Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sparta v EL: Necidovo CSKA, Palermo a Lausanne

Monako - Fotbalisté Sparty Praha ve skupině F Evropské ligy narazí na Tomáše Necida a jeho CSKA Moskva, italské Palermo a švýcarské druholigové Lausanne. První zápas sehrají 16. září v Palermu, skupinu zakončí proti Lausanne. Rozhodl o tom dnešní los v Monaku. Spartě hrozila i účast ve "skupině smrti" s Juventusem Turín a Manchesterem City, nejlepší hráč mistrovství světa Uruguayec Diego Forlán je však nakonec nalosoval do relativně snadnější skupiny F.

V ní bude nejtěžším soupeřem CSKA Moskva, třetí tým ruské ligy, který má ve svém kádru hvězdy, jako je Japonec Honda a Brazilec Vágner Love či českého útočníka Necida. Na jaře v Lize mistrů postoupil až do čtvrtfinále, kde ho zastavil pozdější vítěz Inter Milán. V letošním předkole si snadno poradil s kyperskou Famagustou.

Silným soupeřem bude i pátý tým minulé sezony italské ligy Palermo. Na tým kolem útočníka Miccoliho má příjemné vzpomínky sparťanský záložník Marek Matějovský, který byl v roce 2007 u toho, když Palermo vyřadila z Poháru UEFA Mladá Boleslav v penaltovém rozstřelu a on byl jedním z úspěšných exekutorů. Letos Palermo prošlo do hlavní soutěže přes slovinský Maribor.



Nejhratelnějším soupeřem by mělo být Lausanne, desátý tým druhé švýcarské ligy, který se v pohárové Evropě objevuje poprvé po deseti letech. Dostal se tam díky postupu do finále Švýcarského poháru, v němž však utrpěl od Basileje debakl 0:6. Lausanne však v předkolech přešlo přes bosenský Borac, dánské Randers a pak vyřadilo na penalty Lokomotiv Moskva. Sparta s Lausanne hrála v roce 1966 v PMEZ a postoupila po remíze 0:0 na půdě soupeře a výhře doma 4:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparťanské ohlasy na los

Sparťanům se skupina líbí

Fotbalistům Sparty se zamlouvá, že se dostali do atraktivní základní skupiny Evropské ligy. Jasným favoritem ve skupině je podle nich CSKA s českým útočníkem Tomášem Necidem. Bývalý slávista Necid se zase těší, že si zahraje doma proti někdejším velkým rivalům ze Sparty, kde má ale i hodně kamarádů. Generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec má o rozložení sil ve skupině jasno. "CSKA je jasným favoritem," prohlásil Chovanec, který má s ruským fotbalem i díky trénování v Krasnodaru zkušenosti.

Podle záložníka Libora Sionka není Sparta bez šancí, i když se prý musí prezentovat mnohem lepšími výkony než třeba v prvním utkání 4. předkola Ligy mistrů se Žilinou. "Los je celkem přijatelný. CSKA je svými možnostmi, zázemím a kádrem trochu jinde než ostatní tři týmy, s Palermem a Lausanne bychom se mohli rovně měřit. Když budeme v kompletní sestavě a ve formě, můžeme třeba zkusit bojovat i o postup," uvedl Sionko.

Tomáš Necid:

"Klub jako CSKA má pokaždé ty nejvyšší ambice. Když jsme přišli o Ligu mistrů, chceme to napravit v Evropské lize a zapomenout tak na velké zklamání."

Také stoper Erich Brabec považuje ruský klub za nejtěžšího protivníka ve skupině, ale do Moskvy se po čase podívá rád. "Když jsem viděl, že Žilina ve čtvrtek do Ligy mistrů dostala Spartak Moskva, tak jsem jim to v duchu trochu záviděl. Takže teď jsem moc rád, že se do Moskvy podíváme i se Spartou. I když to je nejobtížnější soupeř ve skupině," uvedl bývalý hráč Dynama Moskva a Vladikavkazu.

Z blížících se utkání se těší Necid logicky hlavně na duely se Spartou, která pro něj odmala byla vždy největším rivalem kvůli jeho dřívějšímu působení ve Slavii. "Ve Slavii jsem vyrůstal, takže je jasné, co pro mě souboje se Spartou znamenají. Bude to pro mě hodně prestižní a radost mám také z toho, že se podívám domů a uvidím rodinu s kamarády," těšil se Necid.

Los základních skupin fotbalové EL:

Skupina A: Juventus, Manchester City, Salcburk, Lech Poznaň. 
Skupina B: Atlético Madrid, Leverkusen, Rosenborg, Aris Soluň. 
Skupina C: Sporting Lisabon, Lille, Levski Sofia, Gent. 
Skupina D: Villarreal, Bruggy, Dinamo Záhřeb, PAOK Soluň. 
Skupina E: Alkmaar, Kyjev, Borisov, Šeriff Tiraspol.
Skupina F: CSKA Moskva, Palermo, Sparta, Lausanne.
Skupina G: Petrohrad, Anderlecht, AEK Atény, Hajduk Split.
Skupina H: Stuttgart, Getafe, Odense, Young Boys Bern.
Skupina I: Eindhoven, Sampdoria, Metalist Charkov, Debrecín.
Skupina J: Sevilla, Paris St. Germain, Dortmund, Karpaty Lvov.
Skupina K: Liverpool, Steaua Bukurešť, Neapol, Utrecht.
Skupina L: FC Porto, Besiktas, CSKA Sofia, Rapid Vídeň.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články