Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kdo povede český fotbal? Pelta si je jistý v kramflecích

Praha – Miroslav Pelta, nebo Miroslav Pelta? Před valnou hromadou Fotbalové asociace ČR je takřka jisté, kdo usedne v jejím novém vedení. Právě zasedání v pražském hotelu Clarion určí třináctičlennou vládu asociace na další čtyřleté období. Jediným kandidátem na post předsedy je současný šéf FAČR Pelta, o pozici místopředsedy za Čechy usiluje kontroverzní Roman Berbr, moravskou komoru chce vést Zdeněk Zlámal.

Předseda FAČR Miroslav Pelta
zdroj: ČTK autor: Alexandra Mlejnková

"O vítězství nepochybuju," uvedl Pelta, který je šéfem českého fotbalu dva roky od chvíle, co byl zvolen místo Ivana Haška. Pelta míní, že za tu dobu se mu podařilo odvést hodně pozitivní práce. Jako příklad uvádí navýšení příjmů, vyřešení výstavby nové budovy asociace nebo získání mistrovství Evropy jednadvacítek.

Aby předsednické křeslo obhájil, musí Pelta skousnout osobu předsedy Plzeňského krajského svazu Berbra, tedy stejně jako na mimořádné valné hromadě před rokem a půl. Někdejší spolupracovník StB, který by byl rád zvolen místopředsedou za Čechy, svůj už tak velký vliv hodlá ještě posílit. "Berbr jsou Čechy, Morava je demokratická. Jeho spolupráce s StB mi vadí, ale nemůžu s tím nic dělat. Potřebuju jeho hlasy," řekl Pelta.

Berbr s Peltou
zdroj: ISIFA

Právě Berbrovo jméno ve fotbalovém hnutí i u veřejnosti vzbuzuje mnoho negativních reakcí. "Na posledním zasedání výkonného výboru se dokonce snažil prosadit, aby některá média, vyjadřující se kriticky k poměrům v českém fotbale, nebyla akreditována na zápasy a byla odříznuta od informací z dění ve vedení asociace," informovalo Právo.

Podle vyjádření člena výkonného výboru za Čechy Josefa Tancoše pro portál ČT sport se však nic takového neprojednávalo. "V zápisu to nebylo, ještě jsem se do něj díval. Jestli si něco říkali mezi dveřmi, na chodbě, to nemůžu vědět, ale oficiálně se nic takového neprojednávalo," řekl Tancoš.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR čeká valná hromada, volby budou formalitou

Miroslav Pelta:

"Já mám svědomí čisté, výzvy k odstoupení nepovažuji za férové. Dva roky odvádím českému fotbalu hodně práce a stále mám fotbalu co dát. Myslím si, že kritika je nezasloužená."

Pokud bude znovu zvolen do čela FAČR, chce se více zaměřit na neprofesionální fotbal, aby byl řízen transparentněji. "Od třetí ligy dolů máme stále problém. Je tam práce jak na kostele. Nastolím jasná pravidla, abychom mohli postupovat razantněji," prohlásil. K tomu však bude potřebovat podporu výkonného výboru. "Dosud jsem v něm měl menšinu," dodal. Ve třináctičlenném uskupení potřebuje mít jediný kandidát na předsedu nejméně nadpoloviční většinu, aby nebyl v opozici, jak tomu prý bylo dosud. Pro Peltu bude důležité, jak dopadnou volby v moravské části komory.

Dušan Svoboda
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Sám je trvale pod palbou kritiky za své výroky během korupční aféry před devíti lety, kdy se vyjadřoval o "cinklém jaru". Pelta se hájí tím, že nikdy nebyl obviněn ani potrestán na fotbalové půdě. Veřejnost mu také vyčítá, že zametl pod koberec údajnou korupční aféru, na kterou ho upozornil šéf Sparty Daniel Křetínský. Nevyjasněné zůstává i údajné kupčení s dotacemi.

Post předsedy může obhájit už po prvním hlasovacím kole, pokud získá nadpoloviční podporu v české a moravské komoře. Průtahy by zřejmě mohly způsobit jen snahy o změnu jednacího řádu. Svými hlasy rozhodne 130 hlasujících delegátů z Čech a 72 z Moravy.

Dagmar Damková
zdroj: ČT24

Delegáti budou volit aklamací - tedy veřejně. Vedle Pelty nemají soupeře ani Bebr a Zlámal. Větší drama slibuje alespoň souboj o post místopředsedů za kluby první a druhé ligy. Rozhodne se mezi Dušanem Svobodou ze Sparty, který funkci obhajuje, a Jaromírem Šeterlem, bývalým funkcionářem Plzně, Slavie či Mladé Boleslavi.

Do výkonného výboru se pokusí prosadit například také Berbrova životní partnerka Dagmar Damková, předsedkyně komise rozhodčích, která kandiduje do řídící komise pro Čechy. Podle informací Práva ale pozici jistí svou kandidaturou právě i Berbr.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Právo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články