Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Peltův návrh prošel, předseda disciplinárky Golda rezignoval

Praha - Hlasováním Výkonného výboru Fotbalové asociace ČR prošel návrh jeho předsedy Miroslava Pelty, podle něhož by se disciplinární komise již nadále neměla zabývat samostatným vyšetřováním korupčních kauz ve fotbale a rozhodovat může až na základě závěrů vyšetřování policie. V reakci na to rezignoval na svou funkci předseda disciplinárky Jiří Golda.

Výkonný výbor disciplinární komisi doporučil, aby nové nařízení vztáhla i na právě probíhající řízení, což hraje do karet sparťanskému bossovi Danielu Křetínskému. Ten rozpoutal aktuální kauzu kolem uplácení v zápase Jablonec–Plzeň a v prosinci slíbil předsedovi disciplinární komise Goldovi dodat údajně klíčové důkazy. Teď se však Křetínský k ničemu nemá, a disciplinárka tak sparťanskému šéfovi pohrozila sankcemi, pokud slibované materiály komisi nepředá do 7. února.

Jiří Golda v Událostech, komentářích: "Dlouhodobě jsem čelil tlakům, aby to bylo tak mírné řešení, které nepoškodí český fotbal a kluby, které v něm působí. Komunikoval jsem s panem předsedou (Pelta, pozn. red.). Minulé pondělí mi bylo navrženo, abych tu kauzu uzavřel v tom směru, že se to udělá způsobem, kdy se odeberou body Plzni. Tohle rozhodnutí udělá disciplinárka a následně odvolací a revizní komise toto rozhodnutí zruší. To jsou řešení, která jsem nechtěl akceptovat."

Miroslav Pelta: "Žasnu nad jeho komentářem. Že bych mohl ovlivnit rozhodnutí disciplinární komise, na to nemám kompetence. Na žádná řešení jsem netlačil."

Vzhledem k faktu, že se disciplinární komise od nynějška s největší pravděpodobností zabývat kauzami spojenými s "nekalým chováním ve fotbale" nebude, Křetínskému postih zřejmě nadále nehrozí. V reakci na rozhodnutí výkonného výboru už rezignoval předseda disciplinárky Jiří Golda. "Nesouhlasím s tím, že by se korupční kauzy měly zametat pod koberec," uvedl Golda.

Narovnání pokřiveného stavu?

Zástupci FAČR ale odmítají, že by rozhodnutí a jeho načasování bylo účelové, a naopak ho označují za narovnání nestandardní situace, kdy disciplinární komise bez potřebných pravomocí a instrumentů suplovala roli policie. "Nejde o žádnou amnestii, žádné šetření korupce nezastavujeme. Šlo nám o to, abychom ukončili dvoukolejnost při vyšetřování. Policie má mnohem lepší prostředky, jak korupci řešit. My jsme na poli disciplinárky byli bezbranní, poslední případ se nekonečně táhl a byl z toho guláš," řekl Pelta.

Jiří Golda: "Je to důsledek toho, že jsem chtěl kauzu uzavřít a pánové se báli, co by vyplavalo na povrch. Mají spoustu hezkých argumentů a dělají to sofistikovaně, ale jde o to, aby zastavili to, že bych měl někoho trestat." 

"Jde o transparentní krok z naší strany, udělali jsme systémovou změnu, abychom kauzy naopak dotahovali do konce. Nechceme totiž udělat další nešťastné rozhodnutí," uvedl Pelta. Výkonný výbor se prý řídil i doporučením UEFA, která asociacím doporučuje řešit korupční kauzy primárně přes policejní složky. Rozhudnutí prošlo Výkonným výborem jednohlasně, pouze šéf Viktorie Plzeň Tomáš Paclík byl z hlasování vyloučen pro možnou podjatost a Jindřich Rajchl s Dušanem Svobodou prý kvůli zahraniční cestě na jednání nebyli přítomni.

Tomáš Paclík, člen výkonného výboru a majitel Plzně: "Nevím, co tím pánové sledují. Jestli chtějí dát amnestii panu Křetínskému nebo někomu jinému. V tuto chvíli to vypadá tak, že omilostňujeme zlou Plzeň a jedeme dál. Tohle ale odmítám akceptovat."

