Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Polští fanoušci bez výtržností odjeli domů

Praha - Polští fotbaloví fanoušci se v Praze chovali slušně, přestože je předchází pověst výtržníků. Bez obtíží proběhl jejich příjezd, hromadný přesun a vstup na stadion Sparty i následný rozchod k autům a autobusům. Policisti naopak zasáhli proti příznivcům domácího týmu. Před začátkem zápasu třetího předkola Ligy mistrů znemožnila policie podle své mluvčí asi 50 příslušníkům tvrdého jádra příznivců Sparty, aby se dostali s Poláky do kontaktu. "V tomto případě jsme nemohli situaci podcenit. Speciální pořádková jednotka zasáhla včas a velice rychle," řekla mluvčí Eva Miklíková.

Jelikož sparťané byli před tribunou, kam vstupenky neměli, policie je nasměrovala správným směrem. Jednoho sparťana musela předvést, protože nemohl prokázat svoji totožnost.

Polští příznivci vyrazili ze Staroměstského náměstí krátce po 18:00, podle Miklíkové jich bylo asi 1 500. Zpočátku tleskali a křičeli hesla, v Pařížské ulici se zklidnili a z davu se ozývaly už jen sporadické výkřiky. V průvodu kráčelo také několik lidí s pochodněmi, které hořely červeným plamenem. Hostům se nakonec prý prodalo asi 2 300 lístků, domácím sparťanům do 10 000.

Poláci se divili, proč jsou opatření tak velká

U stadionu Sparty dav hlídaly stovky policistů. Podél zdí stáli těžkooděnci, pohybovali se zde příslušníci jízdní policie na koních a situaci ze vzduchu sledovala posádka vrtulníku. Policie prý bude situaci monitorovat do středečních dopoledních hodin. Podle Miklíkové mělo dorazit i na 500 polských fanoušků, kteří neměli na utkání lístky. Fanoušek z Walbrzychu však řekl, že ti, co lístek nemají, si jej koupí a nebudou se snažit dostat na stadion bez vstupenek. Poláci také vyjadřovali velký údiv nad bezpečnostními opatřeními.

Už na hranicích kontrolovala fanoušky cizinecká policie. Zaměřila se na zbraně a na fandy, kteří mají zakázán vstup do ČR. Například dopoledne policie zkontrolovala na hraničním přechodu v Náchodě-Bělovsi na 400 polských fanoušků. "Od rána jsme provedli kontrolu osmi autobusů a osobních vozidel, ve kterých cestovali fanoušci. Pouze dvě osoby bez platných dokladů jsme vrátili do Polska," uvedla v poledne mluvčí královéhradeckého ředitelství cizinecké policie Iva Kormošová. Policie sledovala nejen průjezd fanoušků, ale dohlížela i na místech, kde by mohly nastat problémy, jako jsou benzinové čerpací stanice nebo supermarkety.

Předejít případným střetům se bude snažit předejít antikonfliktní tým, v záloze bude připravena speciální pořádková jednotka. Ze vzduchu bude na fanoušky dohlížet policejní vrtulník. "Nechceme situaci podcenit. Jedná se o agresivní fanoušky," doplnila mluvčí pražské policie. Podle ní polští hooligans vyvolávají hlavně střety s policií. "Pokud bude větší výskyt těchto fanoušků v centru, je lepší dodržet si od nich odstup," doporučil vedoucí protiextremistického oddělení David Janda.

Do Prahy přijeli také polští policisté z Poznaně. "Očekáváme příjezd čtyř polských kolegů, se kterými budeme přímo v ulicích Prahy aktivně přistupovat ke všem problémům," uvedl Janda.

Poznaňská policie: Praha se fanoušků Poznaně bát nemusí

"Tady v Poznani na stadionu ani mimo něj jsme problémy s fanoušky neměli už řadu let," řekl mluvčí poznaňské policie Andrzej Borowiak. Do Prahy se podle něho chystá auty a pronajatými autobusy asi 2 400 příznivců. Část z nich už do Česka vyjela v pondělí, jiní vyrazí až v úterý. Jde o ty šťastlivce, kterým se podařilo získat lístek. "Myslím, že ti, kteří vstupenky nemají, do Prahy nepojedou, protože vědí, že se na stadion nedostanou," uvedl Borowiak.

Jaroslaw Pucek, fanouškovské sdružení Wiara Lecha:

"Bude nás slyšet, budeme zpívat od plic. Jsme ale normální, civilizovaní lidé, kteří se samozřejmě po zápase chtějí napít dobrého českého piva a kteří chtějí vidět krásnou Prahu, není se čeho bát."

Polská policie ujišťuje, že v případě, kdy by hrozilo, že polští fanoušci budou představovat bezpečnostní riziko, posílí kontroly. "Ale já myslím a věřím, že se budou chovat stejně rozumně jako v minulosti při výjezdech třeba do Rakouska nebo do Německa a žádným ohrožením nebudou," řekl mluvčí poznaňské policie.

Zájezdů na zahraniční zápasy Lecha Poznaň se mohli účastnit jen fanoušci, s nimiž dříve nebyly problémy, připomněl Radoslaw Nawrot, novinář z poznaňského vydání deníku Gazeta Wyborcza. Před výjezdem se museli seznámit s určitými pravidly, která se týkají třeba toho, že nesmějí nic ničit nebo provokovat místní lidi. "Nějaký incident se stát může, ale není to tak, že fanoušci Lecha Poznaň jedou do Prahy proto, aby ji zdemolovali," ujistil Nawrot.


Svou špatnou pověst polští fanoušci potvrdili loni v říjnu při utkání reprezentačních výběrů. Přijelo jich na 4 000, část z nich napadla pořadatele a pokusila se vniknout na stadion bez vstupenek. Strhla se bitka s policií, vzduchem létaly dělobuchy a dýmovnice.

Fotbalista Sparty, kapitán Tomáš Řepka
zdroj: ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články