Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výhru Ghany nad Srbskem zajistila až penalta

Pretoria – Vyrovnaný zápas Ghany se Srbskem nakonec rozhodl pokutový kop, který svým soupeřům "zajistila" ruka Srba Zdravka Kuzmanoviće. Nařízenou penaltu bez problému proměnil útočník Gyan Asamoah, který tak korunoval skvělý výkon navíc doplněný dvěma nastřelenými tyčemi. Srbové po dřívějším vyloučení Lukoviče dohrávali v deseti. Vzájemný souboj měl zvláštní náboj pro ghanského trenéra Milovana Radevače, který vedl tým proti svým krajanům. Více informací o šampionátu získáte také na stránkách msfotbal.cz.

I když útočný styl obou týmů sliboval líbivé utkání, samotná hra diváky na tribunách stadionu spíše nudila. Ti se proto oddávali oblíbeným dechovým koncertům s pomocí bzučících vuvuzel. Oba týmy vsadily na důslednou obranu, přes kterou se útočníci vůbec nedostávali k šancím. Ghaňané díky fyzicky vyspělým záložníkům dokázali zpočátku ovládat střed pole, i když jim v základní sestavě, která je s věkovým průměrem 24 let vůbec nejmladší na turnaji, chyběl vedle zraněného kapitána Essiena také další zkušený záložník Muntari.

Reportáž z utkání Srbsko - Ghana sledujte zde

Nejvíce starostí nadělal srbským stoperům Boatengův centr, po němž nebezpečně hlavičkoval těsně mimo Gyan. Po 25 minutách poprvé zahrozili také svěřenci Radomira Antiće. Milijaš chytře rozehrál přímý kop na volného Panteliće, kterému ovšem v dobré pozici poblíž malého pokutového území uskočil míč do zámezí. Z poklidné oslavy dnešních 32. narozenin trochu vyrušila ghanského brankáře Kingsona až Kolarovova střela z 29. minuty, která skončila kousek vedle levého horního rohu branky.

Po změně stran se hra přece jen rozhýbala. Ghaňané byli nebezpeční především ze vzduchu - v 53. minutě hlavičkoval na zadní tyči nepokrytý Ayew vedle a ještě blíže k úvodnímu gólu měl po dlouhém autu Gyan, jehož pokus se otřel o tyč. Klíčové momenty přišly až v poslední čtvrthodině. Srbský zadák Luković posbíral během dvaceti minut dvě žluté karty a musel v 74. minutě předčasně ze hřiště. V nerovnovážném počtu hráčů byli zpočátku překvapivě nebezpečnější oslabení Srbové.

Po Lazovićově průniku pálil z druhé vlny nabíhající Krasić, trefil však jen střed branky, kde stál Kingson. Neujaly se ani Vidićova hlavička a Ivanovičova střela a Srby to přišlo hodně draho. Kuzmanović zahrál v 84. minutě po vysokém centru v pokutovém území zbytečně rukou a Gyan z penalty s přehledem zajistil africkému týmu první tři body na turnaji. Útočník Rennes vstřelil úvodní gól svého mužstva i při premiérové účasti Ghany na světovém šampionátu před čtyřmi lety v Německu, kde se trefil do sítě českého brankáře Petra Čecha.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články