Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Henry přiznal hraní rukou, Irové chtějí nový zápas

Paříž - Francouzští fotbalisté ve středu v Paříži na poslední chvíli proklouzli na mistrovství světa, ale situace, která jim otevřela dveře do Jihoafrické republiky, bude ještě dlouho předmětem bouřlivých diskusí. Irové po vyrovnávací brance protestovali, že si Thierry Henry pomohl rukou, a sám hráč to po utkání přiznal. Ještě sedmnáct minut před koncem prodloužení Irové vedli 1:0. Obránce Williams Gallas však vyrovnal a posunul tak svůj tým na šampionát, ale televizní záznam ukázal, že gól by nepadl, kdyby Henry nezastavil míč rukou. Irský fotbalový svaz se již obrátil na světovou federaci FIFA s oficiální žádostí o opakování zápasu.

Nejlepší střelec francouzského týmu se ho dotkl pravděpodobně hned dvakrát a po utkání to nezapíral. "Upřímně řečeno - byla to ruka. Ale já nejsem rozhodčí. Já jsem to zahrál a on to dovolil. To je otázka pro něj," odkázal Henry novináře na švédského sudího Martina Hanssona.

Sporný okamžik se stal středem pozornosti médií a vyvolal srovnání s pověstnou rukou, jíž Argentinec Diego Maradona na mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku vyřadil Angličany. O tom svědčí i titulek "Ruka boží" na úvodní stránce sportovního listu L'Équipe. Ostatní francouzské deníky píší o francouzské ostudě a o postupu díky podvodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Jana Šmída

Irové se cítí být poškozeni. "Jasně jsme to viděli. (Henry) ten míč málem chytil a skoro ho donesl do branky," řekl irský kapitán Robbie Keane. Obvinil předsedu FIFA Seppa Blattera a francouzského předsedu UEFA Michela Platiniho, že chtějí mít na mistrovství světa raději Francii než Irsko. "Teď spokojeně tleskají. Platini tady sedí na mobilu a píše si s Blatterem. Oba jsou nadšení z výsledku, že Francie postoupila," citovala irského kapitána agentura AP.

Irský ministr spravedlnosti Dermot Ahern už vyzval národní fotbalový svaz, aby podal u FIFA proti výsledku oficiální protest. "Pokud výsledek zůstane, podpoří to názor, že když budete podvádět, tak vyhrajete," uvedl ministr Ahern.

Irové se zlobili na představitele FIFA už dlouho před středečním zápasem. Vyčítali jim, že na poslední chvíli rozhodli o tom, že pro losování budou týmy rozděleny na nasazené a nenasazené. Tím vzali Irům šanci, že dostanou některého z relativně slabších soupeřů. Los jim pak přidělil Francii, považovanou za nejsilnější z osmi týmů, které hrály baráž.

Irský tisk kvůli inkriminované situaci překypuje hněvem. Deník Evening Herald napsal o utkání pod titulkem "Loupež se zbraní v ruce", zatímco Examiner ocenil "monumentální výkon Irů" a uvedl, že ve sportu se sotva najde mnoho smutnějších momentů než závěr pařížského utkání.

Ve Francii slavili Alžířané

Sami Francouzi moc neslavili, hlučnější byli Alžířané. Postup svého týmu, který porazil v rozhodujícím utkání Egypt, oslavovali nejen v ulicích Paříže, ale také v Lyonu, Grenoblu či Marseille. Ač policie očekávala výtržnosti, až na menší incidenty, při nichž například v Marseille musel být použit slzný plyn, nakonec nemuseli muži zákona proti rozradostněným fandům zasahovat.

Radost hráčů Francie
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články