Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Fotbalisté Toga odletěli domů, policie zatkla 2 útočníky

Luanda (Angola) – Fotbalisté Toga se vrátili domů poté, co uposlechli výzvu vlády odvolat svou účast na africkém mistrovství kvůli pátečnímu ozbrojenému útoku, který si vyžádal tři oběti. Na letišti je se smutkem přivítal také premiér západoafrické republiky. Na tým kolem útočníka Emmanuela Adebayora totiž během autobusové jízdy v Angole zaútočili separatisti a zabili tři lidi. Incident vyvolal obavy o bezpečnost světového šampionátu, který začne v Jihoafrické republice v červnu. Podle dnešních zpráv se angolské policii podařilo dopadnout 2 osoby, které s největší pravděpodobností stojí za útokem.

Hráči byli i přes počáteční nevoli nakonec ochotni do turnaje nastoupit a bojovat i za tři zemřelé. Obětmi se stali řidič autobusu, který výpravu vezl do dějiště turnaje v Angole, mluvčí a asistent trenéra. Premiér Toga Gilbert Houngbo jim však vzkázal, že reprezentační tým nesmí na šampionátu nastoupit a pro fotbalisty do Angoly poslal vládní letadlo.

"Politici rozhodli, že se máme vrátit, tak se vracíme," citovala BBC nedělní prohlášení Adebayora. "Když jde o mrtvé, měla se soutěž zrušit, ale Africká fotbalová konfederace rozhodla jinak. My jedeme domů a přejeme těm, co zůstávají, hodně štěstí. Hlavně Burkině Faso, Pobřeží slonoviny a Ghaně," jmenoval útočník Manchesteru City další účastníky skupiny B, v níž mělo Togo hrát. "Říkal jsem jejich funkcionářům, že mohou být v Cabindě kdykoli také napadeni. Doufám, že budou opatrní," dodal.

Stav raněných se lepší

Z fotbalistů měli po pátečním incidentu nejvážnější zranění obránce Serge Akakpo, který utrpěl velkou ztrátu krve, a brankář Kodjovi Obilale. Oba jsou již mimo ohrožení života, avšak Obilale má v břiše stále kulku, kterou se rozhodli lékaři nevyndat, jelikož by to hráčův stav spíše zkomplikovalo.

"Jsme potěšeni průběhem léčby. Stále sice (Obilale) zůstává na jednotce intenzivní péče, je však už mimo nebezpečí. Jeho zranění bylo hodně vážné a hrozila infekce, proto jsme se rozhodli do břicha nyní nezasahovat a kulku tam ponechat," citovaly zahraniční agentury chirurga Kena Boffarda ze soukromé kliniky v jihoafrickém Johannesburgu, kde Obilale leží. Podle Boffarda je předčasné říci, zda se Obilale ještě vrátí k fotbalu.

Policie zatkla dva podezřelé

Angolské policii se dnes podařilo zatknout dva muže podezřelé z útoku na mužstvo, jak informovaly agentury v zemi. K činu, při němž bylo zraněno i 8 fotbalistů, se přihlásila separatistická skupina FLEC, bojující za osamostatnění provincie Cabinda. Právě v této části Angoly se má odehrát část šampionátu, přestože tamní separatisté hrozí dalšími útoky. Angolský premiér Paul Kassoma nicméně ujistil, že mistrovství bude bezpečné. Organizátoři šampionátu dnes také rozhodli, že před každým zápasem úvodního kola se bude na památku tří obětí útoku držet minuta ticha.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články