Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Španělé se po výhře nad Německem těší na první finále

Durban (JAR) - Fotbalisté Španělska se můžou těšit na to, že si poprvé v historii zahrají o zlato na mistrovství světa. V repríze finále předloňského mistrovství Evropy dnes opět porazili Německo 1:0 a v neděli v Johannesburgu se o titul utkají s Nizozemskem. Španělsko po dnešním semifinále velebí stopera Carlese Puyola, jehož gólová hlavička v 73. minutě zápas v Durbanu rozhodla. Na Němce zbude stejně jako před čtyřmi lety souboj o třetí místo, v sobotu se poměří s Uruguayí. Suverénní přemožitelé Anglie a Argentiny ve vyřazovací části poprvé narazili a můžou zapomenout na to, že se poosmé podívají do finále MS, čímž by se postarali o rekord šampionátů. Internetový speciál k šampionátu najdete na msfotbal.cz.

Fotbalový svět byl po dnešku možná lehce zklamán, protože se nedočkal ofenzivního festivalu, kterému měli vévodit nejlepší střelec šampionátu David Villa a německý kanonýr Miroslav Klose, který za Španělem zaostával o jedinou trefu a jediný gól jej dělil také od toho, aby vyrovnal Brazilce Ronalda na čele historické tabulky MS. Ani jeden z nich dnes neuspěl, ale spokojenější byl člen vítězného týmu Villa, který se se spoluhráči těšil ze třetí výhry 1:0 ve vyřazovacích bojích za sebou.

Německo se dlouho jen bránilo a ani se nedostalo k většímu ohrožení španělské branky. Spíš jen čekalo, zda kombinující Španělé otevřou prostor ve své obraně. Jihoevropané dnes překvapili, když kouč Del Bosque nenasadil trápícího se útočníka Torrese, právě jehož trefa předloni rozhodla vzájemný duel a finále ve Vídni. Místo něj dostal šanci barcelonský Pedro.

Reportáž z utkání Německo-Španělsko sledujte zde

Španělé začali hrozit poté, co dva pořadatelé zneškodnili diváka, který vběhl na hřiště. Právě Pedro vysunul kolmicí Villu a německý brankář Neuer se přičinil o to, že Villa nedal gól v pátém utkání na šampionátu po sobě. Hlavičkou zahrozil ve 14. minutě i Puyol po rohu, ale svoji velkou chvíli si schovával až na pozdější moment. Naopak německý tým dnes byl málo nebezpečný, brankář Španělů Casillas se musel mít v prvním poločase na pozoru jen při střele Trochowského, který v sestavě nahradil distancovaného Müllea, autora čtyř branek na MS.


S postupujícím časem Španělsko díky tradiční výborné kombinaci tlačilo soupeře stále víc před jeho branku. Němcům dvakrát zatrnulo po střelách záložníka Xabiho Alonsa a pak hlavně při ráně Pedra a následném pasu Iniesty, po kterém Villovi chyběl necelý metr k tomu, aby se na šampionátu radoval z šesté branky. Německo zahrozilo jedinou akcí, po níž střídající Kroos z voleje trefil jen brankáře Casillase.

Pak už přišly velké španělské chvíle. V 73. minutě režisér Xavi načechral míč z rohu na hlavu Puyola a ten se nekompromisně prosadil přes stínujícího a nedůrazného Khediru. Kapitán Barcelony skoro dva roky čekal na branku v národním týmu a půst ukončil v pravý čas.



Španělská výhra mohla být i vyšší, kdyby sólující Pedro osm minut před koncem nahrál úplně volnému a střídajícímu Torresovi, který se hodně zlobil, že nedostal šanci pokořit soupeře jako na minulém Euru. Na Pedra se ale nakonec zloba nevalila, protože Jihoevropané nejtěsnější výhru lehce uhájili a na konci zápasu mohutně slavili svůj premiérový postup do finále světového šampionátu.

Německu se rozplynul sen o tom, že po třetím místu z minulého MS a předloňském stříbru z Eura nyní vystoupá až na úplný vrchol. Nedojde ani na reprízu jejich finálového souboje s Nizozemskem z roku 1974.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články