Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Se zesnulým fotbalistou Veselým se přišly rozloučit stovky lidí

Praha - S legendárním fotbalistou pražské Slavie Františkem Veselým, který před týdnem ve věku 65 let nečekaně zemřel, se do strašnického krematoria přišly rozloučit stovky lidí. Nechyběl kompletní tým současné Slavie, předseda svazu Ivan Hašek, legendární Josef Masopust a další nejen fotbalové osobnosti. "Byl nejlepší pravé křídlo v historii českého fotbalu a určitě jeden z největších profesionálů. Lidsky vynikající člověk, který nám všem bude chybět," řekl na adresu Veselého šéf českého fotbalu Hašek.

S mistrem Evropy z roku 1976 se přišel rozloučit i jeho přítel a slavný kameraman Miroslav Ondříček, zpěváci Karel Štědrý a Helena Vondráčková. Přítomni byli Veselého spoluhráči a další bývalí fotbalisté jako Jan Berger, Ladislav Vízek, Horst Siegl, Jozef Chovanec, Karol Dobiaš, Jiří Novotný a reprezentační trenér Michal Bílek.

Po civilním pohřbu se ve velké obřadní síni uskutečnilo oficiální slávistické rozloučení. Během něj stáli čestnou stráž u katafalku s rakví potaženou červenobílou slávistickou vlajkou obránce Marek Suchý, brankář Martin Vaniak, záložníci Adam Hloušek, Milan Černý a útočník Stanislav Vlček.

Je nám líto, video expirovalo.
Poslední rozloučení s Františkem Veselým


Na pohřbu zazpíval Karel Bláha, jehož hudbu měl Veselý velmi rád. Zazněla také slávistická hymna a píseň "Až na onen svět budu veden, rád půjdu, vždyť je tam Eden, tam přece už léta domov pravý je mé jediné lásky, mé Slavie". Vedení Slavie také nechalo vyrobit věnec z 90 červených a bílých růží s nápisem "Františku, navždy zůstaneš v našich slávistických srdcích" na stuhách v klubových barvách.

Václav Smetana za slávistické vedení:

"Nikdy nebyl zraněn, nikdy se nedopustil zákeřného faulu, pro slávisty se stal legendou, pro soupeře uznávaným protihráčem. Nikdy se neprovinil proti životosprávě, ale odešel, aniž by se mu splnila dvě přání. Nikdy nezískal titul se Slavií a ani si se starou gardou nezahrál na novém stadionu v Edenu."


Veselý, který zemřel na selhání srdce, spojil téměř celý fotbalový život se Slavií. V červenobílých barvách odehrál nejvíce zápasů v historii klubu, když nastoupil do 920 utkání, z nichž 404 bylo ligových. V letech 1965 až 1980 nastřílel celkem 61 gólů. Aktivní kariéru ukončil v dresu Rapidu Vídeň, fotbal však hrál s velkou vervou až do smrti.

Pohřeb Františka Veselého
zdroj: ČTK autor: René Volfík
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články