Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Svědectví by mohla mít za cíl poškodit Plzeň

Praha - Deník Insider údajně získal kopii notářsky ověřené výpovědi sudího Adámka i jeho dopisu Fotbalové asociaci (FAČR), jejich zdroj i pravdivost jsou však nejasné. Opis svědectví potvrzuje dřívější spekulace ohledně uplácení rozhodčích v duelu Jablonec – Plzeň, fotbalová asociace ale odmítla pravost dokumentů potvrdit. I vzhledem k rychlému a ochotnému úniku informací do médií se nabízí varianta, zda v pozadí celé korupční aféry nestojí snaha poškodit Viktorii Plzeň. Více by mohlo napovědět vyšetřování disciplinární komise, která se chystá zveřejnit jména aktérů kauzy, jež chce od čtvrtka vyslýchat.

Tomáš Adámek
zdroj: ČTK

Kolem aktuální korupční kauzy v českém fotbale se vyrojila řada spekulací, které naznačují, že ligové utkání loňského ročníku mezi Jabloncem a Plzní (0:2) bylo ovlivněno ve prospěch západočeského týmu. Tuto možnost nelze v současné době vyloučit, při podrobnějším pohledu je však zřejmé, že nejsou známa žádná skutečná fakta, která by usvědčovala Plzeň z korupčního jednání. Nabízí se tak varianta, že za celou aférou stojí snaha poškodit Viktorii Plzeň.

Jaké jsou tedy tři nejpravděpodobnější pohledy na současnou kauzu, která pohltila český fotbal?

1) Svědectví je pravdivé, Plzeň je zapletena do korupce v lize

Ačkoliv o obsahu Adámkova a Býmova svědectví není oficiálně známo nic, krom faktu, že se dotýká utkání Plzně s Jabloncem, vyrojila se řada spekulativních informací. Všechny pocházejí z nejasných zdrojů (naposledy údajný opis svědectví zveřejněný v Deníku Insider), v zásadě se ale shodují na tom, co je obsahem oněch dopisů.

Sudí Adámek měl před inkriminovaným zápasem přijmout 200 000 korun, aby ovlivnil utkání ve prospěch Plzně. Částku mu měl předat bývalý funkcionář Táborska a Čáslavi Martin Svoboda. Adámkovo svědectví má údajně potvrzovat i dopis od Tomáše Býmy, který prý byl do ovlivnění utkání taktéž zasvěcen.

Roman Berbr
zdroj: ČTK

Plzeň si v utkání s Jabloncem hravě poradila i bez pomoci sudího, a tak jeho výkon prošel bez povšimnutí. Tvrzení sudího Adámka by ale do značné míry potvrzovalo nedávné odhalení reportérů České televize, podle kterého je řada českých klubů a rozhodčích zapletena do korupčního propletence, který za úplatu zajišťuje zúčastněným klubům žádoucí výsledky. Chobotnice v českém fotbale by měla vést k členu výkonného výboru FAČR Romanu Berbrovi, úzce spojenému právě s Plzní.  

2) Svědectví je pravdivé, účelem je poškodit pověst Plzně

Jedná se o nepříliš pravděpodobnou variantu, kterou ovšem nelze vyloučit. Je možné, že rozhodčí Adámek skutečně od Svobody převzal úplatek za účelem ovlivnit utkání ve prospěch Plzně, samotný klub však na uplácení neměl žádný podíl. Svoboda jednal na objednávku někoho, kdo měl od začátku v plánu celou záležitost zveřejnit a poškodit tak kredit Viktorie Plzeň. Oba rozhodčí by se tak nevědomky stali obětmi zákulisní hry někoho v pozadí českého fotbalu.

Pravdou je, že pro západočeský celek znamenaly poslední dvě sezony, kdy skončil na prvním a třetím místě, ještě nedávno nepředstavitelný úspěch. Do doby, než vypukla současná aféra, však nikdo neměl důvod pochybovat, že by Plzeň výsledků dosáhla díky podplácení rozhodčích, jelikož českému fotbalu dominovala výkony na hřišti. Svou herní kvalitu navíc Viktoria potvrdila i na mezinárodní scéně v Lize mistrů a Evropské lize, kde je pravděpodobnost, že by mohla uplácet, naprosto minimální.

3) Svědectví je smyšlené, účelem je poškodit pověst Plzně

Nelze vyloučit ani možnost, že svědectví obou rozhodčích je smyšlené a jejich účelem není nic jiného než poškodit Viktorii Plzeň, případně i Martina Svobodu. Jejich obsahem se momentálně zabývá policie, ale není nemožné, že svědectví jsou ve své podstatě lživá. Ani jednoho ze sudích nelze označit za nějak vysoce důvěryhodnou osobu. Adámek je na pískání existenčně závislý, za chyby byl však přeřazen do mládežnických, kde odměny nejsou zdaleka tak vysoké. Býma čelí vyšetřován kvůli pořádání nelegálních karetních turnajů a přechovávání pančovaného alkoholu.

V případu aktuální korupční aféry v českém fotbale není o spekulace nouze, faktických informací je však pomálu. Známa jsou tato fakta:

2. listopadu přišel na adresu FAČR dopis, který obsahoval notářsky ověřené svědectví sudího Tomáše Adámka. Zástupci asociace včetně předsedy Miroslava Pelty potvrdili, že se tvrzení týká údajného korupčního jednání v utkání Jablonec – Plzeň, které Adámek řídil jako hlavní rozhodčí.

Disciplinární komise FAČR podala na základě svědectví trestní oznámení na neznámého pachatele, přestože předseda disciplinární komise Golda potvrdil, že v dokumentu se objevují konkrétní obvinění proti konkrétním lidem. Samotný obsah svědectví je ale oficiálně neznámý.

Před několika dny byl doručen fotbalové asociaci další dopis. Jeho autorem je tentokrát Pavel Býma, který byl v inkriminovaném utkání nasazen jako čtvrtý rozhodčí. Obsah dopisu je taktéž neznámý, zástupci FAČR však potvrdili, že se týká údajného korupčního jednání v zápase Jablonec – Plzeň a předali svědectví policii.

FAČR ústy tiskového mluvčího Petra Kováře odmítá na žádost policie komentovat uniklé informace týkající se korupční kauzy a Kovář zároveň odmítl potvrdit pravost dokumentů, které získal a zveřejnil deník Insider. Adámkovo a Býmovo svědectví v současné době nejsou ničím jiným než nepotvrzenými tvrzeními, jejichž obsah navíc není oficiálně známý. Jejich prošetřením se nyní zabývá policie a nelze předjímat, s jakým výsledkem vyšetřování skončí. 

Je krajně nepravděpodobné, že by se oba rozhodčí pustili do takto riskantní hry takříkajíc na vlastní pěst. V tomto případě by patrně Adámek s Býmou jednali na objednávku někoho dosud ukrytého v pozadí a na oplátku by jim mohla být nabídnuta protislužba, kterak jim pomoci od jejich existenčních problémů. Jedná se však samozřejmě o pouhou spekulaci.

Nezanedbatelná by byla i role médií, která by při své slepé honbě za senzací nevědomky sloužila diskreditaci Plzně. Této variantě by nahrávala i skutečnost, s jakou rychlostí se utajované informace dostávají do rukou novinářů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články