Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Slavia porazila i podruhé Spartu a je v pohárovém semifinále

Praha – Fotbalisté Slavie dokázali porazit ve čtvrtfinálové odvetě Ondrášovka cupu rivala z Letné 1:0, a postoupili tak do semifinále soutěže, kde se utkají s Jabloncem. Třetí fotbalové derby mezi Spartou a Slavií během dvou týdnů rozhodl v 8. minutě trefou z penalty Jaroslav Černý. V prvním duelu před dvěma týdny vyhráli fotbalisté z Edenu 1:0. Slávisté si postupem udrželi naděje na účast v evropských pohárech, kam se už téměř s jistotou nemohou probojovat z ligy. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Sparta vyrukovala do odvety v nejsilnější sestavě a jako by se tím snažila vyvrátit spekulace, že se oba kluby dohodly na tom, že ligový duel vyhrají Letenští a pohárový dvojzápas opanuje Slavia. Za hosty poprvé od návratu po zranění nastoupil v zahajovací jedenáctce Jaroslav Černý a záhy sehrál jednu z klíčových rolí. Domácí Řepka zasáhl míč v sedmé minutě na hranici vápna rukou a rozhodčí Adam usoudil, že k přestupku došlo už v šestnácte, i když televizní záběry ukázaly spíše opak. Právě Černý pak poslal z následného pokutového kopu hosty do vedení.

Letenskou ofenzivu jako tradičně rozhýbal Sionko. V desáté minutě trefil z úhlu Vaniaka, o chvíli později pak pálil v dobré pozici vedle tyče. Mírná sparťanská převaha vrcholila po půlhodině hry, kdy dvakrát vymýšlel útočné akce Zeman. Nejprve vybídl zpětnou přihrávkou ze strany Kucku, který kvůli karetnímu trestu chyběl při pondělní ligové výhře Sparty 1:0, ale Vaniak byl dobře postavený. Ve 34. minutě zkoušel Zeman štěstí sám, ovšem slávistický "čaroděj" jeho přízemní střelu k tyči z přímého kopu vyškrábl na roh.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Sparta - Slavia

Na opačné straně centroval ze strany Krajčík a nabíhajícímu Vlčkovi chyběly k míči jen centimetry. Těsně před pauzou přišli hosté o Grajciara, který po faulu Kušníra ihned zamířil na nosítkách do útrob stadionu a s těžce zhmožděným kotníkem odjel na vyšetření do nemocnice.

Sparta na zvrat neměla

Sparta se v úvodu druhé půle pokusila vyvinout nápor, po kterém v 50. minutě hlavičkoval těsně nad bývalý slávistický kapitán Brabec. Domácí sice i poté, co trenér Chovanec stáhl ze hry Sionka, častěji drželi míč, ale k výraznějším šancím se nedostávali. Vzruch tak přinesla hlavně drobná potyčka pořadatelů s fanoušky v domácím "kotli".

Hosté několikrát mohli pojistit skóre z rychlého brejku. V 62. minutě pálil z nadějné akce nad branku střídající Šenkeřík a stejný hráč pak selhal i o jedenáct minut později. Slávisty to ovšem vůbec mrzet nemuselo, v závěru si postup s přehledem pohlídali.

Oba tábory vehementně vyvracely spekulace, podle kterých se kluby měly údajně dohodnout o výsledcích uplynulých třech derby. V lize prý měla vyhrát Sparta, pohár pak Slavia, což se nakonec skutečně stalo. "Nemyslím si, že by se to teď mělo otočit proti nám. Pokoušeli jsme se hrát co nejlíp a kdo tady byl, ten to viděl," řekl sparťanský gólman Jaromír Blažek. Stejně hovořil i Kladrubský. "Každý sparťan, co tyhle zápasy viděl, musí uznat, že jsme bojovali a že nic dohodnutého nebylo. My se od toho jako Sparta distancujeme," prohlásil Kladrubský.

Také slávisté vehementně tvrdili, že nic domluvené nebylo. "My jsme se prostě potřebovali soustředit spíš na pohár než na ligu. Všichni jste viděli, že nic domluveného nebylo. Všichni hráli naplno, každý zápas to bylo vyhecované. Já doufám, že všechny tyhle spekulace jsou utnuté," řekl záložník Jaroslav Černý.

Sparta protestuje proti výkonu rozhodčích

Sparta bezprostředně po skončení odvetného utkání oznámila, že podá protest proti výkonu rozhodčích v čele s hlavním Jiřím Adamem. "Podle našeho názoru rozhodčí hrubě ovlivnili průběhu zápasu," řekl novinářům tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Letenským se nelíbila především situace ze sedmé minuty, kdy Adam nařídil penaltu po Řepkově ruce, i když televizní záběry prokázaly, že přestupek se odehrál ještě před vápnem.

Jozef Chovanec, trenér Sparty:

"Já mohu hodnotit zápas, k penaltě se vyjadřovat nebudu. Chtěli jsme vyhrát, chtěli jsme postoupit. Hráli jsme s dobrým nasazením, ale na co jsme dnes sáhli, to nevyšlo."

"Ještě musíme zápas zanalyzovat, ale penalta nebyla. Bylo to před vápnem a navíc ruka Řepky byla nastřelená," vysvětlil Kasík, proti čemu Sparta protestuje. Letenský klub se domnívá, že dnešní duel ovlivnil pondělní incident z ligového derby, kdy sudí Pavel Franěk neudělil Řepkovi kartu za faul na unikajícího slávistu Jana Kyselu. Komise rozhodčích mu za to zastavila činnost na pět zápasů. "Hysterie kolem faulu Řepky v ligovém souboji ovlivnila regulérnost Ondrášovka Cupu," tvrdil Kasík.

Sparťané zároveň podávají podnět disciplinární komisi kvůli údajnému hrubému simulování Šenkeříka, po němž Řepka obdržel žlutou kartu. "Prokazatelně se Šenkeříka nedotkl v obličeji," uvedl Kasík.

Sparta Praha - Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branka: 8. J. Černý z pen. Rozhodčí: Adam - Lhoták, Pelikán. ŽK: Sionko, Kušnír, Řepka - J. Černý, Kopic. Diváci: 10.577. První zápas: 0:1, postupuje Slavia.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články