Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Bílkova reprezentační pouť začíná v Emirátech

Al-Ajn (SAE) - Českou fotbalovou reprezentaci čeká první krok nové éry. Na turnaji ve Spojených arabských emirátech se představí poprvé pod taktovkou Michala Bílka a ve zcela novém složení, v němž po mnoha omluvách zbylo jen několik zkušenějších hráčů z minulé kvalifikace. Místo hledání optimální sestavy tak trenér bude spíše testovat hráče, na které by se jinak nedostalo. Nedělní zápas začne v 16:30 SEČ. Přímý přenos odvysílá kanál ČT4 a zpravodajský web ČT24.

Je to sotva měsíc, kdy český fotbal definitivně přišel o účast mezi světovou elitou. Místo do baráže o postup do Jižní Afriky tak může už o víkendu začít nová etapa. Na turnaji v Emirátech, kam byl tým pozván díky výtečným kontaktům předsedy svazu Ivana Haška, čeká vedle mužstva hostitelské země ještě jeden z dvojice Irák-Ázerbájdžán. Soupeři jsou to podle žebříčku FIFA spíše průměrní, ale český tým bude mít daleko do optimálního složení.

Zkušených je málo, Bílek toho chce využít

Baroš má zlomenou kůstku v nártu, Rosický, Čech a Hübschman chtějí v reprezentační přestávce doléčit drobné šrámy. Bílek dal volno i několika dalším vyzkoušeným oporám, jakými jsou Pospěch, Sionko a Jarolím. Po oznámení nominace pak zdravotní problémy vyřadily i Svěrkoše, Sivoka, Šírla a Plašila. Z mužstva, které nastoupilo k poslednímu kvalifikačnímu utkání proti Severnímu Irsku, tak zbyli jen stoper Hubník a útočník Necid. Ke zkušeným oporám lze řadit i dalšího stopera Rozehnala, záložníka Pudila a náhradního gólmana Drobného, o pokračování přerušené reprezentační kariéry bude usilovat Matějovský. Ostatní jsou s méně než pěti mezistátními zápasy v týmu víceméně nováčky.

Bílek chce využít potíže se sestavou ve svůj prospěch, už kvůli tomu, že národní tým je teprve v první fázi hledání. "Máme okruh 40 až 50 hráčů, kteří přicházejí v úvahu, a máme k dispozici pět až šest utkání, abychom našli ideální kádr pro kvalifikaci mistrovství Evropy. Potřebujeme zjistit, jak se nováčci dokážou přizpůsobit mezinárodnímu fotbalu," vytyčil jasný cíl. V optimálním složení by měl mít tým až 3. března ve Skotsku. Bílek dodal, že pokud se z nových hráčů v týmu uchytí čtyři či pět, bude spokojen.

O soupeři toho Bílek před odletem mnoho nevěděl, ale základní informace mu prý dodají Hašek s asistentem Klusáčkem, kteří ještě nedávno působili v tamním klubu Al-Ahlí. V domácím výběru jsou tři jejich bývalí svěřenci, oba mají dostatek zpráv i o fotbalistech z dalších klubů.

Emiráty se pod Katancovým vedením lepší

Národní celek SAE převzal v létě slovinský kouč Srečko Katanec poté, co tým neuspěl v kvalifikaci MS. V základní skupině byl sice druhý, ale nezvládl druhou fázi, kde z osmi utkání získal pouze jediný bod. To vyvolalo v Emirátech, které před jedenácti lety vedl také český kouč Milan Máčala, velkou kritiku. Hráči si stěžovali, že neměli dostatek kvalitních přípravných zápasů, a pozdvižení způsobily jejich stížnosti na nesprávnou stravu.

Katancův příchod zatím týmu svědčí, především po taktické stránce. Pod vedením šestačtyřicetiletého kouče sehrál národní tým tři utkání a ani v jednom neprohrál. S Palestinou remizoval 1:1, porazil 3:1 Jordánsko a ve čtvrtek zdolal 1:0 Manchester City, který však zdaleka nebyl kompletní.

Předpokládané sestavy:

SAE: Násir - J. Sálim, Kásim, V. Sálim, Mubarak - Kamalí, A. Rahmán, Vihajbí, Chamís - Kás, Šihhí.

Česko: Drobný - Kušnír, Hubník, Rozehnal, Limberský - Fillo, Matějovský, Švec, Pudil - Necid, Papadopulos.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články