Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Policie bude moct zakázat odehrání zápasu, vyplývá z nové dohody s FAČR

Praha - Fotbalová asociace ČR dnes s policií podepsala obnovenou dohodu o spolupráci při pořádání zápasů. Největší změnou oproti poslední smlouvě je právo policie zakázat odehrání zápasu, pokud nebudou splněny předem domluvené podmínky. "Chceme se přiblížit hokeji, na který je radost chodit," vytyčil si za cíl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Předseda FAČR Pelta s policejním prezidentem Červíčkem
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Smlouva upravuje dohodu z roku 2009, která v reakci na nový zákon o Policii ČR vyloučila možnost, aby policisté zastupovali pořadatele na sportovních utkáních. Zároveň upravila náhrady spojené s případným zásahem a podnítila i vytvoření databáze narušitelů bezpečnosti.

"Od té doby jsme urazili dlouhou cestu a vychytali jsme 'dětské nemoci'. Spolupráce už je vyzkoušená a nastavená dobře. Nyní máme více zkušeností s touto spoluprací, které jsme zakomponovali do této dohody," řekl policejní prezident Martin Červíček. "Zpřísnily se podmínky, které požaduje policie od klubů a FAČR," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR podepsala s policií novou smlouvu o spolupráci na bezpečnosti

Policie zpřísní bezpečnostní podmínky, v případě nesplnění může zakázat odehrání zápasu

Policie bude mít nyní poslední slovo při rozhodování o rizikovosti utkání a kromě toho bude také důsledněji sledovat, jestli pořadatel splňuje smluvní podmínky bezpečnosti. To znamená zejména kamerový systém, počet vstupů na stadion a nouzových východů, bezpečnostní službu a podobně. Pokud předem domluvené podmínky pořadatel nesplní, má policie právo veta a může zakázat odehrání zápasu.

"Jsem také velmi rád, že policie může mít poslední slovo při označení rizikovosti zápasu, pokud budou mít obě strany jiný názor," dodal Červíček. To uvítal i předseda FAČR Miroslav Pelta. "Je důležité, že o tom rozhoduje policie, protože ta má ze sociálních sítí a dalších zdrojů daleko přesnější informace, kolik fanoušků se na zápas chystá a jaké bude jeho riziko," uvedl Pelta.

Pelta: "Chceme se přiblížit hokeji"

Podle předsedy jde o další z kroků, jak zkultivovat prostředí na stadionech. "Chceme se přiblížit hokeji, protože na něj chodit je radost. Podobnou kulturu bychom chtěli i ve fotbale. Je k tomu ale třeba investovat nemalé prostředky," dodal Pelta. Hlavní problém tkví podle funkcionářů v kvalitě bezpečnostní služby. "V lednu jsme měli první školení UEFA pro stewardy a do roku 2014 provede UEFA první licencovaný stewarding pro 80 lidí," řekl bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký.

Důraz je kladen zejména na důkladnější prohlídky při vstupu na stadion, aby nedocházelo k pronášení pyrotechniky. "Policie je jednoznačně proti pyrotechnice. A velmi důsledně apelujeme na pořadatelskou službu, aby prováděla prohlídky. V zahraničí pyrotechnika způsobila na stadionech vážná zranění a nechceme, aby se to stalo i u nás," dodal Červíček.

Policie v minulém roce nasadila na fotbalové zápasy zhruba čtyřicet tisíc policistů. "Pět set fanoušků bylo pro nejrůznější incidenty předvedeno a registrovali jsme v souvislosti s výtržnostmi a násilím přes sto trestných činů," řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportér ČT sport Filip Horký o probíhající korupční kauze

Policie již od Europolu obdržela informace ohledně kauzy ovlivňování zápasů

Policejní prezident zároveň pro Aktuálně.cz potvrdil, že obdržel indicie v souvislosti s kauzou okolo ovlivněných zápasů, s níž přišel Europol. "Ano, nějaké informace jsme od Europolu v této věci dostali. Máme v tom smyslu i vlastní poznatky, nyní vše důsledně prověřujeme," odpověděl Červíček. Víc bych kvůli strategii vyšetřování nechtěl v této fázi prozrazovat, nicméně doufám, že nějaké konkrétní závěry z případu těchto sázek vyhodnotíme již v nejbližší době," dodal Červíček.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články