Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Argentinci zopakovali historii – v osmifinále vyřadili Mexiko po výhře 3:1

Johannesburg – Argentina dnes zopakovala čtyři roky starou historii ze šampionátu v Německu a v osmifinálovém zápase fotbalového mistrovství světa v Jižní Africe poslala domů mexické fotbalisty po výhře 3:1. Za tu vděčí Carlosi Tévezovi, autorovi dvou gólů, z nichž první mířil z ofsajdu, a Gonzalovi Higuaínovi. Mexickou branku vsítil Javiér Hernández. Ve čtvrtfinále nastoupí svěřenci slavného Diega Maradony - opět stejně jako v roce 2006 - proti Německu. Informace o mistrovství najdete také na serveru msfotbal.cz.

Rozpačitý výkon rozhodčích provázel oba dnes odehrané osmifinálové zápasy. Zatímco v odpoledním utkání s Německem připravili sudí anglický tým o Lombardův regulérní gól, večer naopak uznali úvodní Tévezovu branku, kterou ale Argentinec vystřelil zřetelně z ofsajdového postavení. Rozhození Mexičané po mohutných protestech ztratili koncentraci, pak už na Argentinu neměli.

Mexičanům se tak opět nepodařilo zlomit osmifinálový komplex a po čtyřech předchozích marných pokusech projít mezi elitní osmičku opět neuspěli. Přitom v úvodu několikrát naznačili, že by Argentinu po šesti letech konečně mohli porazit. Při Salcidově dalekonosné ráně do břevna v osmé minutě argentinský brankář Romero málem nechtěně rozšířil zástup chybujících brankářů. Vzápětí Argentinci jen přihlíželi, jak Guardado dalším pokusem jen těsně míjí branku.

Argentina se rozjížděla pomalu, jako by jí chyběl dirigent zálohy Verón, kterého kouč Maradona nechal na lavičce. Z první vážné akce ale hned udeřila: k Messimu se po jeho dravém úniku vrátil míč na hranici pokutového území, obloučkem našel Téveze, který vstřelil spornou branku.

Mexičané se kvůli ofsajdovému gólu hodně rozčilovali, zvlášť když se nedopatřením opakované záběry objevily na stadionu na velkoplošných obrazovkách. Italští sudí ale po krátké poradě branku přesto uznali a hráči úplně vypadli z role. Nejlépe to dokumentoval kiks stopera Osoria, jehož špatnou rozehrávku vystihl Higuaín a po své čtvrté trefě se osamostatnil v čele tabulky nejlepších střelců na MS. Ještě do poločasu Higuaín selhal v další velké šanci, stejně jako záložník Di María.

Brzy po přestávce, před níž se ještě hráči obou týmů pustili do menší potyčky, Maradonův tým přesto uklidňující tříbrankové vedení získal. V 52. minutě se totiž blýskl krásnou ranou do šibenice Tévez a tím mexické naděje na možný zvrat utlumil.

Hráčům v zelených dresech ale může sloužit ke cti skutečnost, že nerezignovali a ještě Argentině znepříjemnili situaci. Hernándezova hlavička nejprve skončila nad břevnem, pokus střídajícího Blanca z brankové čáry odvrátili argentinští zadáci. Ale na další ránu nové akvizice Manchesteru United Hernándeze, který unikl stoperovi Demichelisovi, už brankář Romero dvacet minut před koncem nedosáhl.

Nic to ale nezměnilo na tom, že "bílomodří" potřetí za poslední čtyři šampionáty postoupili do čtvrtfinále. Mexičané i po utkání spílali rozhodčím, jejich kapitán Rafael Márquez zažil smutné loučení s reprezentační kariérou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články