Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velikonoční kolo nabídne souboje z čela tabulky i duel nejhorších týmů

Praha - Velikonoční 23. kolo může hodně naznačit o dalším vývoji na čele tabulky i na jejím chvostu: střetne se první Sparta s pátou Plzní, druhé Teplice s třetí Ostravou a také poslední dva týmy tabulky Bohemians Praha a Kladno. Kvůli nahuštěnému programu posledních dnů se tři zápasy dohrávají až v pondělí.

Jablonec neprohrál s Olomoucí pět let, ale teď by Severočechy mrzel každý ztracený bod v boji o poháry. V týdnu je nabudila pohárová výhra v Teplicích. "Po výprasku v Liberci je pro nás vítězství v Teplicích psychickou vzpruhou. Chceme se udržet v kontaktu se špičkou, ale Olomouc má útočně laděný tým. Musíme se připravit především na Ordoše a Šultese," varoval kouč František Komňacký. Mezi tyče se vrátí Špit.   

Olomoucký tým tráví přelom týdne na severu - zápas v Jablonci spojil s pohárovým duelem v Liberci. Venku ho během týdne čeká už třetí zápas a zatím je v nich stoprocentně úspěšný. "Zajímavá série, rádi bychom v ní pokračovali," řekl trenér Zdeněk Psotka, podle kterého je Jablonec jedním z nejlépe poskládaných mužstev v lize. "Ale právě tady bychom mohli dokázat a ukázat, že do horní půlky patříme," dodal kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Pozvánka na 23. kolo Gambrinus ligy

Pro fotbalisty Brna skončila prohrou na Spartě jarní úspěšná série. "Považuji porážku za poučnou. Mladí hráči zjistili, jak se hraje proti špičkovému týmu. Dostali se pod tlak v rychlosti i osobních soubojích," uvedl trenér Miroslav Beránek, který před duelem s Mladou Boleslaví řeší problém v sestavení obrany, z níž vypadl se zlomeným žebrem kapitán Trousil. "Čeká nás rozjetý soupeř, ale je to výzva, abychom ho dokázali zastavit," řekl Beránek. Mladá Boleslav se po špatném začátku jara nadechla k výhrám v Olomouci a s Plzní. "Máme radost z toho, že jsme se herně i výsledkově zvedli, ale o to důležitější bude, abychom formu udrželi. V Brně chceme zase hrát maximálně aktivně," řekl trenér Karel Stanner.

Liberec bude chtít napravit pohárové selhání   

Slovácko se odpoutalo ze spodních pater tabulky a dostalo se do herní pohody. "Liberci se sice jarní vstup nepodařil, ale v posledních zápasech je suverénní. Silný je v kombinaci, rozstříleli se Kerič i Nezmar," uvedl trenér Josef Mazura, podle kterého bude důležité vstřelit první gól.   

Liberečtí fotbalisté v posledních ligových zápasech vyhráli na Slavii a zdolali i silný Jablonec, ale přibrzdila je prohra v poháru na domácím trávníku s Olomoucí. "Bohužel jsme opět udělali chyby v obraně. Umožnili jsme soupeři dostat se do vedení a také se nám nepodařilo nahradit zraněného Keriče, který byl hlavní strůjcem předcházejících úspěchů. Ale na Slovácku se pokusíme uspět i bez něj," řekl kouč Josef Petřík.

Ze souboje nejhorších týmů soutěže mezi Bohemians Praha a Kladnem vzejde zřejmě první adept sestupu. "Hraje se o vše," je si vědom důležitosti souboje domácí trenér Jaromír Jindráček. "Ve hře nás udrží jen tři body. Od hráčů očekávám nesmírnou bojovnost. Věřím, že i pod tlakem ten zápas zvládnou," řekl kouč, který může počítat s uzdraveným Pospíšilem. Nejistý je start gólmana Belaně, premiéru může zažít Rodinger.   