Je pravdou, že disciplinární komise FAČR na rozdíl od Policie ČR nedisponuje nástroji a pravomocemi, jak vést řádné vyšetřování korupčních kauz, a je odkázaná pouze na svědectví členů asociace. Rozhodnutí, že disciplinárka může vynášet tresty až na základě policejního vyšetřování, se tak mimo kontext "Křetínského kauzy" jeví jako logické.

Miroslav Pelta: "My nemůžeme odposlouchávat telefony nebo dělat domovní prohlídky, to může policie. My jsme jen fotbalový svaz, v disciplinární komisi jsou dobrovolníci, i když s právnickým vzděláním. To, co jsme udělali, si myslím, že je transparentní a čisté."

V minulosti se totiž už stalo, že soudy a disciplinární komise došly k opačnému závěru. V kauze údajně uplaceného zápasu mezi Olomoucí a Bohemians zprostil okresní soud obžaloby všechny aktéry, jelikož jejich provinění prý nešlo prokázat. Disciplinární komise však nad kluby i obviněnými hráči vynesla tresty.

Starka: Komise už asi neměla důvěru

Podle prezidenta Příbrami Jaroslava Starky dospěl výkonný výbor k rozhodnutí proto, že ztratil důvěru v současnou disciplinární komisi. Nikoli proto, že by chtěl zametat korupční kauzy pod koberec.

"Asi už komisi nevěří tak jako já. Pokud v minulosti rozhodla o tom, že nějaký klub se korupčně provinil, tak měl jít z ligy pryč, a ne dostat jen minus devět bodů," řekl Starka s narážkou na případ Sigmy s Bohemians Praha.

Vadí mu zejména to, že disciplinární komise pod vedením Jiřího Goldy váhala s tresty. "Jsou to už tři měsíce, co kauza běží, ale stále nic. Jen se to neustále oddaluje. Tohle by se za Alexandra Károlyiho nestalo," jmenoval Starka bývalého předsedu disciplinárky.

Podobně se k tomu staví i ředitel brněnské Zbrojovky Zdeněk Kudela. "Věřím, že vědí, proč to dělají, a že to dělají v zájmu českého fotbalu," řekl Kudela.

Alexander Károlyi je podle zákulisních spekulací hlavním kandidátem na nástupce Goldy. Výkonný výbor začne hledat nového šéfa komise na svém příštím zasedání 4. února. Prostředníkem při řešení případných korupčních kauz mezi asociací a policií v budoucnu bude Martin Synecký, současný bezpečnostní manažer FAČR.

Haindlová: Postup VV není v souladu s předpisy

S rozhodnutím výkonného výboru zásadně nesouhlasí odvolací a revizní komise FAČR v čele s její předsedkyní Markétou Haindlovou. "Musíme bohužel konstatovat, že usnesení výkonného výboru nevytváří ve fotbalové asociaci rovné podmínky. Po konzultaci s právním oddělením UEFA musíme také říci, že současný postup výkonného výboru není v souladu s mezinárodními a evropskými sportovními předpisy," uvedla Haindlová.

Rozhodnutí se líbí i policii

Zástupci policie rozhodnutí FAČR - předat vyšetřování korupce do jejich rukou - vítají. Náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování Václav Kučera řekl, že vyšetřování disciplinární komise leckdy policistům ztížilo situaci. "Pokud policie nebude mít informaci o korupci jako první a bude ji zkoumat někdo jiný, nám to maří vyšetřování. Takže jde o logický a legitimní krok," uvedl Kučera.

Jaromír Šetrle, bývalý funkcionář Slavie a Mladé Boleslavi: "Představte si, že pan Golda by vynesl trest proti Plzni, i když důkazy nejsou zdaleka jednoznačné k tomu, aby byla potrestána. Nebo na druhou stranu by potrestal pana Křetínského a Spartu za znevážení jména fotbalu a za dva měsíce se vyšetří něco jiného. Já si myslím, že rozhodnutí výkonného výboru je naprosto legitimní."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články