Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slavia se rozloučí s nepovedeným podzimem na půdě Lille

Lille (Francie) - Fotbalisté Slavie se ve francouzském Lille rozloučí s letošním kalendářním rokem, ale i s Evropskou ligou. Pražané před 14 dny definitivně ztratili naději na postup ze skupiny, a tak budou na hřišti rozjetého domácího celku, který bojuje o postup do vyřazovací části, usilovat už jen o vylepšení dojmu z nepovedené podzimní sezony, body do pohárového koeficientu a také o případnou finanční odměnu. Za výhru by český mistr inkasoval zhruba 3,8 milionu korun, za nerozhodný výsledek polovinu. Zápas budou řídit estonští sudí v čele s hlavním rozhodčím Hannesem Kaasikem. Přímý přenos od 19:00 odvysílá ČT4 a zpravodajský web ČT24. Další informace přináší server fotbalživě.cz.

Slávisté uhráli ve skupině B jen tři remízy a už od zápasu minulého kola s Janovem mají jistotu, že obsadí poslední pozici. Místo zimní dovolené, kterou si už přes dva týdny užívá většina prvoligových fotbalistů, však museli Pražané ještě trénovat na závěrečný duel Evropské ligy v Lille.

Slávisté zkusí alespoň trochu napravit nevydařenou podzimní sezonu. V domácí lize se před jarní částí krčí až na sedmém místě a v evropských pohárech dokázali porazit jen průměrnou Crvenou Zvezdu Bělehrad. Svému dnešnímu soupeři mají co vracet - francouzský tým jim v Edenu připravil rekordní domácí debakl 1:5.


Od té doby jde z Lille strach. Svěřenci Rudiho Garcii drtí v domácí soutěži jeden celek za druhým, v posledních čtyřech zápasech nastříleli každému ze soupeřů čtyři branky a vystoupali už na třetí příčku v tabulce. I Evropskou ligu mají dobře rozehranou - když porazí Slavii, bez ohledu na výsledek druhého duelu mezi Janovem a Valencií postoupí.

Na rozdíl od slávistů tým z Lille zápasový rytmus rozhodně neztratil. "Odehráli jsme pět utkání během 14 dnů, ale psychicky jsme na tom dobře, takže hráči snadněji vstřebávají únavu. Prožíváme velmi dobré období, ale nemůžeme si myslet, že každému dáme čtyři góly. Musíme zůstat nohama na zemi, protože stroj se může rychle zaseknout," varoval kouč, jehož celek prohrál v Poháru UEFA a v Evropské lize jediné z posledních 13 utkání.

Slávisté odcestovali do Francie i s uzdraveným Jandou. Na palubě leteckého speciálu byla dvacítka hráčů včetně mladíků Koreše a Mareše, kteří si proti Janovu odbyli pohárovou premiéru. Doma zůstali rekonvalescenti Pekhart, Trapp, Volešák, Kaufman, brankář Hanuš, Milan a Jaroslav Černí a také Skácel s Vaňkem, kteří nefigurují na soupisce. Nenastoupí ani kapitán Suchý, který odchází do Spartaku Moskva, kluby se dohodly, že raději nebudou riskovat jeho zranění. Domácím chybějí zranění Plestan a Debuchy.

Na severu Francie panují velké mrazy a sněžení, v době výkopu má teplota klesnout pod minus pět stupňů Celsia. Jelikož v Lille nemají vyhřívaný trávník, zakryli domácí pořadatelé už v neděli hrací plochu plachtou, a slávisté tak museli tradiční předzápasový trénink absolvovat z rozhodnutí delegáta UEFA na vedlejší ploše s umělým povrchem.

Předpokládané sestavy:

Lille: Landreau - Vandam, Rami, Chedjou, Beria - Balmont, Mavuba, Dumont - Gervinho, Frau, Obraniak.

Slavia: Romanovs - Krajčík, Suchý, Čelůstka, Hubáček - Grajciar, Belaid, Ragued, Hloušek - Šenkeřík, Naumov.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články