Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Největším kandidátem na cenu Fotbalista roku FIFA je Messi

Curych – Svět se dnes večer dozví, kdo je fotbalistou roku 2009. Nejlepším světovým hráčem letošního roku je podle ankety FIFA jeden z pětice Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta, Kaká, Lionel Messi a Xavi. Pětici kandidátů z původní třiadvacetičlenné nominace na základě hlasování reprezentačních kapitánů a trenérů oznámila světová federace, která vítěze vyhlásí na dnešním galavečeru v Curychu. Největším favoritem je Messi, letos totiž vyhrál s Barcelonou Ligu mistrů, španělskou ligu i španělský pohár.

Celou pětici hvězd dodaly dva tradiční španělské velkokluby Real Madrid a Barcelona, přičemž většinu mají zástupci katalánského vítěze Ligy mistrů. V jejich čele je největší favorit na zisk trofeje Messi z Argentiny, jenž už získal jiné prestižní ocenění Zlatý míč. Barcelonské trio doplňují španělští reprezentanti Xavi a Iniesta. "Letos byla (Barcelona) opravdu nejlepším týmem světa, což potvrdila na nedávném mistrovství světa klubů, předtím vyhrála Ligu mistrů, španělský pohár, španělskou ligu. FC Barcelona vyhrála všechno, co mohla. Messi jí k tomu pomohl měrou vrchovatou, takže je celkem jasné, jak by to mělo dopadnout," míní sportovní publicista Pavel Procházka.

Real Madrid reprezentují poslední dva vítězové ankety FIFA, kteří do Španělska přišli před touto sezonou. Držitel ceny z roku 2007, Brazilec Kaká, hrál na jaře ještě za AC Milán, loňský vítěz Cristiano Ronaldo z Portugalska působil v Manchesteru United.

Je nám líto, video expirovalo.
Kdo se stane fotbalistou roku?

V nabídce kandidátů pro hlasování, kterou FIFA zveřejnila na konci října, nebyl druhým rokem po sobě žádný český fotbalista. "Je to ústup ze slávy, ale čeští reprezentanti, jak známo, nepostoupili na mistrovství světa a ani žádný z velkých klubů, kde hrají čeští reprezentanti, nic nevyhrál, takže je to logické," uvedl sportovní publicista Pavel Procházka.

Ocenění dostane i fotbalistka, favoritkou je Marta

O čtvrtou cenu nejlepší fotbalistky světa za sebou se bude ucházet Brazilka Marta, spolu s ní jsou v zúženém seznamu krajanka Cristiane, Angličanka Kelly Smithová a Němky Inka Gringsová a Birgit Prinzová.

Marta
zdroj: bbc.co.uk autor: bbc.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články