Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Před srbským soudem stojí podezřelí ze zabití francouzského fanouška

Bělehrad - V Bělehradu začal soud se čtrnácti fotbalovými fanoušky, kteří jsou obviněni ze zabití příznivce francouzského Toulouse před zápasem Evropské ligy loni v září. Všech čtrnáct mužů čelí stejnému obvinění. Dva podezřelí ještě nebyli dopadeni a budou souzeni v nepřítomnosti. Podle policie se zřejmě ukrývají v sousedních zemích. Stání se zúčastnil i francouzský velvyslanec v Srbsku a vyslovil přesvědčení, že soud bude jednat férově.

Jeden z podezřelých, devětadvacetiletý Ljubomir Markovič, u soudu řekl, že ztráty života lituje, ale necítí vinu. "Jsou to většinou lidé nezaměstnaní a bez vzdělání," uvedl bývalý velvyslanec Srbska a Černé hory v České republice Alexandar Ilič.

Čtrnáct Srbů podle obžaloby napadlo 17. září v kavárně v centru Bělehradu před zápasem Partizanu s Toulouse osmadvacetiletého Brice Tatona a způsobili mu zranění, jimž o několik dnů později podlehl. Podle vyšetřovatelů byl útok organizovaný a koordinovaný, skupina byla vyzbrojena holemi. "Veřejnost toho upřímně lituje, protože francouzsko-srbské vztahy vždycky byly dobré," řekl Ilič.

V srbsku jsou incidenty agresívních fanoušků poměrně časté. "Máme s fanoušky v Bělehradě obrovský problém. Před několika dny padl výstřel z pistole na stadionu Crvené Zvezdy," připomněl Ilič.

Kvůli incidentu při semifinále domácího poháru proti OFK Bělehrad z minulého týdne, kdy byl jeden fanoušek postřelen do břicha, nařídil Srbský fotbalový svaz Crvené Zvezdě Bělehrad odehrát pět domácích zápasů bez diváků. Zatímco jednadvacetiletý mladík se ze zranění zotavuje v nemocnici, výtržník je stále na svobodě. Oba byli podle policie příznivci Crvené Zvezdy. Svaz vzal při verdiktu na vědomí polehčující okolnost, že fanklub tradičního bělehradského týmu násilný čin jednoznačně odsoudil.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články