Ten Baník, to furt na to koukám, ty vole, já už bych i nevím..."

(...)

Ivan Horník: "Tak tam dej Beneše, vole. Tam i Sparta bude mít zájem, abysme tam něco udělali. Úplně by to bylo supr, vole."

Je nám líto, video expirovalo.
Otázky Václava Moravce z 21. 11. 2004: Druhý odposlech Brabce a Horníka

Jak se ve Viktorii Žižkov měnil kapitán. "Chci to hodit na Jirku Němce," referoval Horník Brabcovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Otázky Václava Moravce z 21. 11. 2004: Odposlech Brabce a Horníka

Horníkovi prominul soud v lednu 2012 zbytek trestu, poté krátce působil jako sportovní ředitel v třetiligovém Chomutově a druholigových střížkovských Bohemians Praha. V uplynulé sezoně pomohl jako generální manažer Viktorii Žižkov ke čtvrtému místu v druhé lize a jeho comeback do nejvyššího patra českého fotbalu měl přijít už v létě, když si domluvil angažmá ve Slavii. Kvůli obrovské bouři nevole fanoušků z pražského Edenu ale nakonec nabídku nepřijal.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články