Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Sparťanský sen o Lize mistrů se rozplynul. Po výhře 1:0 postupuje Žilina

Žilina – Sparta prohrála odvetný zápas 4. předkola Ligy mistrů v Žilině 0:1. Po prohře 0:2 na domácím hřišti tak skončily veškeré naděje letenských fotbalistů na postup do nejprestižnější evropské klubové soutěže. Letenské čeká alespoň účast v Evropské lize. O domácí výhře slovenského týmu rozhodl už v 18. minutě po krásném uvolnění v pokutovém území Sparty útočník Ceesay. Slovenský tým, vedený českým koučem Pavlem Hapalem, tak poprvé v historii stane v základní skupině milionářské soutěže. A Slovensko se těší na to, že po Petržalce a Košicích vyšle mezi evropskou elitu další tým.

Sparťané věděli, že musí na stadionu Pod Dubňom nejméně dvakrát skórovat, aby udrželi postupovou naději. Složitě však vymýšleli i to, jak poskládají rozpadlou obranu, kde se museli obejít bez distancovaných stoperů Řepky s Brabcem. Místo nich zaskočili Hoheneder s Hejdou, při absencích v záloze se v jejím středu představil Kladrubský a na levém kraji osmnáctiletý benjamínek Krejčí, který si tak odbyl letošní premiéru v soutěžním zápase prvního mužstva.

Čeští mistři toužili po rychlé vedoucí brance, která by odvetu zdramatizovala. K ní měli blízko už v 17. minutě. K Sionkovi za žilinskou obranu propadl odražený míč, ale sparťanský záložník při zbrklém zakončení domácí tým pod tlak gólem nedostal.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Žilina - Sparta

Jozef Chovanec:

"I dnes jsme měli šance na to, abychom si sen o Lize mistrů mohli naplnit. Ale to bychom museli být mnohem přesnější a důslednější v koncovce. Vytvořili jsme si nejvíc šancí za poslední zápasy."

O minutu později mrzela zahozená šance Spartu dvojnásob. Chybu levého beka Pamiče využil bývalý teplický záložník Rilke, přesně v pokutovém území našel Ceesaye a gambijský útočník trefou o tyč nechal vzpomenout na svůj týden starý vedoucí gól na Letné. Ceesayův zásah podlomil sparťanské sebevědomí. Hostům se přestalo dařit v kombinaci a ještě jim zatrnulo při pokusech Bella a bývalého žižkovského kanonýra Oravce, který se i v prvním duelu blýskl brankou.

Po poločase vsadili Pražané na plné útočné riziko

Ve druhé půli osamoceného Wilfrieda, který byl v úvodním dějství úplně odříznutý od spoluhráčů, na hrotu doplnil další útočník Kweuke a síla urostlého hráče byla znát. Po devíti minutých Wilfriedovi přiťukl míč v pokutovém území, stoper Pečalka si pomohl faulem a hostům se naskytla jedinečná šance na vyrovnání.

K penaltě se postavil Kladrubský, ale gólman Dúbravka jej vychytal a sparťanský defenzivní univerzál si pokazil pověst spolehlivého exekutora. Například v minulém předkole v Poznani nezaváhal. Sparťané se pak znovu museli bát, když za jejich obranu dvakrát zaběhl záložník Majtán, jenž nejprve křížnou střelou těsně minul a pak dokonce vstřelil branku, ale asistent sudího ji neuznal pro ofsajd.

Sparta se k poslednímu zoufalému náporu nadechla v závěrečné dvacetiminutovce, a kdyby neprotáhla své ofenzivní soužení, mohla pro ni být koncovka ještě zajímavá. Slovenský reprezentant Kucka ale selhal při střele zblízka a chvíli po něm vyrovnání odmítl i Wilfried. Po Kuckově vybídnutí postupoval sám na branku a po jeho nepřesném zakončení sparťanští trenéři jen schovávali hlavy v dlaních. Když domácí přestáli i tyto šance Sparty, tušili, že o účast v Lize mistrů už nepřijdou. Pětinásobní slovenští mistři si v závěru užívali hromových ovací vyprodaného stadionu.

MŠK Žilina - AC Sparta Praha 1:0 (1:0)

Branka: 18. Ceesay. Rozhodčí: Benquerenca - Miranda, Santos (všichni Port.). ŽK: Pečalka - Kladrubský, Kucka, Vachoušek. Diváci: 10 892. První zápas 2:0, postupuje Žilina.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články