Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalový svaz bude hledat nového trenéra, favoritem je Bílek

Praha - Již čtvrtý muž se v letošním roce posadí do křesla trenéra české fotbalové reprezentace. Na rozdíl od svých předchůdců by měl nový kouč národního týmu, kterého zřejmě zvolí na dnešním jednání výkonný výbor svazu, zůstat ve funkci delší čas. Předseda svazu Ivan Hašek minulý týden oznámil, že nový kouč převezme mužstvo s výhledem na světový šampionát v roce 2014. Nejpravděpodobnějším kandidátem na trenérský post je dosavadní asistent Michal Bílek.

Bílek je hlavním aspirantem na funkci, kterou uvolnil dočasný trenér Hašek, především proto, že působil po jeho boku v závěru neúspěšné kvalifikace, takže by byla zachována kontinuita ve vedení týmu. Roli může hrát i to, že vedení Slavie Praha dalo opakovaně na vědomí, že ani nyní nehodlá uvolnit Karla Jarolíma, o němž Hašek uvažoval už v létě. 

Podle všeho padla i možnost, že by k týmu přišel zahraniční kouč, a to hlavně vzhledem k finanční náročnosti. "Než brát průměrného, můžeme využít služeb řady českých odborníků," řekl Hašek a jmenoval nejen Bílka, ale i Františka Komňackého či Jozefa Chovance a Zdeňka Zemana.


Fitzel se nejspíš stane technickým ředitelem ČMFS

Podle zákulisních informací se zdá, že Hašek skutečně Bílka na dnešním zasedání ve Štiříně navrhne, ale zda uspěje, není vůbec jisté. Na své straně má sice většinu výkonného výboru, ale není vyloučeno, že některý z jeho kolegů předloží jiný návrh. Dost dobře možná může hrát roli i to, jaký názor bude mít na jméno kandidáta Dušan Fitzel, jehož jmenování do funkce technického ředitele svazu se také očekává. 

Do neúspěšné kvalifikace o MS 2010 přivedl tým Petr Rada, jenž byl odvolán po jarní domácí prohře se Slovenskem. Jeho roli dočasně převzal František Straka, ovšem jeho působení u mužstva mělo jepičí život a stačil pouze hubenou výhru 1:0 nad Maltou v přípravě. Hašek převzal reprezentaci na zbytek kvalifikace a tým pod ním odehrál pět utkání - jednu přípravu a čtyři soutěžní duely, které už ale neměly na kvalifikační krach významný vliv. Okamžitě po posledním utkání se Severním Irskem v minulém týdnu Hašek oznámil, že se v budoucnu hodlá věnovat již pouze řízení svazu.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články