Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Slováci věří, že zaskočí i takřka neporazitelné Nizozemce

Durban - Fotbalisté Nizozemska nepoznali už téměř dva roky hořkost prohry a třemi výhrami v základní skupině mistrovství světa protáhli svoji neporazitelnost na 22 zápasů. Dalším týmem, který se je pokusí zastavit, budou v dnešním osmifinále šampionátu sebevědomím nabití Slováci. Svěřenci Vladimíra Weisse při svém debutu odstavili ze hry obhájce titulu Italy a teď věří, že se jim povede zaskočit dalšího, zřejmě ještě většího favorita. Zápas začíná v 16:00 a řídit jej bude Španěl Alberto Undiano. Přímý přenos odvysílá ČT4 a web SportŽivě.cz. Více informací na serveru msfotbal.cz.

Slováci chtějí znovu využít toho, že pod tlakem bude soupeř. "S Itálií jsme neměli absolutně co ztratit. Nikdo nečekal, že ji porazíme. Proti Nizozemcům to bude podobné. Oni musejí vyhrát, zatímco my opět nebudeme mít co ztratit. Nikdo nečeká, že postoupíme," řekl záložník Miroslav Stoch, který má z celého slovenského týmu s nizozemským fotbalem největší zkušenosti, neboť v uplynulé sezoně získal titul v Twente Enschede.

Slováci vyvolali pod Tatrami fotbalovou euforii. V Jižní Africe překonali očekávání, a tak si mohou pondělní souboj hlavně užít. "Myslím, že už teď jsme vítězi. V televizi jsme viděli, že Slovensko je díky nám na nohou. Pokusíme se udržet tuhle náladu co nejdéle. Máme před sebou další bonus - další zápas na krásném stadionu," uvedl pro server sport.sk Róbert Vittek, jenž se třemi góly vede spolu s dalšími pěti hráči tabulku kanonýrů. Pokud se trefí i proti "tulipánům", připíše si v národním dresu 23. trefu a překoná nejlepšího slovenského střelce Szilárda Németha.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Pavlem Procházkou

Slováky straší nizozemská ofenziva

Weissovi svěřenci očekávají ještě těžší zápas než proti Itálii. Respekt vzbuzuje především nizozemská ofenziva. "Jsou fantastickým týmem. Ve svém kádru mají skvělé útočné hráče jako Sneijdera a Van der Vaarta a proti nim není snadné hrát. Vyhráli všechny tři zápasy ve skupině, jsou favorité, ale to byli Italové taky. Nikdy předem nevíte," prohlásil trenér Weiss.

0

V Nizozemsku s fotbalovým šampionátem značně klesla produktivita práce. Lidé si berou volno, nebo se dívají na fotbal v práci. Před klíčovým duelem se Slovenskem se obchody, domy i celé ulice barví do národní oranžové. Obchodníci se snaží prodat co nejvíce věcí v této barvě. Tržby budou mít hlavně hospody, prodavači chipsů a televizorů. Podle propočtů bank by Nizozemci při fotbale mohli utratit v přepočtu až 1,5 miliardy korun. I když jsou Holanďané vášnivými fanoušky, nakonec ve vítězství jejich týmu věří jen každý třetí.

Trenér Weiss musí kvůli karetnímu trestu oželet záložníka Štrbu, kterého by mohl nahradit autor třetího gólu proti Itálii Kopúnek. Nizozemci při dnešním tréninku přišli o Van der Vaarta, záložník madridského Realu si poranil lýtko. V sestavě ho nahradí Elia, zatímco Robben začne opět jen na lavičce. Trenér Marwijk řekl, že nechce riskovat tím, že by ho po nedávném zranění nasadil hned od začátku.

Nizozemci v minulosti ve vyřazovacích bojích hned vypadli

Pouze Nizozemci a Argentinci prošli základní skupinou se stoprocentním bodovým ziskem. "Tulipány" však straší pohled do nedávné historie. Na předešlém světovém šampionátu v Německu i na minulém Euru fotbalisté slavili postup už po dvou zápasech, a pak hned v úvodu vyřazovacích bojů nečekaně padli. Slovenský triumf nad Itálií vyvolal v nizozemském táboře velkou odezvu. Van Persieho překvapilo, že Weissův tým dokázal obhájcům titulu nastřílet tři branky. "Viděl jsme šoty z toho utkání a hlavně to, jakým způsobem Itálii porazili, bylo neuvěřitelné. Musíme být opravdu obezřetní," varoval Van Persie před podceněním.

Předpokládané sestavy:

Nizozemsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel, De Jong - Kuijt, Sneijder, Elia - Van Persie.

Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Kopúnek, Kucka - Stoch, Hamšík, Jendrišek - Vittek.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články