Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Togo odstoupilo z afrického šampionátu – kvůli útoku na výpravu

Luanda (Angola) - Fotbalisté Toga odstoupili ze startujícího mistrovství Afriky. Důvodem je včerejší útok na fotbalovou výpravu, při němž neznámý útočník samopalem zastřelil řidiče autobusu, jež fotbalisty přepravoval. Zranil dva hráče a dalších sedm členů týmu. Další dva členové výpravy - mluvčí Stanislas Ocloo a asistent trenéra Abolo Amelete zemřeli na následky zranění dnes. Pořadatelé turnaje v Angole mezitím tožskou reprezentaci obvinili, že nedodržela úmluvu, když jela do dějiště autobusem. Togo původně mělo rozehrát skupinu B v pondělí utkáním s Ghanou. Togo původně mělo rozehrát skupinu B v pondělí utkáním s Ghanou.

Emmanuel Adebayor
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo

K útoku na fotbalisty se přihlásila separatistická skupina FLEC bojující za osamostatnění angolské části Cabinda, kde k napadení došlo.

Největší hvězda tožského výběru Emmanuel Adebayor zraněn nebyl, ale stejně jako ostatní prý nechce riskovat život. "Pokud nebudeme mít ohledně bezpečnosti jistotu, tak odjedeme," řekl útočník Manchesteru City stanici BBC. "Myslím, že hodně hráčů chce domů. Vždyť viděli, jak jejich spoluhráče trefila kulka, upadli do bezvědomí a podobně," uvedl nejlepší fotbalista Afriky za rok 2008 Adebayor.

Pořadatelé tvrdí, že výprava Toga udělala chybu. "Pravidla byla jednoznačná. Žádný tým neměl cestovat autobusem. Nevím, co je k tomu vedlo," uvedl člen organizačního výboru Virgilio Santos. "Ve městě by se nic takového nestalo," řekl listu A Bola. "Žádali jsme všechny týmy, aby nás informovaly o času svého příjezdu a dodaly čísla pasů svých hráčů. Togo jako jediné to neudělalo," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články