Kladno dnes představí nového trenéra Stanislava Procházku, jeho jmenovec Hejkal zůstává v pozici asistenta. "Ještě nemůžu říct, jak bude naše spolupráce fungovat. Uvidí se až během dneška," uvedl Hejkal, podle kterého jde o zápas roku. "Je to zápas o naději. Poražený prakticky ztratí šanci na udržení," míní Hejkal.

Příbram si může s předstihem zajistit záchranu

České Budějovice chtějí s Příbramí zastavit čekání na domácí výhru, na kterou v této sezoně dosáhly jen na konci listopadu proti Bohemians Praha. Jihočeši potřebují uspět i proto, že za týden nastoupí na hřišti konkurenta v boji o záchranu Kladna. "Všichni si moc přejeme, abychom doma zabrali," řekl trenér Jaroslav Šilhavý.    

Příbram už pomalu může slavit záchranu. Na sestupové pozice má třináctibodový náskok a pokud Středočeši nevyjdou naprázdno v neděli, mohou si zajistit pohodový zbytek jara. "Matematicky by to tak zřejmě vycházelo, ale pro nás nic neskončí, i kdybychom v Budějovicích vyhráli. V lize jste pod tlakem v každém zápase," prohlásil trenér Karol Marko.

Po vítězném souboji se Spartou v poháru dal slávistický kouč František Cipro svým svěřencům před dalším derby proti Bohemians 1905 na sobotu volno. "V poslední době toho měli dost, potřebují si odpočinout. Navíc jsou Velikonoce. Souboj s Bohemians 1905 rozhodně nebude jednoduchý, možná ještě složitější než derby se Spartou. Jediné plus snad je, že se situace zklidnila, v kabině není takový stres," řekl Cipro. 

Ve shodném duchu vidí pondělní souboj i kouč "Klokanů" Pavel Hoftych. "Slavia podala proti Spartě velmi dobrý výkon a nás čeká hodně náročný zápas s favoritem. Určitě to bude zajímavé utkání z hlediska fanoušků, my budeme hrát poprvé v novém Edenu a už se na to těšíme," řekl Hoftych.     

Sparťanští fotbalisté chtějí zůstat v čele tabulky 

Plzeň po debaklu 0:4 v Mladé Boleslavi nechce zopakovat podobnou blamáž proti Spartě. Musí se však vyrovnat s absencí Horvátha, který pyká za žluté karty. "Hlavně v domácích zápasech je pro naši hru velmi důležitý, šance se musí chopit jiní hráči. Porazit Spartu a přerušit její dlouhou sérii bez prohry je pro nás velikou výzvou," řekl trenér Pavel Vrba.   

Sparťané, kteří v lize neprohráli 25 utkání po sobě, budou chtít odčinit pohárové zaváhání z Edenu. Trenér Jozef Chovanec má problémy s obranou. Brabec se sice zotavuje, ale hrát nemohou Hejda a Pamič. "Plzeň je konsolidovaný tým vyznávající ofenzivní hru a na absenci Horvátha měli dost času se připravit," tvrdí letenský kouč, podle kterého by nemělo hrát roli, že Západočeši měli den odpočinku navíc.

Teplice, které čeká v pondělí důležitá dohrávka s Ostravou, především zapomínaly na nepovedený pohárový zápas s Jabloncem. "Někteří hráči si šli zahrát jako na louku, to se už nesmí opakovat. Musíme si zamést dvůr, protože takhle by to dál nešlo," hřímal trenér Jiří Plíšek. Jeho kádr před utkáním s Ostravou připomíná lazaret: čtyři hráči jsou v neschopnosti a Vidlička si odpykává trest.    

Ostravě by mohlo zakolísání Teplic v domácím poháru zvednout náladu, trenér Miroslav Koubek na to však nehledí. "Nic moc to neznamená. Soupeř disponuje vyváženým týmem. Kromě onoho podzimního výpadku v Olomouci moc neinkasuje, těsné a vypjaté zápasy dokáže rozhodovat ve svůj prospěch. Jedná se o konsolidovaný tým," prohlásil Koubek. Baník na Stínadlech umí zahrát, vyhrál zde již čtyřikrát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články