Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta narazí na Eindhoven, Slavii čekají Valencie a Lille

Monte Carlo - Na fotbalisty pražské Slavie čekají v Evropské lize týmy z elitních evropských lig. Čeští mistři vyzvou silnou Valencii, francouzské Lille a italský Janov. Papírově lehčí skupinu dostala Sparta, které dnešní los v Monte Carlu přisoudil PSV Eindhoven, rumunskou Kluž a FC Kodaň, za kterou nastupuje dvojice českých reprezentantů a bývalých sparťanů Zdeněk Pospěch a Libor Sionko. Po šesti kolech postoupí do vyřazovací fáze z každé skupiny dva nejlepší kluby.

Slavii může těšit, že se vyhnula cestě na východ a naopak dostala atraktivní soupeře. Zároveň to však snižuje její šance na postup. Valencia i přes ekonomické problémy z poslední doby patří k předním evropským týmům a Janov v minulém ročníku italské ligy patřil k největším překvapením. Lille zase patří k nejsilnějším týmům z Francie.

S losem mohou být spokojení i Sparťané. Především pak trenér Jozef Chovanec, který navštíví známé prostředí v Eindhovenu, kde dříve působil jako hráč. Za přijatelného soupeře je považována Kluž, ale i Kodaň, která bude pro fanoušky atraktivní už proto, že přiveze do Prahy bývalé sparťany Sionka s Pospěchem.

Pro fanoušky je příznivé, že Sparta a Slavia se budou střídat ve výhodě domácího prostředí a nebudou hrát ve stejné době. Slávisté začnou 17. září v 19:00 v Janově, jejich městský rival bude hrát ve stejný den od 21:05 doma s Eindhovenem. Základní skupiny skončí až 17. prosince.

Sledované zápasy se dají čekat ve skupině F, kam byly vedle Barošova Galatasaraye Istanbul nalosovány i Panathinaikos Atény, Dinamo Bukurešť a Sturm Štýrský Hradec. Turci, Řekové a Rumuni jsou známí bouřlivou povahou, a lze počítat s vyhrocenou atmosférou. Zvláště Dinamo o tom přesvědčilo již v předkole v souboji s Libercem, který v Rumunsku skončil kontumací po vpádu fanoušků na hřiště.

Jisté je, že minimálně jeden český fotbalista postoupí ze skupiny A, kam los přisoudil hned tři týmy s českou účastí. Vedle Anderlechtu, kde působí Jan Polák, Ondřej Mazuch a Daniel Zítka, si v "áčku" zahrají i Temešvár Lukáše Magery a Dinamo Záhřeb, za které nastupuje Miroslav Slepička. Čtveřici doplňuje Ajax Amsterodam.

Na souboj českých brankářů může dojít ve skupině D, kde změří síly Hertha Berlín, za kterou chytá Jaroslav Drobný, a Heerenveen. Tam v současnosti dělá jedničku Martin Lejsal, klubové barvy navíc oblékají i Michal Papadopulos, Michal Švec a Milan Kopic.

Slávisté si pochvalují atraktivní los

Fotbalisté pražské Slavie si pochvalují, že jim dnešní losování základních skupin Evropské ligy přisoudilo samé atraktivní soupeře. Červenobílí se tentokrát vyhnou nepopulárním cestám na východ a místo toho změří síly se španělskou Valencií, italským Janovem a francouzským týmem Lille. "Dostali jsme tři soupeře z vyspělých fotbalových zemí, bude to pro nás velká výzva a pro naše fanoušky určitě velice atraktivní zápasy," komentoval los na webových stránkách klubu trenér Karel Jarolím.

Tuší, že slávisté budou mít těžkou úlohu. "Určitě si nemůžeme myslet, že budeme favority skupiny. Na Lille mám osobní vzpomínky z doby, kdy jsem působil ve Francii, ale to už je dávno, budeme muset sehnat aktuální informace," prohlásil Jarolím.

Útočník Zdeněk Šenkeřík připustil, že červenobílí patří spíš k outsiderům skupiny. "Samozřejmě tam asi byli soupeři relativně hratelnější, ale když už jsme se do skupiny Evropské ligy dostali, tak je dobře, že máme pořádné soupeře. Nemáme co ztratit, naopak můžeme všem ukázat, že s takovými týmy dokážeme hrát. Za favorita bude určitě považována Valencie se španělskými reprezentanty Villou a Silvou," připomněl Šenkeřík.

Sparťany těší, že se vyhnou Panathinaikosu

Když fotbalisté pražské Sparty při dnešním losování základních skupin Evropské ligy viděli, že jim hrozí zařazení k Panathinaikosu Atény, s nímž v minulých dvou sezonách vypadli v předkole Ligy mistrů, lehce jim prý zatrnulo. O to větší radost měli, když se dostali do společnosti Eindhovenu, Kodaně a rumunské Kluže. Sparťané tvrdí, že skupina je přijatelná a nejsou v ní bez šancí. Celkově je los potěšil.

Sparťané ale nepropadají euforii. "Rozhodně nemůžeme nabubřele tvrdit, že jasně postoupíme. Ale na druhou stranu bez šancí nejsme. Postupně jdeme výkonnostně nahoru," prohlásil záložník Luboš Klouda.

Trenér Jozef Chovanec ve skupině jasného favorita nevidí. "Není tam ani vyložený favorit, ani vyložený outsider. Musíme ale jasně respektovat kvalitu soupeřů: Všichni se v minulosti objevovali v Lize mistrů, což mluví za všechno," prohlásil Chovanec, pro něhož budou pikantní souboje hlavně s Eindhovenem, kde během své hráčské kariéry působil. "Při losu jsem na to ani nemyslel, ale nějaké kontakty tam samozřejmě mám," uvedl Chovanec.

Základní skupiny Evropské ligy UEFA:

Skupina A: Ajax Amsterodam, Anderlecht Brusel, Dinamo Záhřeb, Temešvár.
Skupina B: Valencia, Lille, Slavia Praha, FC Janov.
Skupina C: Hamburger SV, Celtic Glasgow, Hapoel Tel Aviv, Rapid Vídeň.
Skupina D: Sporting Lisabon, Heerenveen, Hertha Berlín, Ventspils.
Skupina E: AS Řím, Basilej, Fulham, CSKA Sofia.
Skupina F: Panathinaikos Atény, Galatasaray Istanbul, Dinamo Bukurešť, Sturm Štýrský Hradec.
Skupina G: Villarreal, Lazio Řím, Levski Sofia, Salcburk.
Skupina H: Steaua Bukurešť, Fenerbahce Istanbul, Twente Enschede, Šeriff Tiraspol.
Skupina I: Benfica Lisabon, Everton, AEK Atény, Borisov.
Skupina J: Šachtar Doněck, FC Bruggy, Partizan Bělehrad, Toulouse.
Skupina K: PSV Eindhoven, FC Kodaň, Sparta Praha, Kluž.
Skupina L: Werder Brémy, Austria Vídeň, Bilbao, Nacional Funchal.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články