Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Villa posunul Španěly přes Portugalsko do čtvrtfinále MS

Kapské Město - Fotbalisté Španělska se stali posledními čtvrtfinalisty světového šampionátu v Jižní Africe. Mistři Evropy porazili v dnešním osmifinálovém souboji dvou týmů z Pyrenejského poloostrova Portugalsko 1:0 a o semifinále se utkají s Paraguayí. O španělské výhře rozhodl v 63. minutě kanonýr Villa, který se čtvrtým gólem na turnaji dotáhl na čelo tabulky střelců. Portugalci dohrávali zápas bez vyloučeného Ricarda Costy.

Portugalci věřili, že i po utkání proti ofenzivně naladěným Španělům zůstanou posledním týmem na turnaji, který ještě neinkasoval ani gól. A zpočátku se zdálo, že by neprůstřelnost mohli udržet. Téměř celou první půli pečlivě odráželi soupeřovy ataky, jen v samém úvodu jim trochu zatrnulo. Torres, jenž nedal na šampionátu ještě ani gól, seběhl ze strany do vápna a donutil brankáře Eduarda k prvnímu těžšímu zákroku.

Reportáž z utkání Španělsko - Portugalsko sledujte zde

Jinak ale převládala v premiérovém souboji jihoevropských sousedů mimo starý kontinent a na mistrovství světa opatrnost. Španělé podle očekávání drželi míč, do výhodných pozic však nemohli najít cestu. To Portugalci byli při svých výpadech nebezpečnější. Španělským fanouškům zatrnulo při dvou nejistých Casillasových zákrocích, především při tom z 21. minuty, kdy gólman Realu Madrid neudržel Tiagovu střelu a pak v poslední chvíli vyboxoval odražený míč před dobíhajícím Almeidou.


Španělé i ve čtvrtém duelu na turnaji odcházeli do kabin s čistým kontem, ale moc optimismu v nich bezbrankový výsledek při pohledu na statistiky nevzbuzoval. Pokud se v jejich utkání na světovém šampionátu zrodila poločasová remíza 0:0, neradovali se z výhry už desetkrát po sobě. Dnes však nepříznivou bilanci zlomili.

Začátek druhé půle přitom pokračoval v podobném duchu jako první část a Portugalci hned po chvíli zahrozili agilním Almeidou, jehož průnik srazil těsně vedle tyče bránící Puyol. Španělům pomohlo vystřídání nevýrazného Torrese. Čerstvý Llorente okamžitě rozhýbal topornou ofenzivu a zanedlouho po svém příchodu na hřiště málem otevřel skóre. Hlavičkoval však přímo do Eduarda.


Chvíli na to už mistři Evropy slavili gól. Nejlepší kanonýr předloňského Eura Villa se v 62. minutě nejprve zastřeloval, o minutu později však převzal Iniestovu kolmici a nadvakrát a s pomocí břevna otevřel skóre. Hvězdný útočník dal na mistrovství světa gól ve třetím utkání po sobě a vyrovnal 60 let starý španělský rekord Zarry.



Pokud Španělé dali první branku, vyhráli do dnešního dne už 40 utkání za sebou a i tentokrát potvrzovali, že jim hra do otevřenější obrany mimořádně svědčí. Portugalce neustále zaměstnávali nebezpečnými akcemi a vůbec je nepustili k závěrečnému náporu. Jakékoliv myšlenky na něj pak vzal Ronaldovu týmu Ricardo Costa, který se nechal po úderu loktem minutu před koncem vyloučit. Španělé tak vylepšili bilanci ze vzájemných soubojů, vyhráli jich už 16, zatímco soupeř jen pět.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články