Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kdysi prvoligový Most má problémy se stadionem i s dluhy

Most - Fotbalisté Baníku Most mají vážné problémy. Hlavní tribuna na jejich stadionu má špatnou statiku a klub na něm nemůže hrát. Navíc má obestavený veškerý majetek, protože dluží České správě sociálního zabezpečení zhruba čtyři miliony korun. Předseda klubového představenstva Petr Kabíček obě informace potvrdil, na vyřešení problémů se podle něj už pracuje. Statický posudek hlavní tribuny odhalil na jaře závažné nedostatky, mostecký klub se proto musí odstěhovat na náhradní stadionek v Souši, kde už sídlí jeho mládežnická akademie. Tam se vejde jen 370 sedících diváků. Na ještě nedávno prvoligovém stadionu v centru Mostu mohou hráči jen trénovat.

Klub má i finanční problémy. Náměstek mosteckého primátora Luboš Pitín dnes řekl, že město nechalo kvůli informacím o zadlužení Baníku, v němž vlastní přes deset procent akcií, svolat mimořádnou valnou hromadu. Z ní vyplynulo, že klub má obstavený majetek kvůli dluhům ve výši 58 procent svého základního jmění.

Dluh? Necelé čtyři miliony

Podle veřejně dostupných údajů má Baník základní jmění 6,68 milionu korun, což znamená, že dluh by měly činit necelé čtyři miliony. Věřitelem by měla být Česká správa sociálního zabezpečení, to však odmítl Kabíček potvrdit. Město bude situaci ještě řešit, jednou z možností je, že by navýšilo základní jmění.

"Obojí je pravda, ale nechtěl bych se k tomu víc vyjadřovat. Jedná se o
závazky z poslední doby, pracujeme na jejich dorovnání," řekl Kabíček. Klub podle něj hospodaří s rozpočtem až 40 milionů korun, z toho 13 milionů spolkne provoz mládežnické akademie. Ta je jedinou částí klubu, na jejíž provoz přispívá město. Mostecký klub zaznamenal na počátku dekády strmý vzestup a v letech 2005 až 2008 hrál první ligu, teď naopak prochází úsporným programem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články