Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Mexiko zachránilo remízu s JAR až v závěru

Johannesburg - Jedenáct minut dělilo fotbalisty Jihoafrické republiky od výhry v úvodním utkání na domácím mistrovství světa nad Mexikem, které nakonec v Johannesburgu vydřelo remízu 1:1. Výběr JAR byl sice dlouho horší než soupeř, ale v 55. minutě záložník Tshabalala úvodním gólem mistrovství rozpoutal euforii v celé zemi. Jihoafričané se už málem radovali ze své historicky druhé výhry na šampionátu, ale jedenáct minut před koncem barcelonský Rafael Márquez zařídil pro Mexiko alespoň nerozhodný výsledek a utnul domácí oslavy. Další informace najdete také na internetovém speciálu msfotbal.cz.

Domácí sice dnes prodloužili sérii svojí neporazitelnosti už na třináct utkání, ale remíza je mohla mrzet. I když za první poločas by si vyhrát nezasloužili: Mexičané měli chvílemi až drtivou převahu a jenom dokazovali, že jejich výhra v nedávné generálce s úřadujícími mistry světa Italy nebyla vůbec náhodná.

Reportáž z utkání JAR - Mexiko sledujte zde

V tu chvíli se zdálo, že se schyluje k historicky první porážce domácího celku v zahajovacím utkání MS, což se ještě nikdy nestalo. Středoameričané si díky nápadité hře plné pohybu místy vytvářeli až drtivou převahu a v úvodním dějství si vytvořili čtyři jasné šance. V té největší se blýskl gólman JAR Khune, když na něm ztroskotal osamocený Franco.

Domácím ve druhé půli pomohl tah jejich zkušeného trenéra Carlose Alberta Parreiry. Trenér brazilských mistrů světa z roku 1994 se dnes zapsal do historie tím, že se jako první trenér objevil už na šestém mistrovství. O přestávce udělal změnu na levé straně jihoafrické obrany, odkud Mexiko na začátku vedlo nebezpečné brejky.

"Myslím, že remíza je spravedlivá. Hráče jsem pochválil. Možná jsme mohli vyhrát, ale je to férový výsledek," prohlásil kouč Jihoafričanů Carlos Alberto Parreira, který se jako trenér objevil už na šestém šampionátu, čímž se postaral o nový rekord.

Jihoafričané ožili, začali lépe držet míč a po deseti minutách záložník Tshabalala po rychlém brejku trefil šibenici a stal se první střelcem šampionátu. Domácí, kteří toužili navázat na svou zatím jedinou výhru z MS před osmi lety, měli při náporu Mexika hodně místa i na brejky a po pojišťovací brance volala i akce Modiseho. Mexiko však kritické chvíle přestálo a dokázalo zúročit zkušenosti nabrané na předchozích pěti šampionátech, na nichž pokaždé postoupilo ze skupiny.


V 79. minutě domácí obrana předvedla další minelu, po centru z levé strany zůstali tři Mexičané osamocení před brankou a ani výtečný brankář Khune neměl nárok proti střele Márqueze. V závěru, kdy se zdálo, že oběma týmům stačí remíza, si domácí připravili ještě jeden protiúder. Mphela v poslední minutě přešel přes pomalého stopera Rodrígueze a ještě dlouho jej bude mrzet, že jeho střela jen rozezvučela tyč.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články