Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Internetová revoluce v českém fotbale? Kluby trápí infrastruktura a nedostatek peněz

Praha - Žádný český klub, ať už hraje první ligu, či okresní přebor, nebo se jedná o A mužstvo, či mladší žáky, se od příští sezony neobejde bez počítače s internetem. Veškerá administrativa se bude vyřizovat elektronicky. Pro mnohé kluby to však vytváří značné potíže - do míst, kde není ani telefonický signál, se nyní musí zavádět zařízení, na nějž Fotbalová asociace každému klubu přispěla 10 000 korunami. Mnohé kluby přitom už tak procházejí velkými finančními problémy a nemohou se přihlašovat do soutěží, které si na hřišti vybojovaly.

Stadion ve Vítkovicích
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Pro mnohé z těch, kteří usilují o transparenci v českém fotbale, i ty, kteří se jen rádi zabývají výsledky a statistikami, jde o výbornou zprávu. Všechny zápasy vyšších soutěží musí být přenášeny živě na internetu a zápisy ze všech soutěží budou na konci týdne veřejně dostupné a dohledatelné na internetu. "Bude to krásné, až budete mít v neděli večer vygenerovány všechny zápasy z celé republiky," těší se sekretář FAČR v kraji Vysočina Pavel Pech.

Letité papírové zápisy o utkání tak mohou fotbalové kluby hodit do koše. Od nové sezony je nahradí on-line formuláře. Jenže to vše přichází v momentě, kdy mnohé týmy bojují s finančními problémy. Týmů, které mohly postoupit do první ligy, byla v druhé nejvyšší soutěži pouhá hrstka. Kvůli nedostatečnému zázemí se ostatně mezi elitu nedostal severočeský Varnsdorf.

Naopak z druhé ligy do ČFL musel kvůli neobdržené licenci sestoupit Žižkov. Náhrada za něj ovšem české části třetí ligy nepřišla. FAČR sice oslovil hned několik týmů ČFL, žádný z nich však neměl možnosti ani zázemí k tomu, aby Fotbalovou národní ligu hrál. Ta tak v červenci odstartuje poprvé v historii s pouhými patnácti týmy.

A problémy se netýkají pouze profesionálního fotbalu. Například Zábřeh na Moravě hrající třetí ligu v MSFL, musí sestoupit kvůli finančním problémům až do krajského přeboru, podobný scénář může čekat i divizní Blansko či Sokol Určice, klub z Prostějovska. 

"Největší nároky na finance jsou páni rozhodčí," tvrdí předseda posledního jmenovaného klubu Květoslav Petružela. "Oni celostátně nejsou, takže ti rozhodčí jezdí od Třebíče, od Ostravska." Velkou část peněz platí kluby i za cesty na zápasy. A i když divizi nehrají profesionálové, fotbalisté dostávají už v této soutěži několik tisíc měsíčně. 

Malé venkovské kluby nyní řeší problémy s internetovým připojením. Třeba fotbalisté Sapeli Polná své zápasy hrají ve Stáji na Jihlavsku - na hřišti na konci vesnice s minimálním zázemím a bez připojení k internetu. Nebo Přečkovice na Zlínsku, které místo oslav postupu ze čtvrté do třetí okresní třídy řeší problém na hřišti. Ani u kabin totiž není žádný mobilní signál.

Fotbalová asociace mezi kluby nedělá rozdíly. Kdo nebude od nové sezony na internetu, nemůže hrát ani okresní soutěž. Vyšší soutěže musí navíc vysílat všechny zápasy on-line. Sportovní klub Líšeň tak kvůli splnění podmínek dokonce rozkopal hřiště. "Aby se zápasy třetí ligy mohly vysílat on-line, musíme na místo, odkud točí zápasy, přivést internet a elektřinu," říká ředitel areálu SK Líšeň Josef Derfl.

Elektronická revoluce přijde český fotbal na více než čtyřicet milionů korun. V celé republice je více než 4 000 klubů, každému z nich asociace přidá na pořízení počítače 10 tisíc korun. Počítá ale s tím, že se náklady časem vrátí, kluby totiž dlouhodobě ušetří například na poštovném.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články