Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Křetínský vypovídal před disciplinárkou, na veřejnosti dál mlčí

Praha – Vystoupení před disciplinární komisí Fotbalové asociace ČR (FACŘ) má za sebou Daniel Křetínský. Disciplinárka vyslýchala šéfa pražské Sparty v souvislosti s údajným uplácením v jarním zápase Jablonec – Plzeň, veřejnost se však nic nového nedozvěděla. Křetínský však prý slíbil předat předsedovi disciplinární komise Jiřímu Goldovi nové důkazy. O jaké důkazy se konkrétně jedná, nikdo ze zúčastněných nepřiblížil.

Daniel Křetínský s předsedou disciplinárky Jiřím Goldou
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Sdělil jsem komisi informace o nekalém chování některých klubů z profesionálního fotbalu. Jsou to informace velmi podobné těm, které jsem sdělil už v září panu Peltovi, v tuto chvíli nechci být více konkrétní," prohlásil po skončení zasedání komise Křetínský.

Sparťanský šéf strávil před disciplinární komisí zhruba tři čtvrtě hodiny. Přibližně dvacet minut ještě hovořil mezi čtyřma očima s předsedou komise Jiřím Goldou. Křetínský prý Goldovi slíbil předat důkazy, které by dle jeho tvrzení mohly situaci objasnit. Dosud přitom sparťanský funkcionář nehovořil o tom, že by nějakými konkrétnímy důkazy disponoval. "Mým úkolem bude všechno prověřit, posléze s tím seznámit kolegy z disciplinární komise, a když budou mít váhu a věrohodnost, můžeme pak rozhodnout," řekl Golda.

S Křetínským se má prý znovu setkat v nejbližších dnech. "Ale přesný termín zatím není stanovený," řekl Golda. Stejně jako předseda FAČR Pelta i Golda přikládá Křetínského tvrzení velký význam. "Zatím jsme v důkazní nouzi. Ale pokud se potvrdí, co nám dodal pan Křetínský, tak v ní pak už nebudeme," prohlásil předseda disciplinárky. 

Na veřejnost se však žádné nové informace nedostaly. "Mým úkolem není o tom mluvit. Nejsem vyšetřovatel ani hodnotitel. Mým zájmem a zájmem Sparty je spolupracovat s orgány, které to vyšetřují, a přispět k očištění fotbalu a českého fotbalového prostředí. Proto volíme kroky, které k tomu podle nás pomohou," prohlásil šéf Sparty.

Křetínský aféru rozpoutal, rozhodčí zamotali

Rozruch kolem údajné korupce v českém fotbale původně rozpoutal sám Křetínský zářijovou schůzkou s Miroslavem Peltou. Jaké informace předsedovi Fotbalové asociace předal, ale ani jeden z mužů nezveřejnil.

Aféru později rozvířili rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Býma svými tvrzeními, že jim byl bývalým funkcionářem Martinem Svobodou nabídnut úplatek výměnou za ovlivnění utkání mezi Jabloncem a Plzní ve prospěch plzeňské Viktorie. Vyšetřování případu se okamžitě začala zabývat kromě disciplinární komise FAČR i protikorupční policie.

Tvrzení Adámka s Býmou později popřeli oba asistenti v inkriminovaném utkání Drahoslav Handlíř a Emanuel Marek. Proti možnému ovlivnění zápasu ze strany Viktorie Plzeň se postavil její majitel Tomáš Paclík. "Musíme udělat maximum pro objasnění, ale upřímně říkám, že jednou z variant je, že se to rozplést nepodaří," přiznal už dříve předseda disciplinární komise Golda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články