Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Postup Plzně do LM přinesl finanční příspěvek pro všechny ligové kluby

Praha - Před podzimním derby Slavia - Sparta se už v pátek v Edenu sešlo ligové shromáždění. To projednalo několik bodů týkajících se Gambrinus ligy a také přínos účasti Viktorie Plzeň v Lize mistrů. Z toho, že se Západočeši dokázali znovu probojovat do slavné soutěže, budou těžit všechny kluby Gambrinus ligy. Od fotbalové asociace UEFA totiž dostanou finančí příspěvek. "Celkově na Českou republiku připadá 303 tisíc eur pro šestnáct klubů. Na jeden tedy vychází částka skoro 20 tisíc eur," uvedl mluvčí FAČR Jaroslav Kovář. Na zhruba půlmilionovou injekci se tak mohou těšit i ve Znojmě, kde chystají v zimní pauze přestavbu tamního stadionu.

Ligové shromáždění také rozhodlo o tom, že termínová listina první a druhé ligy se kvůli neúčasti fotbalové reprezentace na mistrovství světa v Brazílii měnit nebude. Podzim by sice mohl být o týden zkrácen a jaro by naopak mohlo začít o týden dřív, kluby se však domluvily, že k tomuto kroku nesáhnou. I když národní tým postoupí do baráže o světový šampionát, bude moci využít k sehrání přípravného utkání.

"Je sice na 99 procent jisté, že do baráže nepostoupíme, ale rozhodli jsme se s termínovou listinou nehýbat. Jednadvacítka už má na ten termín domluvenou přípravu na Kypru a i národní tým hledá partnera pro přípravné utkání. Proto alternativa zkrácení podzimu o týden padá," řekl ředitel oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas.

Někteří zástupci klubů navrhovali pohnout s jarní listinou a začít ligu až v březnu. "Ten návrh jsme probírali, ale nakonec neprošel. Ono by se tím stejně asi nic nevyřešilo, protože problémy s počasím jsou většinou až v březnu. Únor bývá pohodový," uvedl Lubas.

Zvýšit prestiž poháru

Fotbalový Pohár České pošty zůstává často na periferii zájmu fanoušků. Vylepšit by to mohla změna hracích termínů. Další kolo domácího poháru se bude totiž hrát o víkendu, což má zvýšit jeho prestiž. "První víkend bude pokusný a pokud se nový model osvědčí, mohl by se pohár o takto hrávat pravidelně," řekl Lubas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články